Доступність посилання

ТОП новини

Хто домагається відставки Наливайченка з посади голови СБУ?


Голова СБУ Валентин Наливайченко
Голова СБУ Валентин Наливайченко

Депутати, делеговані у президентську фракцію від партії «Удар», не згодні голосувати за відставку чинного голови СБУ

Київ – Після можливого звільнення з посади голови СБУ Валентин Наливайченко без роботи не залишиться, йому вже пропонують чільні посади, кажуть у парламенті. І хоч у президентській фракції не сумніваються, що відставка є лише питанням часу, єдності в коаліції щодо цього кадрового рішення немає. Тим часом сам Наливайченко не зізнається, чи готовий залишити СБУ та зайняти якусь із запропонованих посад.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Валентину Наливайченку запропонували кілька варіантів призначень після звільнення з посади голови СБУ, про це повідомив заступник голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко. За його словами, наразі відбуваються консультації, адже остаточного рішення Наливайченко ще не ухвалив.

«Обговорювалося питання щодо (посади – ред.) віце-прем’єра з питань євроінтеграції. Наскільки мені відомо, остаточне рішення ще не прийняте паном Наливайченком», – каже Кононенко.

Також Наливайченку пропонували очолити Службу зовнішньої розвідки, уточнює Кононенко. Водночас, депутати, делеговані у президентську фракцію від партії «Удар», не згодні голосувати за відставку чинного голови СБУ. Не вплинуло на їхню позицію і особисте прохання Петра Порошенка, висловлене ним під час зустрічі з фракцією напередодні.

«Є позиція частини фракції. Ми обговорюємо це всередині фракції. Але я не бачу нічого страшного, якщо кілька депутатів визначать особисту позицію», – переконує Кононенко.

СБУ «не помітила» втечі Клюєва – Соболєв

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Натомість депутати фракції «Самопоміч», як і раніше, налаштовані звільняти Валентина Наливайченка. Як, власне і будь-кого іншого з нинішніх очільників правоохоронних структур, заявляє заступник голови фракції Єгор Соболєв.

Втеча Клюєва показує, що вся правоохоронна система далі не є правоохоронною системою. Генеральна прокуратура все зробила процесуально, щоб він втік, МВС та СБУ його «не помітили»
Єгор Соболєв

«Втеча Клюєва показує, що вся правоохоронна система далі не є правоохоронною системою. Вони далі подільники тих мародерів, які крали і продовжують красти гроші платників податків. Генеральна прокуратура все зробила процесуально, щоб він втік, МВС та СБУ його «не помітили». Загалом у нас немає жодного керівника правоохоронного органу, який на своєму місці. У нас немає жодного правоохоронного органу», – наголошує Соболєв.

«Альфа» і «акція з медійною складовою»

Олег Ляшко
Олег Ляшко

Раніше не повідомляли про зустріч з президентом представників фракції «Радикальної партії», але її лідер Олег Ляшко заявляє, що глава держави його не переконав.

Наша фракція за відставку Наливайченка голосувати не буде
Олег Ляшко

«Аргументи, висунені президентом фракцію і мене, як лідера, не переконали. Тому наша фракція за відставку Наливайченка голосувати не буде. Водночас ми розуміємо, що це право президента як головнокомандувача розставляти, призначати чи звільняти кадри. Але на звільнення голови СБУ мають бути підстави», – твердить Ляшко.

Тим часом сам Валентин Наливайченко не каже, чи погодився він на пропозиції щодо можливого майбутнього призначення. Про це йшлося в розмові з журналістами перед будівлею Головного слідчого управління Генпрокуратури, куди голова СБУ прибув у супроводі бійців підрозділу «Альфа», за його словами, для проведення слідчих дій, але обмежився спілкуванням із пресою.

У Генеральній прокуратурі заявляють, що не викликала голову Служби безпеки України на додатковий допит або для участі у будь-яких слідчих діях. І зауважують, що «проведена акція має більш медійну складову і не сприятиме реальному розслідуванню резонансних кримінальних проваджень».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG