Доступність посилання

ТОП новини

Третина декларацій українських чиновників з помилками – Transparency International


«Або ця людина не володіє необхідними знаннями, або вона просто їх не перевірила»

Київ – Близько третини декларацій чиновників заповнені з помилками. Це все вказує на те, що чиновники навіть з багаторічним досвідом роботи в органах влади так і не звикли заповнювати такі документи і досі ставляться до декларування статків безвідповідально. Такого висновку доходить правозахисна організація Transparency International Україна, проаналізувавши понад дві з половиною сотні оприлюднених декларацій, зокрема суддів та правоохоронців.

Вказують суми з копійками, хоча треба заокруглювати до гривні, замість квадратних метрів вписують гектари, не зазначають банки, в яких тримають рахунки або ж оприлюднюють ті доходи чи видатки, яких не треба вказувати взагалі – це найбільш поширені помилки, яких припускаються чиновники у своїх деклараціях за минулий рік, перераховують у Transparency International Україна.

«Декларація Гладковського Олега Володимировича – першого заступника секретаря РНБО. Він позаписував по дві суми і у себе, і у родичів, вказав одну суму просто, іншу в дужках. Незрозуміло, що він мав на увазі, чи це нарахували йому, чи він одержав. Відтак при таких подвійних сумах загальна сума його доходу ніяк не може скластись однозначно», – наводить ще один приклад неправильно заповненої декларації координатор проекту «Декларації без декорацій», старший аналітик TI Україна Дмитро Якимчук.

Втім, свідомі чи несвідомі помилки у деклараціях – вина не лише чиновника, який її подає, але й того, хто її приймає та перевіряє, а саме: працівників кадрових служб та працівників спеціально уповноважених на протидію корупції в кожному державному органі.

«Виходить, якщо в такому вигляді з такими помилками декларації нам надходять, то або ця людина сама не володіє необхідними знаннями, або вона просто їх не перевірила», – робить висновок Якимчук.

«Бідні багатії»

Водночас, приділивши окрему увагу деклараціям правоохоронців і суддів, активісти виявили, що найбагатшим з них виявився голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, який задекларував 4,8 мільйона гривень. Його заступник Костянтин Лікарчук опинився на другому місці в рейтингу багатіїв з загальною сумою доходів 2,9 мільйона гривень. Перевалили за мільйон доходи і у міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, судді Конституційного суду Олександра Тупицького, першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Інфографіка Transparency International Україна
Інфографіка Transparency International Україна

Найбільшу суму на рахунках у банку має секретар РНБО Олександр Турчинов – 11,4 мільйони, а найбільшу кількість автомобілів задекларувала дружина заступника міністра внутрішніх справ Василя Паскала – Mitsubishi Pajero, Mercedes-Benz і дві Chevrolet Niva.

«Серед найбільших дарунків, призів, виграшів можна відзначити міністра оборони Степана Полторака – 464 тисячі 41 гривня і членів сім’ї судді Конституційного суду Михайла Гультая – 30 тисяч гривень. Не мають ніякого житла два судді Конституційного суду – це Олександр Литвинов та Ігор Сліденко і перший заступник голови Державної виконавчої служби Агія Ахундова», – подає факти Дмитро Якимчук.

Інфографіка Transparency International Україна
Інфографіка Transparency International Україна

Найбільший опір і зволікання з оприлюдненням декларацій активісти спостерігали від суддів Верховного суду України.

«Вони оприлюднили відомості з цих декларацій, що не є порушенням закону, але з іншого боку на наш інформаційний запит, щоб вони надали копії декларацій, вони відповіли, що там містяться персональні дані, тому якщо ми хочемо отримати ці копії, то звертайтеся до кожного судді Верховного суду України окремо», – розповів голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов.

«Єдиний контролер – громадськість»

Перевіряти декларації та карати порушників повинні також Антикорупційне бюро і Національна агенція з запобігання корупції. Втім, остання досі не створена, а довкола її конкурсної комісії вже кілька тижнів триває скандал. Тож єдиним контролером у цій ситуації досі залишається громадянське суспільство.

«Ми закликаємо всіх громадян, громадські організації на місцях самим цікавитись скільки заробляють їхні прокурори, судді, головні міліціонери, податківці і так далі, оскільки норма про майнові декларації буде дієвою саме на місцевому рівні», – закликав Андрій Марусов.

18 червня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект № 2879 «Про внесення змін до статті 46 закону України «Про запобігання корупції» (щодо обсягу декларованої інформації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування)». За цим законом, надання недостовірних даних у деклараціях може розцінюватися як незаконне збагачення та каратися позбавленням волі на строк до двох років, чиновники вищого рангу мають вказувати не тільки майно, оформлене на них особисто, але й те, яким вони реально користуються. Також всі декларації службовців повинні збиратися у відкритому електронному Єдиному державному реєстрі. Втім поки законопроект не пройшов друге читання, а дані норми не набули чинності, знайти декларації чиновників можна на сайтах проектів «Стоп корупція» та «Декларації».

За тим, чи відповідає стиль життя чиновників їхнім деклараціям стежить і Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG