Доступність посилання

ТОП новини

«Обмінювати полонених не готова наша сторона» – правозахисник Ковальчук


За останній місяць з полону сепаратистів звільнили лише 9 українських громадян

Обмін полоненими між Україною та сепаратистами на Донбасі істотно уповільнився. За останній місяць було звільнено лише 9 осіб. Представники влади пов’язують це із систематичним невиконанням Мінських домовленостей з боку контрольованих Москвою сепаратистів. Натомість незалежні посередники зазначають, що влада фактично наклала заборону на обмін полонених українських військових на утримуваних спецслужбами сепаратистів.

Обмінювати полонених не готова наша сторона – правозахисник Ковальчук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За різними підрахунками, в полоні утримується від 270 до майже 300 українських громадян. Відомо також, що з цього числа 11 громадян України, зокрема, народний депутат Надія Савченко, яка рік тому потрапила в полон до бойовиків у Луганській області, – ув’язнені на території Росії.

За інформацією, якою навіть хизуються бойовики, до них застосовують тортури, полонених змушують працювати, їх виводять на якісь там паради ганьби і таке інше
Ірина Геращенко

«За кілька засідань робочої групи, які протягом місяця відбулися, українська сторона передавала відповідні списки. Передається не лише фактаж – прізвища тих людей, які мають бути звільнені. Ми наголошуємо на порушеннях прав людини. За інформацією, якою навіть хизуються бойовики, до них застосовують тортури, полонених змушують працювати, їх виводять на якісь там паради ганьби і таке інше», – каже представник України у трьохсторонній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, депутат Ірина Геращенко.

Останній великий обмін полоненими відбувся ще в лютому. Минулого місяця вдалося звільнити лише 9 українських громадян, зазначає Ірина Геращенко. За словами українського представника на мінських переговорах, Мінські угоди щоденно порушуються російською стороною та підконтрольними їй бойовиками. Саме у цьому контексті треба розуміти призупинення звільнення насильно утримуваних українських громадян.

«Ми вимагаємо від Російської Федерації виконання Мінських угод. Ми бачимо їх порушення. А це має призвести до посилення санкцій до Російської Федерації», – наголошує Ірина Геращенко.

Політики до обміну полонених ставляться надто прагматично – правозахисник

Натомість очільник полтавського товариства «Ветерани афганської війни», правозахисник Василь Ковальчук, який звільнив понад два десятки полонених українських бійців, вважає, що обмін полоненими фактично зупинився через позицію української влади. Адже звільнення досі тривало завдяки обміну полоненими, а тепер саме українська влада фактично відмовилася здійснювати обмін.

Та сторона готова міняти. Не готова міняти наша сторона!
Василь Ковальчук

«Та сторона готова міняти. Не готова міняти наша сторона! Пану Порошенку невигідне повернення наших військових з полону, бо вони знають значно більше, аніж владі хотілося б, щоб вони знали», – стверджує Василь Ковальчук.

Останню велику групу українських військових вдалося звільнити завдяки обміну на взятих у полон солдатів регулярної російської армії. Організацією цього обміну займався уповноважений на ведення переговорів про звільнення заручників Віктор Медведчук. Як розповідає Василь Ковальчук, «21 лютого під Луганськом Медведчук віддав 17 їхніх «регулярів», але в той же час за них, слаба Богу, вдалося вирвати 138 наших хлопців».

За словами Василя Ковальчука, у нього склалося враження, що в представників української влади надто прагматичне ставлення до звільнення полонених і це питання політики занадто часто сприймають у контексті власного політичного піару.

На цю ж тему:

18.06.2015
Кваліфікацію вбивства жінок на Донбасі визначать слідчі – «Міжнародна амністія»

Порушення прав людини на Сході фіксують з обох сторін конфлікту далі

22.05.2015
СБУ і «Правий сектор» відповіли Amnesty International щодо звіту про тортури

«Ми виявили щонайменше 4 недавніх випадки, коли сепаратисти стратили чотирьох полонених солдатів» – Янков далі

10.04.2015
Сепаратисти скоюють воєнні злочини на Донбасі – Amnesty International

Правозахисники мають докази вбивства бойовиками військовополонених далі

25.02.2015
Злочини на Майдані і Донбасі об’єднує безкарність злочинців – правозахисниця

Amnesty International наполягає на якнайшвидшому створенні в Україні незалежного бюро розслідувань і ратифікації Римського статуту далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG