Доступність посилання

ТОП новини

ООН попереджає про новий період глобального переміщення населення


Цього року близько 60 мільйонів людей були змушені покинути свої домівки

Кількість біженців та внутрішньо переміщених осіб у світі зростає, констатують представники ООН. За минулий рік щоденно свої оселі були змушені залишати в середньому 42,5 тисячі осіб. Цей показник зріс у чотири рази за останні чотири роки. Зокрема, через конфлікт на сході України 1,3 мільйона людей стали вимушеними переселенцями. Із них 12% – діти.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Цього року у світі зросла кількість осіб, що були вимушені покинути свої домівки, констатує виконувач обов’язків керівника операції УВКБ ООН в Україні Жан-Ноель Ваттервальд. За його словами, цього року близько 60 мільйони людей були змушені покинути свої домівки, близько 20 мільйонів із них стали біженцями, половину біженців становлять діти. Це означає, що кожна 122-га людина у світі є або біженцем, або особою, яка шукає притулок, або внутрішньо переміщеною особою.

«Кількість біженців на території України залишається порівняно невисокою – близько 3 тиcяч. У 2014 році через збройний конфлікт на сході країни Україна вперше зіткнулася з ситуацією внутрішнього переміщення населення. Станом на червень 2015 року більше ніж 1,3 мільйона осіб були зареєстровані як внутрішньо переміщені особи (ВПО) на території України. УВКБ ООН спільно з іншими установами ООН, а також іншими партнерськими організаціями підтримують уряд України у наданні допомоги та забезпеченні потреб ВПО», – зазначив Ваттервальд.

Ми намагаємося зосереджуватися на забезпеченні потреб усіх постраждалих, де б вони не були – Мерзук

Кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб на території України викликає занепокоєння, говорить керівник служби ЄС із гуманітарної допомоги та громадянського захисту в Україні Мамар Мерзук. Потреба в гуманітарній допомозі постійно збільшується. Постраждале населення, серед якого багато жінок, дітей, людей похилого віку, має величезну потребу у предметах першої необхідності, таких як непродовольча допомога, медичні препарати, а також їм потрібен притулок, наголошує Мерзук.

«З метою допомогти цим найбільш вразливим категоріям населення, наша організація на сьогодні надала понад 26 мільйонів євро для того, щоб забезпечити потреби ВПО та постраждалого населення у житлі, медичних препаратах, у всіх тих речах які потрібні будь-якій родині в будь-якій ситуації. Ми намагаємося зосереджуватися на забезпеченні потреб усіх постраждалих осіб, де б вони не були», – говорить Мерзук.

Зросла кількість заяв на отримання статусу біженця від громадян Росії та Білорусі – Науменко

Окрім переселенців, Україна надає притулок також іноземцям та особам без громадянства. Розбудова системи притулку в Україні розпочалася в 1993 році, говорить директор Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби України Наталія Науменко. З того часу Україна розглянула понад 30 тисяч заявок від іноземних громадян та осіб без громадянства про намір отримати статус біженця чи додатковий захист. Із них понад 8 тисяч були визнані такими, що потребують цього захисту.

«Щороку Державна міграційна служба України розглядає близько 2,5 тисячі звернень за захистом в Україні. І це найбільша цифра в країнах пострадянського суспільства. Україна приймає серед країн СНД найбільшу кількість шукачів захисту та біженців», – розповіла Науменко

Вона також зауважила, що збільшується кількість заяв на отримання статусу біженця від громадян Російської Федерації та Білорусі. Адже саме в цих країнах активно підтримували українців під час Революції гідності, тому часто вони не можуть повернутися на батьківщину. У цьому році подано вже близько 60 заяв і їхня кількість зростає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG