Доступність посилання

ТОП новини

«Військовий туризм» на Донбас за статусом учасника АТО


На Львівщині бійці обурені тим, що військовий комісар Бродівського району отримав посвідчення учасника АТО, поїхавши на Донбас на 4 дні

У місті Броди, що на Львівщині, демобілізовані бійці обурені тим, що військовий комісар району блискавично отримав посвідчення учасника бойових дій, побувавши на Донбасі 4 дні. Натомість ті, хто рік і більше воював, досі не можуть отримати такий статус. Це не поодинокий випадок, бо законодавство дозволяє отримати статус учасника бойових дій навіть за кілька годин перебування у зоні бойових дій – навіть не будучи на передовій. Численні пільги, передбачені учасникам бойових дій, сприяють процвітанню «військового туризму».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Демобілізовані бійці і активісти Бродівщини довший час оббивають пороги приміщення районного військкомату. Вони лише хочуть дізнатись від військового комісара, підполковника Ярослава Анклевича, яка була доцільність його поїздки торік у жовтні на Донбас, і які саме функції він там виконував.

Микола Забокрицький
Микола Забокрицький

Мандрівка з Яворівського полігону Львівщини на Луганщину тривала 4 дні. У грудні тодішній заступник військового комісара Микола Забокрицький був здивований, коли побачив у відомостях про зарплату, що його начальник отримав «премію АТО» і з’ясував, що Анклевич нібито супроводжував на Луганщину волонтерів.

«Розписуючись у грошовій відомості, дивлюсь, що є нова графа – премія за АТО, 50%, навпроти прізвища Анклевич було 120 гривень за один день. А вже у березні вихвалявся, що має посвідчення учасника АТО», – розповів Радіо Свобода Микола Забокрицький.

Справжні бійці без статусу

Андрій Булишин
Андрій Булишин

Натомість демобілізований Андрій Булишин, який прослужив майже рік у 24-й механізованій бригаді, воював на передовій, досі не має посвідчення учасника бойових дій. Вояк обурений несправедливістю.

«Я колись карту намалюю, де я був, це Донецька і Луганська області – Щастя, Дмитрівка, Гірське, 29-й і 31-й блокпости… Осколок потрапив у бронежилет, у мене було два ребра зламаних. Мої документи подали ще у грудні, через 3 місяці з’ясувалось, що папери пропали», – каже Андрій.

Ярослав Надзінський
Ярослав Надзінський

Його товариш Ярослав Надзінський має за плечима 253 бойових дні. «Від листопада і до червня тривала виписка документів, тільки отримав. Три рази здавав документи. Вони все пропадали. Така несправедливість найбільше сердить, і це всі хлопці будуть злитись», – каже боєць і пригадує свого побратима – Назара Барилка з Бродівщини, який минулого року втратив на війні ногу. «Отримав це посвідчення лише днями. Його родина могла пільгами користуватись через зиму. Чому сім’я не могла отримати так, як люди через пару днів».

Комісар викликав працівника СБУ

Однак військовий комісар Ярослав Анклевич відмовився відповісти на запитання, як він зумів швидко отримати статус учасника бойових дій, чим саме займався день чи два на Донбасі і яку користь приніс. Черговий комісаріату почувши прохання про коментар, відійшов з посту, повернувшись повідомив: «Немає військового комісара, він займається роботою. Ну, і що, що машина стоїть. Я зараз викличу міліцію».

Викликали не лише правоохоронців, але комісар Ярослав Анклевич, який виявився таки на робочому місці, викликав ще й працівника СБУ. Той хотів переписати прізвища журналістів, які, на його думку, створили «соціальну напругу» в місті, але яку саме не уточнив, бо зник за дверима комісаріату. Одну з активісток запросили на розмову в районний відділ СБУ. «Мені зателефонував начальник СБУ і запросив до себе, познайомитись», –говорить волонтер Ольга Іванів.

Виконувач обов’язків заступника військового комісара у Львівській області, майор Олег Полутренко у коментарі Радіо Свобода заявив, що військовий комісар Бродівщини був у відрядженні на Донбасі, згідно з розпорядженням першого заступника командувача військ оперативного командування «Північ».

А на запитання, які саме завдання виконував комісар, відповів: «Про це не можу відповісти, які це були завдання. У відрядженні був невеликий період часу, якого було достатньо для виконання цього завдання. Ним були привезені відповідні документи, що прибув у зону АТО і вибув, міжвідомча комісія надала йому статус учасника бойових дій. Підстав не надати цьому комісару статусу учасника бойових дій у міжвідомчої комісії не було».

Радіо Свобода звернулось із запитом у Міноборони з проханням надати інформацію, скільки часу у зоні АТО провів військовий комісар Бродівського об’єднаного районного військового комісаріату Львівської області Ярослав Анклевич; у чому була доцільність його поїздки у зону АТО; які функції виконував там комісар; коли були подані документи для отримання статусу учасника АТО, які були підстави? Прес-служба Міноборони у телефонній розмові повідомила Радіо Свобода, що запит отримала, але не може на нього відповісти, бо це таємниця персональних даних офіцера.

Українські військовослужбовці у місті Броди, що на Львівщині. 17 червня 2015 року
Українські військовослужбовці у місті Броди, що на Львівщині. 17 червня 2015 року

Закон дає дорогу хитрунам

«Військовий туризм» в Україні процвітатиме, бо законодавство дозволяє будь-кому «примазатись» до героїв війни і отримати статус учасника. Оскільки законодавчо не має визначення «учасника бойових дій», а у постанові Кабінету міністрів лише зазначено – безпосередня участь, а це може бути і година і рік… Участі у бойових діях постанова не вимагає і це ніхто не перевіряє. Відтак законодавство спонукає до зловживань.

У постанові Кабміну має бути змінене одне речення, що отримують статус учасники регулярних підрозділів, ЗСУ, Нацгвардії, інших, які беруть безпосередню участь у бойових діях
Олег Мицик

«Під абсурд підпадає кожна людина, яка туди приїхала випити горілки, а постріли лунали 50 кілометрів від того місця, ні разу не стріляючи. У постанові Кабміну має бути змінене одне речення, що отримують статус учасники регулярних підрозділів, ЗСУ, Нацгвардії, інших, які беруть безпосередню участь у бойових діях. Або ж особи, які прикомандировані навіть на день-два, і отримали поранення. Для прикладу, якщо комісар дорогою чи у зоні АТО був би поранений, то мав би претендувати на статус. Бо в іншому випадку ми отримаємо таку кількість учасників АТО, як і ліквідаторів-чорнобильців. Честь героям, але примазаних буде більше», – каже юрист Олег Мицик.

Власне самі демобілізовані бійці розуміють, що через величезну кількість «липових учасників АТО» держава просто не зможе надавати пільги.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG