Доступність посилання

ТОП новини

Працівники заповідника «Хортиця» протестують через відсутність транспорту на острів


Колектив змушений взимку в 25-градусний мороз пішки йти три кілометри через Арковий міст – гендиректор

Один з найвідоміших туристичних об’єктів України, Національний заповідник «Хортиця», упродовж року відвідують близько мільйона туристів. Однак до історико-культурного комплексу не ходить жоден вид громадського транспорту. Дістатися до заповідника можна лише на таксі чи власним авто.

Сьогодні кілька десятків працівників Національного заповідника «Хортиця» пікетували Запорізьку міськраду з вимогами запровадити пряме автобусне сполучення між містом та відомими туристичним об’єктом. Наразі як відвідувачі, так і працівники змушені добиратися пішки від найближчих зупинок транспорту до історико-культурного комплексу. Запровадити спеціальний маршрут до заповідника міська влада Запоріжжя обіцяла ще восени минулого року.

Зараз оцей колектив, що стоїть, змушений взимку в 25-градусний мороз пішки йти три кілометри через Арковий міст
Максим Остапенко

«Це абсурдна ситуація, коли національний об’єкт не має нормального транспортного сполучення, – пояснив причини акції протесту генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко. – Це абсурд, коли міська влада не може організувати транспорт через збудований чотирисмуговий Арковий міст, що йде на правий берег, не має жодного маршруту громадського транспорту. Спочатку було два тролейбусних маршрути через Арковий міст на правий берег, які проходили всю центральну частину міста. Потім їх ліквідували через те, що нібито важко тролейбусам заїжджати на мости. Казали, що буде замінено адекватним автобусним сполученням. Було влаштовано маршрутне таксі, яке зменшувало довжину свого маршруту. І зараз оцей колектив, що стоїть, змушений взимку в 25-градусний мороз пішки йти три кілометри через Арковий міст або через непрочищені території добиратися до місця своєї роботи».

Вид на дамбу «Дніпрогесу» з острова Хортиця
Вид на дамбу «Дніпрогесу» з острова Хортиця

Буде тимчасова схема руху транспорту – заступник міського голови

Протестувальники принесли з собою звернення до міської влади з проханням вирішити транспортну проблему. Під ним зібрали близько 400 підписів городян. Документ передали заступнику міського голови Дмитру Свіркіну. Останній зазначає, що міська влада не змогла виконати минулорічну обіцянку запустити транспорт на Хортицю через незалежні від неї обставини.

Буде внесено зміни до схеми руху 50-го маршруту, аби він проходив через острів Хортиця, через музей
Дмитро Свіркін

«Було прийняте рішення міськвиконкому про організацію 48-го маршруту. Був проведений конкурс, однак у ньому виявив бажання брати участь лише один перевізник, який не відповідав вимогам конкурсу. На наступне засідання виконкому, у п’ятницю, буде повторно виноситися організація маршруту. Буде внесено зміни до схеми руху 50-го маршруту, щоб він проходив через острів Хортиця, через музей. Це буде тимчасова схема руху до моменту проведення конкурсу. Конкурс буде проведено протягом місяця після (рішення – ред.) виконкому, а новий маршрут почне працювати після погодження схеми руху. Це займе два-три дні», – прокоментував ситуацію заступник міського голови Запоріжжя.

Треба запровадити маршрут від залізничного вокзалу до Хортиці – обласна влада

У департаменті культури і туризму, національностей і релігій Запорізької облдержадміністрації про проблему хортицького заповідника знають і підтримують вимоги пікетувальників. Однак констатують, що вирішення транспортного питання поза їхньою компетенцією.

«Треба сідати за стіл переговорів і вирішувати питання, бо насправді ситуація дивна і цілком незрозуміла. Ця проблема давно порушувалася. І туристичний маршрут по Запоріжжю від залізничного вокзалу Запоріжжя-1, через основні пам’ятки міста, через Хортицю до Запорізького дуба. Треба включати всі наші пам’ятки. Можливо, навіть відродити для цього електротранспорт – тролейбус, який би їхав від Запоріжжя-1 по всьому місту, будучи і громадським, і екскурсійним транспортом водночас. Це компетенція міськради, але ми готові виступати тим майданчиком, який допоможе провести всі ці переговори», – каже директор департаменту Запорізької ОДА Владислав Мороко.

У міській раді обіцяють оголосити конкурс для запорізьких перевізників, що бажають возити пасажирів до Хортиці, цієї п’ятниці, 26 червня. Та навіть у разі позитивних результатів, найближчі кілька місяців туристи так само будуть змушені діставатися до острова самотужки.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG