Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб ЗСУ: виведення з Криму українських кораблів «зависло»


Корабель Костянтин Ольшанський (архівне фото)
Корабель Костянтин Ольшанський (архівне фото)

На території анексованого Росією Криму залишаються військові кораблі й інші судна, а також літаки і вертоліт Збройних сил України. Питання про їх повернення Україні «зависло», повідомив кореспондентові проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов.

За його словами, у червні минулого року Росія ухвалила рішення зупинити повернення військового майна з окупованого нею Криму на материкову частину України.

«Згідно з офіційними даними, на території Автономної Республіки Крим перебувають 35 одиниць кораблів, катерів і суден забезпечення, в тому числі й ті кораблі, які є бойовими. Мова йде про корвет «Тернопіль», «Луцьк», «Хмельницький», ракетний корвет «Придніпров’я», корабель управління «Славутич», морські тральщики «Чернігів» і «Черкаси», великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», підводний човен «Запоріжжя» і низку інших суден і кораблів забезпечення. Також на території Автономної Республіки Крим залишилися дві одиниці літаючого човна Бе-12 – літак і один вертоліт Мі-9», – уточнив Селезньов.

Він зазначив, що кораблі, які дислокувалися раніше в Севастополі, в бухті Куриній, переведені в інші бухти, і в даний час їхнє місце розташування невідоме. Судна, які перебували раніше в бухті Донузлав, як і раніше, стоять там, біля причальної стінки, сказав Селезньов.

За його словами, Збройні сили України готові продовжити переміщення техніки на територію материкової України, однак потрібні відповідні домовленості на рівні МЗС України і Росії.

На даний момент українська сторона не може контролювати використання цієї техніки, сказав Селезньов.

У МЗС України наразі не коментували цього питання.

У 2014 році в ніч на 6 березня для того, щоб кораблі ВМС України не змогли вийти в море, російські військові на виході з озера Донузлав затопили великий протичовновий корабель «Очаків», рятувальне водолазне судно «Шахтар» і два судна забезпечення.

Раніше повідомлялося, що в інші порти України після розблокування вивели з портів тимчасово окупованого Криму 35 кораблів, катерів і суден українських ВМС.

Як раніше заявляв народний депутат України, керівник групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук, вартість матеріальних активів Військово-морських сил України, які залишилися в окупованому Криму і Севастополі, склала 1 мільярд 495 мільйонів гривень.

XS
SM
MD
LG