Доступність посилання

ТОП новини

Казус міністра екології Шевченка – випадковість чи розгортання «розборок» в уряді?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Уряд розгляне питання відповідності Ігоря Шевченка своїй посаді

24 червня уряд розгляне питання відповідності міністра екології Ігоря Шевченка своїй посаді. Про це повідомив віце-прем'єр Валерій Вощевський. Сам міністр досі звинувачував керівництво уряду в політичній розправі. А колеги Шевченка пропонують йому піти самому і закликають не допустити «розборок» усередині кабміну та повторення 2005-го року. Експерти зазначають, що наразі не варто проводити паралелі з конфліктами часів президента Ющенка. І можлива відставка Шевченка непорівнювана зі скандалом з іноземним юристом Сашою Боровиком.

Сьогодні (24 червня) уряд розгляне питання відповідності Ігоря Шевченка посаді міністра екології та природних ресурсів. Як заявив віце-прем'єр Валерій Вощевський, становище у цьому міністерстві є критичним через непрофесіоналізм його глави.

Повна безсистемність, хаотичність, невиваженість управлінських рішень, некомпетентність та безвідповідальність новопризначеного керівництва. А простіше кажучи – міністра екології
Валерій Вощевський

«Короткий аналіз роботи цього міністерства і зроблений висновок, що оформлений у вигляді доповідної записки на уряд – повна безсистемність, хаотичність, невиваженість управлінських рішень, некомпетентність та безвідповідальність новопризначеного керівництва. А простіше кажучи – міністра екології. Людина, яка керує цим міністерством, не розуміє своїх завдань», – стверджував Валерій Вощевський.

Раніше прем’єр Арсеній Яценюк висловив незадоволення роботою міністра Ігоря Шевченка за те, що той не відвідав місце пожежі на нафтобазі під Києвом. Кабмін вирішив перевірити наявність корупційних правопорушень в діях міністра екології.

Зі свого боку, Ігор Шевченко звинуватив керівництво уряду в політичній розправі над ним, корупції та відстоюванні інтересів кланів. За словами міністра екології, сам він не є корупціонером. Навпаки, бореться з цим злом, а йому заважають.

Саме через мою безкомпромісну позицію та антикорупційну діяльність Арсеній Яценюк почав втручатися в моє приватне життя та вимагати мого звільнення
Ігор Шевченко

«Переконаний, що саме через мою безкомпромісну позицію та антикорупційну діяльність Арсеній Яценюк почав втручатися в моє приватне життя та вимагати мого звільнення. Відносно мене керівництво уряду діє так само, як до Саші Боровика, Павла Шеремета, Олега Мусія», – наголосив Ігор Шевченко.

Натомість інший урядовець – міністр молоді та спорту Ігор Жданов – закликав Ігоря Шевченка до «мужнього та відповідального кроку» – відставки.

Нам не пробачать повторення 2005-го року та підриву єдності демократичних сил із середини. Війна та різноманітні «розборки» всередині Уряду країни, яка воює – це найкращий подарунок окупантам та нашим ворогам
Ігор Жданов

«Сьогодні уряд та парламентська коаліція, як ніколи, потребують єдності. Вони повинні діяти як один добре налагоджений механізм, як одна команда. Занадто багато викликів стоять перед Україною та здобутками Революції гідності. Нам не пробачать повторення 2005-го року та підриву єдності демократичних сил із середини. Війна та різноманітні «розборки» всередині Уряду країни, яка воює – це найкращий подарунок окупантам та нашим ворогам. Тому, якщо один із міністрів починає публічно критикувати діяльність Кабміну, то він спершу має подати у відставку. І лише після цього отримає право на відповідну критику», – зауважив Жданов у Facebook.

«У ситуації з Наливайченком ризики (для єдності коаліції) були трохи більшими»

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Як сказав Радіо Свобода політичний експерт Володимир Фесенко, зараз не слід проводити паралелі з конфліктами часів президенства Віктора Ющенка і прем’єрства Юлії Тимошенко. «Казус міністра екології» також не варто порівнювати зі скандалом з колишнім юристом Microsoft Сашою Боровиком, з яким Мінекономрозвитку України «розірвало всі зв'язки». В тому конфлікті просто не спрацювалися, вважає фахівець. На думку Фесенка, справді посилити недовіру в коаліції могло продовження скандалу з відставкою-невідставкою колишнього вже голови СБУ Валентина Наливайченка. Проте і тоді обійшлося.

Навіть, коли минулого тижня була ситуація з Наливайченком, там ризики були трохи більшими
Володимир Фесенко

«Навіть, коли минулого тижня була ситуація з Наливайченком, там ризики були трохи більшими. В умовах війни посада голови СБУ є дуже вагомою. Плюс, якщо б не затвердили відставку Наливайченка, це спричинило б дуже заплутану і суперечливу ситуацію, що дійсно могло б посилити недовіру в коаліції. Але такого не відбулося. Думаю, через Шевченка теж не буде ткої кризи», – прогнозує Володимир Фесенко.

Скандал навколо Ігоря Шевченка розгорівся після того, як народний депутат Олег Ляшко заявив із трибуни Ради про докази того, що міністр екології літав із Ніцци до Києва літаком депутата, великого газового підприємця Олександра Онищенка.

Шевченко у відповідь підтвердив, що летів із Ніцци літаком Онищенка, але не вбачає в цьому корупції.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG