Доступність посилання

ТОП новини

Держава далі платить за базу даних освіти, пов’язану з Табачником – «Схеми»


За право користуватися програмним забезпеченням для бази даних освіти (ЄБЕДО) щокварталу держава сплачує приватним структурам 215 тисяч гривень. За три роки так було виплачено чотири мільйони гривень. Невигідний для держави контракт державне підприємство «Інфоресурс», яке адмініструє базу даних, підписало за часів міністра Дмитра Табачника. Про це йдеться у програмі «Схеми», проекті Радіо Свобода та «Першого суспільного» телеканалу.

Зараз виключні майнові права на програмне забезпечення належать Олександру Литвиненку. Він оформив їх на себе 6 лютого 2014 року, успадкувавши від офшорної компанії, заведеної за часів колишнього міністра освіти та науки Дмитра Табачника.

Засновником офшорної компанії Songhusts Management Limited, яку тоді підрядив Табачник, є інша фірма з Віргінських островів – Mossack, Fonseca & Co.

Згідно з численними міжнародними журналістськими розслідуваннями, панамська фірма Mossack Fonseca та її однойменні філії по всьому світу, в тому числі і на Британських островах – один з найуспішніших творців підставних фірм.

Сам розробник програмного забезпечення стверджує, що він не знає, хто йому подарував контракт з міністерством, який може коштувати десяток мільйонів гривень.

«Мені невідомо, хто є кінцевим власником Songhusts Management Limited», – повідомив електронним листом Олександр Литвиненко.

Попри ризики співпраці з сумнівними контрагентами, Міністерство освіти змушене продовжувати переговори щодо викупу програмної оболонки національної бази даних. У відомстві стверджують, що без ЄБЕДО неможливо провести вступну кампанію.

Контракт діятиме ще рік. Відомство пропонує варіант викупу, який вважає справедливим: від ринкової ціни такого програмного забезпечення відняти суми, сплачені раніше.

XS
SM
MD
LG