Доступність посилання

ТОП новини

Робота з переселенцями: годувати чи працевлаштувати?


Експерти радять державі замість матеріальної допомоги забезпечувати переселенців роботою

Створення політики трудової міграції потребує Україна в умовах воєнного конфлікту, що перетворив частину громадян на вимушених переселенців, вважають експерти. За даними Мінсоцполітики, кількість внутрішніх переселенців через анексію Криму й окупацію частини Донбасу сягнула вже 1,3 мільйона людей. Експерти кажуть: механізм державної підтримки переселенців залишається неефективним, зокрема й тому, що не мотивує людей до працевлаштування.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Від перших днів переселенці зіштовхнулися з неякісним наданням державних послуг та обслуговуванням в соціальних службах, неможливістю отримати кваліфіковану медичну допомогу, труднощами з влаштуванням дітей в дитячий садок чи школу, каже заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Олена Макарова. Багато з цих проблем, за словами експерта, не пов’язані саме з появою переселенців, вони існували й раніше. Проявилась неготовність українських служб працювати в екстремальних умовах, зауважила Макарова.

Не можемо збалансувати наявність робочих місць на місцевих ринках праці з потребами переселенців. Ми донині не навчилися моніторити і реагувати на ситуацію
Олена Макарова

«Держслужби просто не мали такого досвіду. Вже минув понад рік відтоді, як ми приймаємо переселенців, а ми досі не маємо інформації про точну кількість внутрішніх переселенців і не маємо точної інформації про їхні потреби. Не можемо збалансувати наявність робочих місць на місцевих ринках праці з потребами переселенців. Ми донині не навчилися моніторити і реагувати на ситуацію», – констатує Макарова.

Для роботи з переселенцями потрібне інституційне забезпечення, говорить директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв. На його думку, варто було б створити парламентський комітет у справах Донбасу і бажано, щоб усі фракції і групи брали участь у його діяльності. Також, за словами Єрмолаєва, механізм роботи з зоною конфлікту на сході України має бути розроблений і на рівні виконавчих органів.

Я називаю це політикою відсікання. І територій, і людей неугодних
Андрій Єрмолаєв

«Якщо те, що відбувається протягом року, свідома політика, я називаю це політикою відсікання. І територій, і людей неугодних. Думаю, що політику відсікання треба припинити, бо ми вже на межі», – говорить Єрмолаєв.

Держава мала б орієнтуватися на ефективне використання людських ресурсів – Єрмішина

Наразі в Україні є потреба у створенні політики трудової міграції, говорить переселенка Оксана Єрмішина, голова «Всеукраїнської організації у справах вимушених переселенців». Мета такої політики – визначити наперед, в якій області переселенець зможе використати свій потенціал – як підприємницький, так і найманого працівника.

Переселенці – це, з одного боку, люди, які все втратили. Але це також люди, які мають високий рівень освіти, успішні люди, які чогось досягли. Не треба селити цих людей в гуртожитки і посилати в занедбані села
Оксана Єрмішина

«Переселенці – це, з одного боку, люди, які все втратили. Але це також люди, які мають високий рівень освіти, успішні люди, які чогось досягли. Не треба селити цих людей в гуртожитки і посилати в занедбані села. Політика країни має бути направлена на максимально ефективне використання людських ресурсів. Якщо ми маємо якогось гарного спеціаліста, то держслужбовець має задуматися, як його використати на тій території, на яку він потрапив. Якщо на цій території він непридатний, то треба подивитися де він буде затребуваний»

Оксана Єрмішина вважає, що при реєстрації переселенців варто було б вказувати останній досвід роботи та галузі, в яких людина може працювати.

Раніше уряд запустив «Інформаційний ресурс для громадян», де можна пошукати вакансії і житло у різних областях України. Згідно з цим ресурсом, наприклад, найбільше пропозицій щодо тимчасових поселень, наразі у Львівській, Житомирській, Хмельницькій і Кіровоградській областях.

Експерти, однак, вважають: державна й благодійна допомога часто спонукає переселенців не працювати. В такому випадку з потенційно активних людей, які можуть наповнювати бюджет країни, вони перетворюються на тих, хто його «проїдає». Для вирішення цієї проблеми експерти пропонують створити системи пільгових кредитів для купівлі житла та знизити податкове навантаження для роботодавців, що працевлаштовують переселенців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG