Доступність посилання

ТОП новини

Соціальні ролики «По війні»: як бійцям повернутися з війни додому?


©Shutterstock
©Shutterstock

«За спиртним бійці ховаються від тих реалій, які їх дуже сильно дратують» – режисер Марія Старожицька

Київ – Нічні жахіття чи, навпаки, безсоння, байдужість до всього або неконтрольована агресія, зловживання алкоголем – це типові прояви психологічних проблем, які переслідую учасників АТО після повернення додому. Команда волонтерів-кінематографістів «МашКіно» зняла кілька соціальних відеороликів, які допомагають бійцям повернутись до мирного життя. Ролики використовуватиме Національна гвардія України у рамках програми психологічної підтримки вояків.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Щоночі – сни-спогади про вбитих побратимів і про обстріли, і щоночі подивування: чому загинув він, а не я?! Такі думки змучують чи не кожного бійця, який повернувся з зони воєнних дій у мирне життя.

Повернутись до миру, до родини бійцям допомагають психологи. Для цього вони зокрема використовують відеосюжети з типовими для бійців ситуаціями, що допомагає фахівцям вибудовувати діалоги з бійцями, каже режисер, автор роликів «По війні» Марія Старожицька.

Марія Старожицька (крайня справа)
Марія Старожицька (крайня справа)

«Ідея зняти соціальні ролики виникла паралельно у нас, Асоціації волонтерів і психологів цієї організації, тому що хлопців із психологічними проблемами з зони воєнного конфлікту повертається дуже багато. Починати з ними розмову не так легко. А ролики – це так звані флешбеки, це ті сни, в яких хлопці знову повертаються на війну, і це нав’язливі сни (здебільшого жахливі), їм дуже важко з цим жити», – розповіла Старожицька у розмові з Радіо Свобода.

Пʼють, бо так легше

За словами режисера, у роликах знімались вояки з батальйону «Донбас». Вони зітнулися з проблемами, про які йде мова в сюжетах. Одна з проблем – зловживання алкоголем і пошук можливостей подолання залежності від нього, каже Марія Старожицька.

Вони ховаються задурманенням мозку спиртним від тих реалій, які їх дуже сильно дратують: однолітки, які зовсім не зачеплені війною, їх дратує ставлення до них суспільства. Бійці не бачать, що суспільство, як може допомагає військовим
Марія Старожицька

«Це пияцтво починається з того, що бійці на мирній території зустрічаються, поминають загиблих, і це триває день, кілька днів, а то і кілька тижнів. Це час, коли вони фактично не тверезіють. Їм так легше – так вони ховаються задурманенням мозку спиртним від тих реалій, які їх дуже сильно дратують: однолітки, які зовсім не зачеплені війною, їх дратує ставлення до них суспільства. Бійці не бачать, що суспільство, як може допомагає військовим. Такі настрої доволі небезпечні, оскільки є підґрунтям імовірних соціальних протестів», – пояснила режисер у розмові з Радіо Свобода.

Головний психолог Національної гвардії України Сергій Чижевський зауважив, що вояки, переглядаючи короткі сюжети, приходять до думки, що такі переживання, ба навіть страждання відчувають не лише вони, а й інші бійці. І це дозволяє починати розмову з фахівцями або з самим собою.

Зараз ми продовжуємо працювати над створенням нових сценаріїв і набираємо відповідний матеріал
Сергій Чижевський

«Це один із методів просвітницької роботи, до якої відтак залучається широке суспільне коло. Зараз ми продовжуємо працювати над створенням нових сценаріїв і набираємо відповідний матеріал», – додав Чижевський.

Тим часом, голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець повідомила, що психологічну допомогу отримали понад 10 тисяч бійців, які повернулись із зони АТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG