Доступність посилання

ТОП новини

Добровольчі батальйони. Бійці без статусу, а родичі загиблих без виплат?


Боєць добровольчого батальйону «Донбас» у Широкині. Квітень 2015 року
Боєць добровольчого батальйону «Донбас» у Широкині. Квітень 2015 року

Родичі загиблих в АТО вимагають внесення змін до законодавства щодо добровольців

Київ – Родичі загиблих у зоні АТО бійців добровольчих батальйонів вимагають внести зміни до законодавства, надавши добровольцям статусу військовослужбовців. За їхніми словами, деякі сім’ї загиблих не отримують жодної допомоги від держави вже близько року, а самі добровольці стверджують, що їм не виплачують зарплату і допомогу на лікування після поранень.

ЗАВАНТАЖИТИ

Доброволець з батальйону «Айдар» Микола Королько загинув рік тому під Луганськом, і його вдова Валентина залишилася сама з двома маленькими дітьми: на той момент їм було сім місяців і два роки. За словами жінки, жодних виплат від держави родина не отримувала.

Прийшла мені відмова у виплаті одноразової грошової допомоги. Мотивували це тим, що чоловік не був призваний, тому вони його не вважають військовослужбовцем
Валентина Королько

«Я надала документи у військкомат обласний, військкомат передав їх до Міноборони. Справа розглядалася більше ніж місяць, потім прийшла мені відмова у виплаті одноразової грошової допомоги. Мотивували це тим, що чоловік не був призваний, тому вони його не вважають військовослужбовцем. Також на сьогоднішній день вже 11 місяців ми не маємо жодного пенсійного забезпечення: ні пенсії по втраті годувальника, ані військової, так як чоловік не отримував зарплати на війні, і не можуть провести ці нарахування», – каже Валентина Королько.

Мій статус невизначений, бо я як доброволець не був призваний через військкомат. Щодо компенсації за поранення і за проходження служби зарплати ніхто не збирається мені платити
Володимир Примаченко

Доброволець «Айдару» Володимир Примаченко розповідає, що має довідку про поранення і звільнення зі Збройних сил, але не має довідки про призов, відповідно, заробітну плату за місяці служби він не отримував.

«Мій статус невизначений, бо я як доброволець не був призваний через військкомат, але мені статус і не потрібен – я служив в Афганістані, у мене є свій статус. Але щодо компенсації за поранення і за проходження служби зарплати ніхто не збирається мені платити», – каже він.


Голова громадської організації солдатських матерів «Мальва» Людмила Менюк, чий син загинув в зоні АТО, каже: ситуацію можна виправити тільки на законодавчому рівні, прирівнявши добровольців до військовослужбовців. Разом з іншими активістами вона звернулась до президента України з вимогою внести відповідні зміни до закону №1688 (він же №291), що регламентує статус ветеранів війни.

Закон щодо добровольців вступає у силу наприкінці червня – Шамбір

Сьогодні взагалі немає законодавчої норми, яка регламентує правовий статус добровольців, зауважила у коментарі Радіо Свобода Наталія Шамбір, завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю. Закон, про який говорять активісти, за її словами, вступає у дію через місяць із дня опублікування, тобто 22 червня. А зараз уряд розробляє порядки реалізації цього закону.

«За виконання певних умов особи, що добровільно брали участь у антитерористичній операції, будуть мати статус інваліда війни, учасника бойових дій, а в разі їхньої смерті, відповідний статус будуть мати члени їхніх сімей», – пояснює Шамбір.

Однак, за її словами, для отримання родичами одноразової допомоги у випадку загибелі бійця, йому дійсно потрібен статус військовослужбовця. А оскільки добровольці не мають такого статусу, то не підпадають під дію закону про соціальний і правовий захист військовослужбовців.

Антитерористична операція на Донбасі почалася офіційно у квітні минулого року.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG