Доступність посилання

ТОП новини

США і Росія домовилися координувати дії зі врегулювання ситуації в Україні − Кремль


У Кремлі заявили, що США і Росія домовилися на двосторонній основі координувати дії зі врегулювання ситуації в Україні . Про це глава адміністрації президента Росії Сергій Іванов заявив в інтерв`ю одному з російських телеканалів.

«Щоб не розвалити все («нормандський формат» − ред.), ми разом домовилися, що ми будемо поки що на двосторонній основі координувати наші дії щодо України», − сказав Іванов.

Він зазначив, що була домовленість про створення окремого двостороннього російсько-американського формату за участю заступника глави МЗС РФ Григорія Карасіна і помічника держсекретаря США Вікторії Нуланд, які мали координувати дії США і Росії, щоб сприяти врегулюванню ситуації в Україні. За його словами, візит держсекретаря США Джона Керрі до Росії «показав, що американці теж починають відчувати занепокоєння», що ситуація в Україні може вийти з-під контролю.

«З приводу того, що, як вони часто люблять говорити, що ситуація виходить з-під контролю. Причому, їм до цього, як це не іронічно прозвучить, не звикати. А що, в Іраку вона не вийшла з-під контролю? А що, вона в Лівії не вийшла з-під контролю? А що, вона в Сирії не вийшла з-під контролю? Тепер вона ще й в Україні вийшла. Ось, куди не сунуться, вибачте за моветон, скрізь ситуація виходить з-під контролю. І, очевидно, у них все-таки виникло бажання спробувати врегулювати цю кризу», − сказав Іванов.

При цьому він заявив, що Росія виступає за збереження тих кордонів України, які є нині з урахуванням захоплених проросійськими бойовиками територій на Донбасі.

«Я вважаю, ми справили дуже серйозний вплив, тому що ополченці зробили принциповий крок: змінили свою позицію. Вони ж уже проголосували раніше за незалежність, а тепер сказали: ми готові залишитися в складі України, якщо будуть виконані Мінські угоди», − сказав Іванов.

На Заході наголошують, що Мінські домовленості мають виконати всі сторони повністю, без винятків. Там звертають увагу, що у той час як Україна переважно виконує свої зобов’язання, їх постійно порушують Росія і підтримувані нею сепаратисти.

Москва ж заявляє, що вимагає від Заходу тиску на Київ, щоб «змусити його виконати домовленості», а щодо себе каже, що не має ніяких зобов’язань, бо є не стороною тих домовленостей, а лише «гарантом».

За даними ООН, під час конфлікту на Донбасі загинули понад 6400 людей від квітня 2014 року.

XS
SM
MD
LG