Доступність посилання

ТОП новини

Заробітчани перерахували в Україну понад 7,5 мільярда доларів – дослідження


Структурні реформи можуть спонукати українських заробітчан повернутися – експерт

Упродовж 2014 року мігранти-заробітчани з України, які живуть і працюють у Європі, надіслали додому 7,587 мільярда доларів. Такими є дані дослідження Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку. Головним «донором» грошей заробітчан стала Росія, яка у дослідженні зарахована до європейських країн. Яку роль ці кошти відіграють у фінансовій системі України і якою є тенденція щодо кількості українських заробітчан?

Вінничанка Олена живе і працює в Італії вже понад 10 років. Працюючи доглядальницею у літньої жінки за місяць вона отримує 900 євро. За час перебування за кордоном, вона купила у Вінниці дві однокімнатні квартири, а також систематично допомагає своїй матері та сестрі, що залишилися в Україні.

«Гроші Олена нам пересилає регулярно. Раніше вона платила за навчання молодшої дочки. Тепер допомагає ремонт у квартирі робити. Купила нам нову пральну машинку», – розповідає мати української заробітчанки Тамара.

Згідно з останніми даними ООН, наразі близько 6,5 мільйонів українців працюють за кордоном – найбільше з них і досі залишається у Росії.

7,587 мільярда доларів, які у 2014 році надійшли в Україну від мігрантів-заробітчан із Європи, становлять 78% від усіх грошових переказів з-за кордону, йдеться у дослідженні Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку. (Росію дослідники зараховують до європейських країн).

Реальна сума ввезених заробітчанами коштів більша – Новак

Андрій Новак
Андрій Новак

Кошти, які українські заробітчани переказують офіційно, становлять лише частину від загальної кількості ввезених в Україну, говорить Радіо Свобода голова Комітету економістів України Андрій Новак. Решту грошей заробітчани ввозять самостійно, або ж передають кимось, при цьому не декларуюючи їх. За словами Новака, реальна сума грошей, ввезених в Україну заробітчанами, приблизно вдвічі більша, ніж та, про яку говорять дослідники у звіті. Проте, вважає економіст, ці гроші не відіграють значної ролі у фінансовій системі України.

«Кошти українських заробітчан, які наразі працюють по всьому світу і надсилають частину зароблених грошей в Україну, досить незначні, – пояснює Андрій Новак. – Це лише кошти, які дозволяють підтримувати батьків та інших родичів, що залишилися в Україні. Ці кошти допомагають українським родинам трохи більше споживати товарів та послуг, ніж ті, хто не має заробітчан у сім’ї. Суми, які заробітчани перераховують для своїх родин, становлять 100, 200 чи 300 євро на місяць. Тому, звичайно, що впливу на фінансову систему України, як держави, ці кошти не мають».

Найбільш відчутно кошти заробітчан проявляють себе тоді, коли заробітчани вирішують повернутися в Україну і за рахунок зароблених за кордоном грошей відкрити маленький бізнес
Андрій Новак

Найбільше ж значення кошти заробітчан відіграють, коли на них відкривають власну справу, продовжує Андрій Новак.

«Найбільш відчутно кошти українських заробітчан проявляють себе тоді, коли заробітчани вирішують повернутися в Україну і за рахунок зароблених за кордоном грошей відкрити маленький бізнес – аптеку, ресторан чи кафе», – додає Новак.

Структурні реформи можуть повернути заробітчан в Україну – Устенко

Олег Устенко
Олег Устенко

Проте на переконання експерта «Фонду Блейзера» Олега Устенка, кошти заробітчан, надіслані в Україну, є значним внеском в економіку.

У деякі роки кошти заробітчан перевищували прямі іноземні інвестиції в Україну
Олег Устенко

«Упродовж останніх п’яти років сума грошових переказів заробітчан в Україну не була нижчою від п’яти мільярдів доларів щороку. Це є досить значні кошти, якщо їх порівняти з обсягом прямих іноземних інвестицій. У деякі роки цього періоду кошти заробітчан перевищували прямі іноземні інвестиції в Україну», – наголошує експерт.

За словами Олега Устенка, кількість заробітчан, які їдуть працювати за кордон, упродовж останніх років залишається стабільною. Він прогнозує, що найближчим часом ця тенденція не зміниться, якщо не будуть запроваджені структурні реформи в Україні.

Якщо ж Україна проводитиме структурні реформи, то за 2-3 роки значна кількість тих українців, які зараз перебувають за межами країни, повернеться в Україну
Олег Устенко

«Якщо ж Україна проводитиме структурні реформи, то за 2-3 роки ми побачимо зворотній тренд. Побачимо скорочення цих переказів в Україну, менше людей виїжджатиме і значна кількість тих українців, які зараз перебувають за межами країни, повернеться в Україну. Але треба розуміти, що для цього багато чого треба зробити», – каже Устенко.

Росія стала головним «донором» грошей заробітчан – дослідження

Загалом же мігранти-заробітчани у країнах Європи упродовж минулого року послали додому зароблені ними 109 мільярдів 400 мільйонів доларів, йдеться у дослідженні Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку. На ці кошти, передані заробітчанами, живуть, за оцінками дослідників, 150 мільйонів їхніх родичів та інших людей у світі. Дві третини цих коштів переслали у країни, що розвиваються, у першу чергу в Азії й Африці. Інша третина йде родичам в інших країнах Європи. Зокрема, заробітчани в Західній Європі та в Росії передають гроші до бідніших країн Східної Європи. За даними дослідження, серед країн ЄС десять належать до тих, які отримують гроші заробітчан – такі, як Румунія, Польща чи Угорщина.

Росія, яка у дослідженні зарахована до європейських країн, стала головним «донором» грошей заробітчан. При цьому сума в майже 64 мільярди доларів, що надходить від заробітчан в одних країнах Європейського союзу до інших країн ЄС, майже дорівнює всьому бюджетові Євросоюзу на гуманітарну допомогу.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG