Доступність посилання

ТОП новини

Із 4 мільйонів родин 500 тисяч вже оформили субсидії – Розенко


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Ми бачимо, що менше стало помилок у людей, люди зрозуміли, як це треба зробити»

Верховна Рада спростила надання субсидій одиноким пенсіонерам і людям з інвалідністю. За відповідний законопроект проголосували 229 парламентарів. Тож від дня, коли закон вступить у дію, цим категоріям населення не потрібно буде йти до органів соціального захисту. Оформлення субсидій відбуватиметься автоматично.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Для голосування законопроекту щодо спрощення надання субсидій одиноким пенсіонерам і людям з інвалідністю у Верховній Раді ледь назбиралось голосів. Із залу лунали думки, що такий важливий документ для українців спеціально поставити у порядок денний п’ятниці, адже в цей день депутатів у стінах парламенту зазвичай небагато. Та все ж із третьої спроби депутатам вдалось назбирати 229 голосів при необхідних 226.

«Що пропонується в цьому законопроекті, так це надати одиноким інвалідам та пенсіонерам – без звернення до служб соціального захисту населення – можливість розгляду їхніх особистих справ за зверненням до пенсійного фонду і одержанням інформації в автоматичному режимі. І якщо людина має право на отримання субсидії, то їй така субсидія буде призначена», – пояснила заступник голови комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, депутат від «Самопомочі» Альона Бабак.

Якщо ж оформити субсидію хоче працююча людина, то вона повинна написати заяву та вказати в декларації отриманий дохід за останніх 12 місяців. Далі цю інформацію потрібно передати до органу соцзахисту, який і вирішує, чи підходить рівень доходів для нарахування субсидії. При цьому, якщо людина навмисне приховала свій дохід, то субсидія буде не тільки знята, їй доведеться відшкодувати в подвійному розмірі у вигляді штрафу. Призначається субсидія на 12 місяців і автоматично продовжується, якщо доходи сім’ї не змінились.

Важливо також, що на цьому тижні Верховна Рада підтримала законопроект, яким зарплата військовослужбовця не враховується в загальний дохід сім’ї, що дає право на отримання субсидій.

140 тисяч нових субсидій за тиждень

Загалом в Україні на надання субсидій претендують 4 мільйони українських сімей. За даними Мінсоцполітики, їх за новою процедурою оформили вже півмільйона родин.

Ми бачимо, що менше стало помилок у людей, люди зрозуміли, як це треба зробити
Павло Розенко

«Лише за минулий тиждень ми призначили близько 140 тисяч нових субсидій. Ми по динаміці бачимо, що менше стало помилок у людей, люди зрозуміли, як це треба зробити. І по-друге, органи місцевої влади почали використовувати всі переваги нової реформованої системи субсидій і надавати більш якісні послуги людям. Загалом до органів місцевої влади звернулося понад 1 мільйон українських родин і 500 тисяч родин отримують субсидії за новою процедурою», – відзвітував міністр соціальної політики Павло Розенко.

Павло Розенко
Павло Розенко

Також міністр повідомив, що наразі найкраща ситуація з оформленням субсидій у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Львівській, Полтавській, Сумській, Чернігівській областях і Києві, де призначено 60-80% субсидій від кількості поданих заяв.

Критична ситуація у Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській, Рівненській та Хмельницькій областях, де рівень призначення субсидій 10-30% від кількості поданих заяв. Та попри це у відомстві очікують, що до кінця літа субсидії отримуватимуть 2,2 мільйона людей.

Загалом на виплату субсидій у державному бюджеті передбачено 25 мільярдів гривень.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG