Доступність посилання

ТОП новини

Чому Генштаб України не вірить у швидкий наступ військ Росії?


Колона українських військових на дорозі біля села Відродження неподалік Артемівська. 9 червня 2015 року
Колона українських військових на дорозі біля села Відродження неподалік Артемівська. 9 червня 2015 року

«Ми отримали секретні документи російського Генерального штабу» – Антон Геращенко

На сайті центру «Миротворець», що займається дослідженням злочинів проти безпеки України, опублікували доповідь, у якій йдеться про план Генштабу Росії окупувати територію Лівобережної частини України. Автори викривальної публікації не називають джерел, із яких їм вдалось отримати секретні матеріали. В українському Генштабі заперечують імовірність широкомасштабного наступу найближчим часом, однак, зазначають, що готуються до найрізноманітніших сценаріїв розвитку подій у зоні АТО. А в Міністерстві оборони Росії назвали фальшивкою план захоплення Лівобережної України.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

План, щодо окупації лівобережної частини України був затверджений у квітні 2015 року в штабі Західного воєнного округу, що розташований у Санкт-Петербурзі. Про це повідомив депутат з фракції «Народного фронту» Антон Геращенко. Саме він і опублікував викривальні документи в інтернеті.

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Для операції із захоплення території Лівобережної України в рішенні відвели 15 днів. Атакувати російське об’єднане угруповання військ «Північ» мало б за напрямком Донське – Богодухів – Київ у два етапи. За планом операції, наступ мали б здійснювати на максимальній швидкості в обхід великих населених пунктів.

Також у рішенні вказано, що на цьому етапі російські війська мали б уникати зіткнень з основними силами українських Збройних сил. Перед початком наступу, щоб зірвати керування і координацію військ ЗСУ, передбачено здійснити масштабну радіоелектронну атаку.

Ми отримали секретні документи російського Генерального штабу. Це не означає, що цей план буде реалізований завтра, або через тиждень, або через місяць
Антон Геращенко

«Певні люди, чиї імена стануть відомі через роки, – ми через них отримали секретні документи російського Генерального штабу. А саме – затверджений план нападу на Україну. Це не означає, що цей план буде реалізований завтра, або через тиждень, або через місяць. Це робочий план російського Генштабу», – розповів Антон Геращенко.

Росіяни мали б влаштовувати провокації у формі бійців Нацгвардії

У межах операції запланована також боротьба в інформаційному полі. Так, мали б бути сфальсифіковані звірства щодо мирного населення. У них повинні брати участь російські військові, переодягнені у форму Національної гвардії України. Атака вглиб території України повинна видаватись за дії місцевих сепаратистів, а не регулярної російської армії.

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

За словами речника Генштабу ЗСУ Владислава Селезньова, військові готуються до різних варіантів розвитку подій на сході України. І численне угруповання російських військ, що розташоване на кордоні, не дозволяє відкинути ймовірність широкомасштабного наступу. Хоча, зазначає Селезньов, поки не створені сприятливі умови для цього сценарію.

Ситуація на цих територіях є спокійною і контрольованою, тому зараз немає підстав стверджувати, що найближчим часом, за тиждень, два, три, така загроза існує
Владислав Селезньов

«Мають бути створені передумови, пов’язані з дестабілізацією ситуації на територіях тих областей, які мають потрапити під удар. У зв’язку з тим, що зараз ситуація на цих територіях є спокійною і контрольованою, тому зараз немає підстав стверджувати, що найближчим часом, за тиждень, два, три, така загроза існує», – повідомив Селезньов.

Сильною стороною українських військових вважають розвідку

У доповіді сильними сторонами українських військ названі: ефективна розвідка, знання місцевості і здобутий досвід бойових дій. Слабкими ж росіяни вважають: значну кількість населення, яка підтримує дії військових Росії, недостатню злагодженість дій і малу кількість штурмової авіації для надання військам підтримки з повітря.

Григорій Перепелиця
Григорій Перепелиця

Експерт з міжнародних питань, професор київського Національного університету імені Тараса Шевченка Григорій Перепелиця, вважає, що командуванню російських військ довелось внести корективи у першочерговий план і масштабної двотижневої атаки чекати не слід. Натомість, попереду довгі і виснажливі тактичні бої.

«Вони будуть діяти за тактикою випаленої землі. Те, що відбувається з Широкином. Те, що відбулось з аеропортом Донецьким. Тобто, вони будуть просто випалювати територію, і коли українські війська на голому місці, на цій випаленій території, вже не зможуть опору чинити, вони будуть відступати», – вважає експерт.

У доповіді також є оцінка кількості українських силовиків і техніки в зоні АТО. Так, число особового складу оцінюють у 50 тисяч. У російському Генштабі нарахували також 340 українських танків, 130 РСЗО, 36 бойових літаків та 36 гелікоптерів.

Тим часом у Міністерстві оборони Росії назвали фальшивкою план захоплення Лівобережної України. Офіційний представник російського міністерства, генерал-майор Ігор Конашенков заявив, що це зроблено, аби «запустити чергову істерику в західних ЗМІ напередодні саміту ЄС».

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG