Доступність посилання

ТОП новини

На Черкащині у «Зерноленді» відроджують цікавість до сільського життя


Сільськогосподарська розвага стала новим робочим місцем для селян

Івківці – Черкаси – Майже за півсотні кілометрів від Черкас, у селі Івківці, ентузіасти створили сільськогосподарську атракцію «Зерноленд». Тут відвідувачі долучаються до всіх етапів зародження хліба, беруть участь у різноманітних майстер-класах та проходять квест на Семидубову гору, де, за припущеннями, перепохований Богдан Хмельницький. Таке тематичне село жителі Івківців організували у межах українсько-польського проекту. За задумом, забавка не лише поверне цікавість до села, а й забезпечить роботою місцевих жителів.

На Черкащині у «Зерноленді» відроджують цікавість до сільського життя
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Змолотити зерно та змолоти борошно, власноруч випекти хрусткі хлібці та приготувати куліш, постріляти з лука та виготовити папір. Давні українські традиції та забавки разом зі старовинними знаряддями праці зібрали на Черкащині у сільськогосподарському парку розваг «Зерноленд». Менше року тому атракцію спільно з жителями села Івківці організував історик Назар Лавріненко. Надихнувся прикладом сусідньої Польщі, де заснували не одне таке мікропідприємство на селі в галузі туризму.

Ми створили тематичне село – село хліба, і назвали його «Зерноленд». У нас тут місцева громада дуже активна, ми вже маємо традицію все робити гуртом
Назар Лавріненко

«І ми створили тематичне село – село хліба, і назвали його «Зерноленд». У ньому все пов’язано із хлібом: різні форми обробітку, переробки, вирощування хліба. Допомога польської сторони на реалізацію проекту була в розмірі 200 євро. За них можна було дощечок купити. А так все – на ентузіазмі. У нас тут місцева громада дуже активна, ми вже маємо традицію все робити гуртом – толокою. Колись млина робили толокою, сад пам’яті Залізняка посадили толокою. І ось цей музей робимо гуртом», – говорить Лавріненко.

Там, де нині розташований музей «Зерноленду», було спалене колгоспне приміщення. Громада Івківців гуртом його поремонтувала та зібрала експонати для майбутнього музею. Адже для місцевих «Зерноленд» – це можливість заробітку.

Сільські традиції та забавки відтворюють у «Зерноленді» на Черкащині
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Це – робота для місцевих людей. Сюди приїздять люди зі своїм вином, виноградом, у кого є виноградники, продають молоко, у кого корови, мед зараз качають, то продають і його. І тут такий центр цивілізації
Назар Лавріненко

«Це – робота для місцевих людей. У цьому і суть цього проекту. Зароблені гроші ми розподіляємо між учасниками проекту, які відповідають за певний спектр роботи, і те, що залишається, витрачаємо на закупівлю матеріалів. Коли сюди приїжджають дорослі групи, ми заздалегідь повідомляємо, що вони будуть. І сюди приїздять люди зі своїм вином, виноградом, у кого є виноградники, продають молоко, у кого корови, мед зараз качають, то продають і його. І тут такий центр цивілізації, осередок, куди люди приїжджають і залишають гроші. А не селяни їдуть по гроші до міста», – розповідає він.

У «Зерноленді» для відвідувачів – екскурсія, квест і майстер-класи

У парку розваг «Зерноленд» екскурсія розрахована на п’ять годин. За цей час відвідувачі спробують різноманітні народні ремесла, побувають на екскурсії у відреставрованому млині та етнографічному музеї , а також пройдуть квест до Семидубової гори. За легендою, саме сюди козаки перепоховали прах Богдана Хмельницького з Іллінської церкви.

«З’явилася ідея біля музею побудувати різноманітні настільні ігри, стрільба з луків, гойдалки, щоб люди могли приїхати, гарно відпочити, самі собі приготувати куліш. У нашому селі – це єдине місце саме такого типу. Схоже є у сусідньому селі – там картопляні розваги та ігри для дітей», – говорить майстриня Вікторія Лавріненко.

До речі, багато жителів Івківців мають прізвище Лавріненко. Засновником села вважають Лавріна Капусту, керівника розвідки Богдана Хмельницького, від якого і пішло прізвище. Приміром, після Другої світової війни у селі було аж 103 родини Лавріненків. Тому, щоб розрізняти людей, в Івківцях заснували традицію прізвиськ.

Дітлахів хочуть повернути від комп’ютера до реальних сільських розваг

І дорослі, і малеча активно долучаються до різних атракцій. Радіо Свобода запитало у відвідувачів про їхні враження:

– «Нібито не дурний, і давно живу, але щоб бачити це наживо! Ось, наприклад, виготовлення паперу, ткацтво. Дружина з донькою приміряли вишиванки: одягнули, пофотаграфувалися. Класно! Такі позитивні емоції продовжують життя», – говорить луганчанин Євгеній.

– «Побачила таку штуку, якою можна розпилювати речі. А ще штуку, якою можна робити борошно», – пояснює 5-річна Марія.

– «Цікава екскурсія у музей, особливо для дітей, які вперше бачать такі ігри», – каже Марина, яка приїхала з 4-річної донечкою Софійкою.

У найближчих планах засновників сільськогосподарської забавки – повністю облаштувати інфраструктуру в «Зерноленді». Зокрема, зробити накриття для польової кухні та майстер-класів, а також почистити свердловину, щоб на постійній основі забезпечити комплекс водою. Місцеві ентузіасти кажуть, що таким проектом як «Зерноленд» хочуть повернути дітлахів від комп’ютера до реальних розваг та традицій українського села.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG