Доступність посилання

ТОП новини

Створення музею Майдану може розтягтися на десятки років – Мінкульт


Концепцію музею Майдану ще мають доопрацювати - Мінкульт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

На конкурсі проектів музею Майдану у Києві перемогли автори з Ірландії та Росії

Бетонно-металевий Музей Свободи на Інститутській та Музей Пам’яті із кам’яними брилами та підземеллям – такі проекти музею Майдану перемогли на конкурсі «Територія Гідності». Автори проектів – Оана Міхаела з Ірландії та Філіп Піщик із Росії – поділили третє місце, перші дві позиції журі не віддало нікому. Далі створенням музею Майдану займатиметься Мінкультури. У відомстві кажуть: така робота може тривати не один рік.

Росіянин Філіп Піщик під час трагічних подій на Майдані був на Балі, однак Київ вважає рідним містом, бо прожив тут 5 років. Його проект «Музей Пам’яті» складається з двох частин: поля з кам’яними брилами та підземелля, де будуть виставкові зали.

Це – не застиглий меморіальний комплекс, він має бути живим
Філіп Піщик

«Це музей не у класичному розумінні цього слова, а музей як відчуття. Ідея була у тому, щоб відвідувача занурити в цю атмосферу. Не показати йому фотографії з Майдану, а саме занурити в атмосферу підземелля із виходом на світло через ці світлові колодязі, у яких буде видно прапор. Це і є основна концепція, – пояснює автор. – Є підземелля, де тиша або тиха музика: українська чи музика Майдану. Я бачу внизу у величезному просторі концерт, наприклад, Дахи Брахи. Це не застиглий меморіальний комплекс, він має бути живим».

Частина проекту Філіпа Піщика
Частина проекту Філіпа Піщика

Автор іншого проекту-переможця – Оана Міхаела з Ірландії – в описі своєї роботи зазначає, що мета музею у її проекті – «викликати розуміння і співчуття, а не просто подати факти у хронологічній послідовності».

Частина проекту Оани Мікаели
Частина проекту Оани Мікаели

Організатори наголошують, що «Територія Гідності» – це насамперед конкурс ідей. Проекти – це поки суто концепції, а не проектна документація. Потрібно буде ще ретельно працювати для того, щоб усі зміни, які будуть у міському середовищі, були найбільш придатні як для простору, так і для киян.

Необхідно серйозно усвідомити всю модель музейного комплексу, тобто що він має нести людям
Анна Бондар

«Це має бути не просто музей Майдану, а музей Свободи. Тобто музей як центр розвитку української демократії. Для того, щоб дати дуже чітке завдання для архітектора – наприклад, кількість виставкових залів, їхні квадратні метри, кількість залів для якихось інших функцій – необхідно серйозно усвідомити всю модель цього музейного комплексу, що він має нести людям, – пояснює координатор конкурсу Анна Бондар. – Однак музейна частина ретельно не пропрацьована у жодному з проектів. Тому було ухвалене рішення відзначити дві роботи».

Мінкульт може провести додаковий конкурс – Рожко

Більшість учасників конкурсу «Територія Гідності» запропонували створити музей Майдану на ділянці за адресою Інститутська, 5. У Міністерстві культури теж вважають, що це місце найбільш вдале. Однак як тимчасовий варіант розглядають і Український дім.

«Це відповідальність великої групи людей. Тому що є частина інституційна: створення інституції, наповнення її штатом, надання приміщення, щоб музей міг діяти. І величезна частина творча, музейна: зі збору експонатів, осмислення побудови концепції самої виставки і діяльності музею», – каже начальник управління музейної справи Міністерства культури Василь Рожко.

За словами посадовця, відомство та робоча група, яка відповідає за створення музею, має намір співпрацювати з переможцями, однак жоден із проектів у такому вигляді, в якому є зараз, втілений не буде.

Ми маємо намір співпрацювати з переможцями, але очевидно, що умови будуть уточнені, і буде ще додатковий відкритий конкурс
Василь Рожко

«Місцями проекти були символічними, але не мали розроблену частину функціональну. Ми маємо намір співпрацювати з переможцями, але саме рішення має бути ще дуже добре доопрацьоване, тому очевидно, що умови будуть уточнені, і буде ще додатковий відкритий конкурс. Щоб пропрацювати не тільки красивий об’єкт, а щоб і було добре пропрацьовано з музейного погляду», – заявив Василь Рожко.

Представник Мінкульту наголосив, що за кордоном такі проекти творяться десятиліттями, і створити Музей Майдану в Україні неможливо за короткий проміжок часу.

Конкурс «Територія гідності» стартував у квітні минулого року. 149 проектів у чотирьох номінаціях були виставлені на громадське голосування, в якому взяли участь близько 10 тисяч осіб. Остаточних переможців визначило журі.

На цю ж тему:

07.04.2015
Центр Києва має відповідати відчуттям Революції гідності – Осьмак

В інтернеті виставили на голосування проекти конкурсу «Територія гідності» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG