Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: майбутнє за децентралізацією, і ніяких федералізацій


Петро Порошенко, архівне фото
Петро Порошенко, архівне фото

Президент Петро Порошенко заявляє, що в перебігу конституційної реформи в Україні не буде дозволено ніякої федералізації, а майбутнє – за децентралізацією.

Як сказав він на засіданні Національної ради реформ, безпека держави, громадський порядок, зовнішні відносини – ключові питання, які тримають цілісність і вертикаль влади в державі, і будуть віднесені виключно до компетенції державної влади.

«Щоб було зась створювати донецькі, луганські, харківські, бесарабські або інші республіки. Не дозволимо. Хто спробує – буде миттєва реакція, яка також передбачена в Конституції і схвалена представниками місцевого самоврядування, обласних рад, Венеційською комісією, досвідченими юристами. Дуже важливо, що в такий спосіб знаходиться консенсус у державі», – наголосив президент.

Відео: Адміністрація Президента України

За його словами, які наводить прес-служба голови держави, українська модель децентралізації вибудувана на базі польської моделі, яка довела свою ефективність у тій країні.

Порошенко також висловив сподівання, що до п’ятниці, 26 червня, надійде рішення Венеційської комісії щодо планів конституційної реформи.

Проведення конституційної реформи та децентралізація влади є одним із пунктів Мінських домовленостей, підписаних 12 лютого. Відповідно до них, нова Конституція в Україні має набрати чинності до кінця 2015 року.

XS
SM
MD
LG