Доступність посилання

ТОП новини

У справі збитого «Боїнга» хочуть створити міжнародний трибунал (світова преса)


Квіти та дитячі іграшки біля посольства Нідерландів в Україні в пам’ять загиблих людей, які летіли в «Боїнгу» рейсу MH17. Київ, 21 липня 2014 року
Квіти та дитячі іграшки біля посольства Нідерландів в Україні в пам’ять загиблих людей, які летіли в «Боїнгу» рейсу MH17. Київ, 21 липня 2014 року

Можливість створення міжнародного трибуналу за участі ООН розглядають у Нідерландах – Reuters

Нідерланди розглядають можливість створення міжнародного трибуналу для переслідування у кримінальному порядку підозрюваних у збитті на Донбасі літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17, повідомляє журналіст Reuters. А Bloomberg gbit пише, що Росія знайшла несподіваного союзника в обличчі Міжнародного валютного фонду. Тим часом деякі українські переселенці у Росії бажають повернутися, інші намагаються там влаштуватися, пише журналіст Agence France-Presse.

Нідерланди розглядають можливість створення міжнародного трибуналу для переслідування у кримінальному порядку підозрюваних у збитті літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17, який минулого року збили над Донбасом, пише журналіст міжнародної агенції новин Reuters.

«Успішне судове переслідування є малоймовірним, але Нідерланди сподіваються, що, наполягаючи на суді у стилі ООН за підтримки західних союзників, вони зможуть змусити Росію, чия роль у процесі є критичною, співпрацювати», – пише журналіст.

Автор статті зазначає, що серед 298 загиблих у катастрофі було дві третини нідерландців, тож місцевий уряд перебуває під сильним тиском громадськості, яка здебільшого вважає, що Росія або збила літак, або надала зброю тим, хто це зробив.

«Два джерела у Нідерландах, які говорили на умовах анонімності, заявили, що правові та політичні складнощі справи переконали уряд країни зосередитися на створені міжнародного суду за підтримки Ради безпеки ООН, як тільки міжнародне розслідування завершиться та імена підозрюваних будуть оприлюднені», – пише журналіст.

Суд у самій Україні, скоріш за все, є неможливим, тому що проросійські сепаратисти та російський уряд навряд чи візьмуть у ньому участь, зазначає автор статті. Інші правові варіанти досі розглядають, кажуть джерела, однак міжнародний трибунал, а не будь-який домашній суд, має найбільші шанси на успіх.

Reuters: «Ексклюзив: Міжнародний трибунал виглядає найкращим шансом для справедливості у справі MH17 – голландські джерела»

Деякі українські переселенці у Росії бажають повернутися, інші намагаються там влаштуватися, пише журналіст міжнародної агенції новин Agence France-Presse.

Марина Балатська, мати-одиначка, переїхала з трьома дітьми у російський Приморськ, що на березі Азовського моря. Зараз вона з дітьми живе у дитячому таборі.

«Ми хочемо повернутися додому, звичайно. Я хочу додому, мої діти хочуть додому. Які б проблеми там не були, це все ще наш дім», – сказала вона журналісту.

Її сестра досі живе в Україні, тож Балатська сподівається, що зможе відправити до неї своїх дітей.

«Я не можу повернутися, тому що українці контролюють моє місто. Через те, що я вирішила приїхати у Росію шукати притулку, мене вважатимуть ворогом народу», – висловила таке припущення жінка.

Дехто з переселенців вирішив залишитися у Росії назавжди. Українець Роман Бобровніков тепер працює бухгалтером на російській птахофабриці. В Україні він був директором схожого підприємства, але вважає, що йому пощастило знайти роботу, яка дозволяє підтримувати його дружину та 26-річну дочку.

«Я тільки що подав документи до міграційних служб, щоб отримати російське громадянство для нас усіх. Сподіваюсь, щось вирішиться упродовж року або 18 місяців. Що мене чекає, у разі повернення, в Україні? Пенсія? Мої батьки зараз там пенсію не отримують», – сказав він журналісту.

France24 «Деякі українські переселенці у Росії прагнуть повернутися, інші влаштовуються»

Росія, здається, знайшла несподіваного союзника в обличчі Міжнародного валютного фонду, пише журналіст агенції Bloomberg.

Український борг перед Росією має структуру єврооблігації, зареєстрованої в Ірландії. Юридично у цьому випадку Росія має статус приватного кредитора. Однак минулого року після української Революції гідності Росія захотіла змінити статус своєї облігації. Міністр фінансів країни Антон Сілуанов оголосив, що це офіційний борг однієї країни перед іншою, і таким чином не може підлягати реструктуризації, пояснив журналіст. І 24 червня Міжнародний валютний фонд ухвалив рішення ставитися до російської облігації як до офіційного, а не приватного боргу.

На сьогоднішній день, Україна має виплатити Росії 3 мільярди доларів.

«З точки зору справедливості, Україна не винна Росії нічого. Має бути навпаки. Державні українські активи експропрійовані Росією у Криму самі по собі коштують більше ніж 3 мільярди доларів», – зазначив Бершидський.

Однак, Міжнародний валютний фонд, здається, штовхає Україну до повної виплати російської облігації. «Це все одно, що сказати решті світу: «Хто має міць, той має рацію», – підсумовує журналіст.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

XS
SM
MD
LG