Доступність посилання

ТОП новини

Засідання у Мінську стосовно Донбасу. Сайдік замінив Тальявіні


Гайді Тальявіні (ліворуч) та Мартін Сайдік (праворуч) під час засідання у Мінську. 23 червня 2015 року
Гайді Тальявіні (ліворуч) та Мартін Сайдік (праворуч) під час засідання у Мінську. 23 червня 2015 року

«У тому форматі, в якому прописані Мінські домовленості, досягти миру неможливо» – експерт

Мінськ – У Мінську у вівторок, 23 червня, відбувся п’ятий раунд консультацій робочих підгруп зі врегулювання ситуації на Донбасі та засідання Тристоронньої контактної групи за участю представників України, Росії, ОБСЄ, а також угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Спочатку провели засідання три підгрупи з чотирьох, зокрема з гуманітарних, політичних та економічних питань. Група з питань безпеки цього дня не засідала.

Гайді Тальявіні
Гайді Тальявіні

А на засіданні Тристоронньої контактної групи представники ОБСЄ, України та Росії заслухали звіти з підгруп та запросили представників сепаратистів із так званих «ДНР» та «ЛНР» для обговорення можливостей деескалації ситуації на Донбасі. Прориву не було, заявила учасниця переговорів від ОБСЄ Гайді Тальявіні.

«Усі робочі групи мають свій порядок денний, і вони продовжували обговорювати ці не дуже прості питання. Зокрема, політична підгрупа обговорювала питання виборів та особливого статусу. Це складні питання, тому сьогодні про конкретні результати казати не можна», – зауважила вона.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

ОБСЄ представляли призначений для цієї місії на день раніше австрійський дипломат Мартін Сайдік і вже згадана колишня представниця голови організації Гайді Тальявіні, яка вела переговори від червня 2014 року і кілька тижнів тому попросилася у відставку. Обидва дипломати прибули на переговори разом.

За день до переговорів, перебуваючи у Москві, Мартін Сайдік заявляв, що «буде намагатися наслідувати приклад Тальявіні і продовжувати її курс».

А вже у Мінську він заявив: «Я буду старатися йти тим слідом, який залишає пані Тальявіні, продовжувати роботу всіма своїми зусиллями. І в нас буде дуже великий і міцний графік у липні та серпні. І ви побачите потім, що ми справді стараємося отримати результати для простих людей, які саме це дуже потребують».

Заміна Тальявіні на Сайдіка принципово нічого не дасть – експерт

Київський політолог Володимир Фесенко вважає, що заміна Тальявіні на Сайдіка принципово нічого не дасть, і що Гайді Тальявіні пішла у відставку, тому що немає результату.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Я б сказав, що в мінських переговорів дві головні проблеми, – каже він. – Перша – принципова різниця, принципові розбіжності, я б навіть наголосив – повна протилежність позицій двох сторін. Друга проблема – модель, прописана в Мінських домовленостях, на мій погляд, не зовсім реалістична. Якщо не сказати різкіше – утопічна. На мій погляд, у тому форматі, в якому прописані Мінські домовленості, досягти миру неможливо. Я скептик. Так що заміна Тальявіні на Сайдіка, на мій погляд, нічого принципово не дасть».

За словами Володимира Фесенка, головна розбіжність полягає у тому, що російський президент Володимир Путін нещодавно у Санкт-Петербурзі під час Міжнародного економічного форуму сказав, що на Донбасі буде мир і зупиниться стрілянина тільки тоді, коли будуть політичні домовленості. А позиція української сторони полягає у тому, що спочатку треба припинити вогонь, а вже потім шукати політичний компроміс.


На цю тему:

23.06.2015
Окупована частина Донбасу. У Мінську і Парижі чергові раунди переговорів

Донбас має бути у складі України без особливого статусу – Олександр Кіхтенко далі
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG