Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи спочатку треба зробити прозорими, а потім підвищувати – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

У парламенті розглянуть законопроекти, які дозволять поглибити співпрацю з МВФ та пропозиції Тимошенко щодо зменшення тарифів

Верховна Рада у четвер планує розглянути закони, які дозволять отримати новий транш від Міжнародного валютного фонду та продовжити співпрацю зі Світовим банком. Також депутати мають розглянути законопроекти, скеровані на зменшення тарифів. Їх пропонує ухвалити фракція «Батьківщини». Утім деякі експерти називають ці наміри популістськими.

ЗАВАНТАЖИТИ

Верховна Рада розгляне сім законопроектів, які треба ухвалити в рамках співпраці із Міжнародним валютним фондом та Світовим банком. Про це напередодні повідомив голова уряду Арсеній Яценюк.

«Я буду звертатись до членів парламентської коаліції невідкладно прийняти ці закони, тому що мова йде про отримання 1,7 мільярда наступного траншу МВФ. Мова йде про фінансову, політичну і економічну репутацію України. Закони, які внесені, були допрацьовані зі світовою експертною спільнотою. Вони не мають жодних непопулярних заходів, вони спрямовані на реформуванні української економічної, фінансової, енергетичної системи», – наголосив прем’єр-міністр.

Закони стосуються внесення змін до податкового та бюджетного кодексів, державного бюджету, пенсійного законодавства, а також нормативних актів, які регулюють діяльність НАК «Нафтогаз України».

Лише цього року Світовий банк планує виділити Україні 2 мільярди доларів. Зі свого боку, Міжнародний валютний фонд має намір виділити Україні 40 мільярдів протягом чотирьох років. Втім, для отримання цих кредитів потрібно виконувати вимоги експертів МВФ.

Тимошенко вимагає знизити тарифи

Увагу до тарифів на енергетичні послуги привернула голова парламентської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. За її словами, лідери фракцій підписались під законопроектами, що мають знизити тарифи.

Весь український газ має бути спрямований для потреб населення та теплокомуненерго
Юлія Тимошенко

«Підписаний законопроект про суттєве зменшення ренти на видобування державного газу. Це прямо призведе до зниження тарифів. Наступний документ – це законопроект про впорядкування тарифів: весь український газ має бути спрямований для потреб населення та теплокомуненерго», – заявила Тимошенко.

Розуміє вимоги екс-прем’єра колишній заступник міністра енергетики, президент громадської організації «Вища рада енергоаудиторів і енергоменеджерів України» Вадим Улида. За його словами, спочатку держава має зробити тарифи прозорими, а потім підвищувати їх.

Не розуміючи структуру тарифів, вимагати від людей, щоб вони платили лише тому, що держава не реалізує контроль над монополіями та щоб заробляли олігархи, це неприпустимо
Вадим Улида

«Ці вимоги є справедливими щодо людей. Не розуміючи структуру тарифів, вимагати від людей, щоб вони платили лише тому, що держава не реалізує контроль над монополіями та щоб заробляли олігархи, це неприпустимо», – наголосив Улида.

Уряд обіцяє міжнародний аудит та субсидії

Коментуючи заяви про завищенні тарифи, прем’єр-міністр назвав тих, хто так говорить, «казкарями». Також до кінця тижня Арсеній Яценюк пообіцяв презентувати результати їх перевірки.

Очікую, що велика четвірка найбільших світових аудиторських фірм зробить перший аудит щодо того, яким чином нараховувались тарифи
Арсеній Яценюк

«Я очікую, що велика четвірка найбільших світових аудиторських фірм зробить перший аудит щодо того, яким чином нараховувались тарифи. Далі я буду вимагати проведення подальшого аудиту всіх енергетичних компаній, зокрема й НАК «Нафтогаз України», – наголосив прем’єр-міністр.

За його словами, такий крок має припинити спекуляції на цю тему та розпочати процес перетворення України в енергетично незалежну державу. Тарифи в енергетичному секторі мають бути ринковими та правовими, а тим, хто не може самостійно оплачувати комунальні послуги, треба оформити субсидії. За словами міністра соціальної політики Павла Розенка, наразі субсидії отримують близько півмільйона сімей, а до початку літа їх буде близько двох мільйонів.

І міжнародний аудит, і критика Тимошенко – це популізм, – експерт

Поки уряд обіцяє аудиторську перевірку тарифів на житлово-комунальні послуги, а фракція «Батьківщина» на чолі із Тимошенко закликають до їх зниження, директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко називає обидві заяви популізмом. На думку експерта, головною проблемою залишається сам метод підрахунку тарифів.

Не визначене поняття, що таке економічно обґрунтований тариф
Олександр Сергієнко

«Не визначене поняття, що таке економічно обґрунтований тариф. Є методика розрахунку тарифів і вони розраховані згідно цієї методики – усі валові витрати підприємства закладаються в тариф. Про те, що сама така методика хибна – про це ніхто не говорить», – наголосив Сергієнко.

Саме цей метод, на його думку, не спонукає виробника працювати ефективніше та вигідний перш за все олігархам. Натомість реально знизити тарифи можна лише розпочавши війну з представниками олігархів як у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, так і в самих енергетичних компаніях.

«Ініціатива уряду викликає в мене посмішку…Такі компанії перевіряють бухгалтерський аудит, економічний облік. Діяльність підприємств вони не перевіряють та перевірити не можуть», – вважає Сергієнко.

Як для «Батьківщини», так і для уряду зараз важливі лише найближчі вибори, впевнений експерт.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG