Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники про «правоохоронний пакет» законів: реформа чи ілюзія змін?


Патрульні нової поліції, які незабаром розпочнуть роботу, Київ, 12 червня 2015 року
Патрульні нової поліції, які незабаром розпочнуть роботу, Київ, 12 червня 2015 року

Шість правозахисних обʼєднань закликають народних депутатів доопрацювати деякі з законопроектів, що стосуються діяльності правоохоронців

Київ – Не новаторським, а таким, що лишень підтримує стару правоохоронну систему, називають пакет законів щодо реформи МВС українські правозахисники. Шість правозахисних обʼєднань закликають народних депутатів доопрацювати деякі з законів, що входять до умовного «правоохоронного пакету», а саме – проекти щодо національної поліції й органів внутрішніх справ. Активісти кажуть, що законопроекти залишають простір для корупційних зловживань і, по суті, зберігають статус «обраності» співробітників правоохоронної системи.

ЗАВАНТАЖИТИ

Єдності щодо пакету законів, що мають на меті реформу правоохоронної системи, поки немає й у самій парламентській коаліції. Голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко раніше наголошував на необхідності якнайшвидшого ухвалення цих документів, які вже погодили у першому читанні.

По всіх цих законах нам треба вийти до кінця цієї сесії
Юрій Луценко

«Я думаю, по всіх цих законах нам треба вийти до кінця цієї сесії», – зазначав парламентар.

У «Самопомочі», натомість, виступили з критикою одного з ключових документів пакету – законопроекту про органи внутрішніх справ. Депутати цієї фракції називали його таким, що «консервує радянську систему внутрішніх справ Україну», і заявили, що деякі з його норм порушують права людини.

З цією оцінкою погоджується правозахисник із «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук. Вона каже, що проект закону про органи внутрішніх справ узагалі виглядає недопрацьованим.

Основний системний недолік – те, що він виглядає незавершеним за своїм змістом і не відповідає назві
Олександра Матвійчук

«Основний системний недолік – те, що він виглядає незавершеним за своїм змістом і не відповідає назві: більша частина присвячена саме функціонуванню міністерства (внутрішніх справ – ред.), інші органи діяльності внутрішніх справ законопроект не визначає», – зазначає Матвійчук.

Однак найбільше запитань у правозахисників – до проекту закону про Національну поліцію. Найперша претензія – що закон не прописує обовʼязковість відкритого конкурсу на вакантні посади. Олександра Матвійчук пояснює: перед керівником того чи іншого структурного підрозділу Національної поліції буде вибір – оголошувати відкритий конкурс чи призначати так, як завжди. Правозахисник припускає, що вибір робитиметься на користь останнього варіанту.

Спеціальні звання і спецнавчання – для «спеціального» статусу?

Організації-підписанти звернення також кажуть, що всупереч принципам, закладеним у Стратегію розвитку органів внутрішніх справ України, законопроект про національну поліцію зберігає систему спеціальних звань. Крім того, правозахисники критикують збереження системи спеціальної вищої освіти в навчальних закладах, підпорядкованих МВС, що передбачене згаданим вище законом про органи внутрішніх справ.

Є окрема Академія адвокатури, у нас є Академія МВС, є Податкова академія. Але все це – право, все це – загальне навчання. Вони не мають бути виділені в якісь окремі структури. Люди мають навчатися праву
Павло Дикань

«Не потрібно залишати в системі МВС всю цю систему навчання, – говорить координатор групи адвокатів Небесної сотні Павло Дикань. – У нас якось історично склалося, що є окрема Академія адвокатури, у нас є Академія МВС, є Податкова академія. Але все це – право, все це – загальне навчання. Вони не мають бути виділені в якісь окремі структури, підпорядковані міністерству. Люди мають навчатися праву. Якщо вони знають право, тоді вони можуть працювати у правоохоронній системі».

Серед законопроектів «правоохоронного пакету» – також проект закону про створення муніципальної варти. Водночас раніше експерти вже звертали увагу на те, що формально в Україні не існує муніципалітетів, тож навіть офіційна назва майбутнього утворення не зовсім коректна.

У парламенті раніше анонсували, що розглянуть ці законопроекти у другому читанні всередині червня, однак поки цього не відбулося. Як повідомив член профільного комітету, депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко, лише до проекту закону про національну поліцію наразі запропоновано внести понад півтисячі змін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG