Доступність посилання

ТОП новини

Україна набагато краще виглядає в очах світу, ніж Греція – Горбач


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

22 червня лідери країн-членів Єврозони проведуть позачерговий саміт щодо грецької кризи

Київ – 22 червня лідери країн-членів Єврозони проведуть позачерговий саміт щодо грецької кризи. Попередні переговори Греції та її європейських партнерів стосовно програми фінансової допомоги завершилися нічим, держава перебуває на межі банкрутства. Проводячи паралелі з Україною, яка теж має значний зовнішній борг, експерти констатують – провідні держави Заходу зроблять усе для уникнення дефолту і Грецією, і Україною. Водночас фахівці зазначають – спроби Кремля розколоти ЄС завдяки «проблемі Греції» проваляться.

Україна набагато краще виглядає в очах світу, ніж Греція – Горбач
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Лідери країн-членів Єврозони проведуть позачергову зустріч щодо «грецької проблеми» лише за кілька днів до саміту ЄС, запланованого на 25-26 червня. На нього прибудуть глави держав та урядів усіх 28 країн-членів Євросоюзу. Греція має до 30 червня включно сплатити МВФ 1 мільярд 600 мільйонів євро за отриманими раніше кредитами, але наразі не має цих коштів.

Уряд Греції мусить зробити вибір між прийняттям хорошої пропозиції про подальшу підтримку або дефолтом. Зрештою, це рішення тільки Греції і відповідальність Греції. Час ще є, але тільки кілька днів. Про це попередив президент Європейської ради Дональд Туск у своєму зверненні з приводу скликання позачергового саміту лідерів ЄС.

«Якщо з грецької кризи належних висновків не зроблять, на ЄС може чекати розпад»

Андрій Новак
Андрій Новак

Як зауважив Радіо Свобода економіст Андрій Новак, дефолту Греції ніхто не хоче і його, зрештою, вдасться уникнути. Євросоюз має піти на певний компроміс, адже дефолт стане дуже дошкульним ударом для євроспільноти із економічної, і з політичної точки зору. Так само західні кредитори зроблять все можливе для уникнення дефолту Україною, що теж (як і Греція) має чималий зовнішній борг.

Усе-таки кредиторам у підсумку краще піти на реструктуризацію боргу, ніж після дефолту не отримувати нічого
Андрій Новак

«Усе-таки кредиторам у підсумку краще піти на реструктуризацію боргу, ніж після дефолту не отримувати нічого. Тому я впевнений, що і грецька боргова історія, і українська все-таки завершиться (в тій чи іншій формі) домовленістю», – спрогнозував Андрій Новак.

Водночас Андрій Новак констатував: грецька криза є тривожним дзвіночком для ЄС. Євроспільнота має розробити чіткі принципи і формули, щоб усі країни-учасники були у рівних умовах. І щоб не було ситуації, коли, наприклад, зараз у Євросоюзі 5-7 держав як локомотиви тягнуть всю економіку ЄС, а решта членів унії паразитують на цих локомотивах, лише вимагаючи додаткових грошей. Якщо з грецької кризи належних висновків не зроблять, на ЄС може чекати розпад.

«Проблема наша тільки в тому, що ми не є країною-членом ЄС»

Володимир Горбач
Володимир Горбач

Зі свого боку, політичний аналітик Володимир Горбач у коментарі Радіо Свобода зазначив: нинішній уряд Греції (який перебуває при владі від початку нинішнього року) постійно займається шантажем ЄС. Але з цього нічого не вийде. За словами фахівця, швидше справа дійде до відставки грецького кабінету міністрів, ніж до розпаду Єврозони чи Європейського Союзу.

Проводячи паралелі з Україною, яка теж має значний зовнішній борг, Володимир Горбач звернув увагу на те, що різниця у допомозі з боку західних партнерів є величезною.

Україна набагато краще виглядає в очах світового співтовариства, ніж Греція. Проблема наша тільки в тому, що ми не є країною-членом Європейського Союзу і Єврозони
Володимир Горбач

«На порятунок Греції було виділено кілька сотень мільярдів доларів. А на допомогу Україні – лише 15 мільярдів – з боку МВФ, інших міжнародних фінансових організацій. Із розрахунку на те, що ще якісь інші джерела можуть фактично довести суму до 45-47 мільярдів. Україна набагато краще виглядає в очах світового співтовариства, ніж Греція. Проблема наша тільки в тому, що ми не є країною-членом Європейського Союзу і Єврозони», – констатував Володимир Горбач.

Якщо зусилля із досягнення компромісу між Грецією та ЄС завершаться поразкою, від цього виграє Росія, зазначають західні оглядачі. Адже європейські санкції проти Росії за її дії щодо України ухвалюють у ЄС спільно. Якщо бодай один член спільноти (та ж Греція) їх заблокує, це буде перемогою Москви. Як стверджував в ефірі «Ехо Москви» головний редактор «Независимой газеты» Костянтин Ремчуков, «стратегія Росії, як її визначає Захід, полягає в тому, щоб внести розкол у єдність Європейського Союзу...»

Олександр Риклін
Олександр Риклін

Натомість інший російський експерт, головний редактор «Ежедневного журнала» Олександр Риклін сказав у коментарі Радіо Свобода: якщо така стратегія у Кремля і є, вона приречена на провал.

Дана стратегія виявиться провальною. Західний світ сьогодні не може дозволити байдуже дивитися на те, як одна країна в Європі анексує частину території іншої держави
Олександр Риклін

«Якщо це так, то дана стратегія виявиться провальною. Західний світ сьогодні не може дозволити байдуже дивитися на те, як одна країна в Європі анексує частину території іншої держави», – підкреслив Олександр Риклін.

Тим часом напередодні грецький уряд запропонував Німеччині, Франції та Єврокомісії новий вихід із боргової кризи. Прем'єр-міністр Алексіс Ципрас зателефонував канцлеру ФРН Ангелі Меркель, президентові Франції Франсуа Олланду та президенту Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру, повідомляє інформагенція Reuters із посиланням на заяву грецького уряду. Чи Ципрас обіцяв проведення реформ з метою економії в його країні, не уточнюється, пише AFP. Досі Греція виступала радикально проти урізання пенсій та збільшення податку на додану вартість, чого вимагав від неї Міжнародний валютний фонд. Вимога кредиторів, на яку Греція дала згоду, – вихід на 1 відсоток профіциту бюджету.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG