Доступність посилання

ТОП новини

Відмова Кремля від «ДНР» і «ЛНР» активізує протест патріотичного електорату Росії – експерт


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

23 червня в Парижі збирається «нормандська четвірка»

23 червня в Парижі збирається «нормандська четвірка». Також цього дня у Мінську відбудеться засідання тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Українські дипломати не очікують прориву від зустрічі міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії. А експерти констатують – нині ця проблема не має політичного розв’язання. Тобто, Росія не відступає від своїх агресивних дій і у найближчі місяці у кращому разі можливе припинення вогню, а не завершення війни на Сході України. До того ж, Кремль боїться патріотичного електорату Росії.

23 червня відбудеться не лише зустріч «нормандської четвірки», а й засідання у Мінську тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі, повідомляє речниця представника України Леоніда Кучми, Дарія Оліфер. У цій зустрічі вперше має взяти участь новий представник ОБСЄ – австрійський дипломат Мартін Сайдік. Перед засіданням тристоронньої контактної групи відбудуться засідання трьох робочих підгруп – з гуманітарних, політичних та економічних питань, додала Оліфер.А Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з керівниками Німеччини і Франції висунув низку вимог до України щодо дотримання мінських домовленостей, повідомила прес-служба Кремля. Як ідеться у повідомленні, «з російської сторони знову підкреслена необхідність негайного припинення обстрілів українськими силовими структурами населених пунктів Донбасу, активізації процесу політичного врегулювання, вирішення питань конституційної реформи, а також соціально-економічного відновлення південно-східних регіонів». При цьому в Москві нічого не повідомили про те, що для виконання мінських угод збирається зробити Росія.

«Наші очікування, що російська сторона зрештою визнає необхідність деескалації»

Директор Департаменту політики і комунікацій МЗС України Олексій Макеєв у коментарі Радіо Свобода зазначив, що не варто чекати прориву від зустрічі міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії.

Ми маємо намір чітко засвідчити, що жодне із положень Російською Федерацією не виконується
Олексій Макеєв

«Насправді наше головне завдання під час цієї зустрічі – провести аналіз виконання всіх положень комплексі заходів – усіх 13-ти положень. І ми маємо намір чітко засвідчити, що жодне із положень Російською Федерацією не виконується. Наші очікування, що російська сторона зрештою визнає необхідність деескалації», – сказав Олексій Макеєв.

Експерт Олександр Ситін, який 10 років працював у Російському інституті стратегічних досліджень, структури, що до 2009 року входила до Служби зовнішньої розвідки, у коментарі Радіо Свобода зазначив – завершення війни на Сході України (принаймні цього літа) чекати марно. І взагалі, навіть якби раптом Володимир Путін вирішив відмовитися від підтримки «ДНР» і «ЛНР», це викличе різку активізацію патріотичного електорату Росії, а у Кремлі цього бояться. Розраховувати ж на, умовно кажучи, «Майдан» у Росії не варто.

Змінити позицію Москви при нинішній позиції світового співтовариства практично неможлив
Олександр Ситін

«Можливо, перемир’я, можливо, припинення вогню (на Донбасі), як це вже було на певний час. Думаю, що змінити позицію Москви при нинішній позиції світового співтовариства практично неможливо. Можна ще подивитися і почекати до осені. Але наразі економічне становище у Росії хоч і є гіршим, ніж раніше, проте не таке, щоб примусити режим діяти інакше», – вважає Олександр Ситін.

Напередодні ЄС продовжив економічні обмеження проти Росії на півроку – до 31 січня наступного року. Йдеться про санкції, що стосуються фінансового, енергетичного та оборонного секторів економіки Росії, а також товарів подвійного призначення.

Як пояснила верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні, це стало природним наслідком рішення Ради Євросоюзу, ухваленого ще в березні, що зняття санкцій має бути пов’язане з виконанням мінських домовленостей.

Тим часом Росія продовжить свої санкції у відповідь на рішення ЄС. Прем’єр-міністр Дмитро Медведєв доручив керівникові апарату свого уряду, віце-прем’єрові Сергію Приходьку підготувати запровадження обмежувальних заходів щодо Євросоюзу ще на півроку.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG