Доступність посилання

ТОП новини

Комунальні тарифи – привід зібрати платний мітинг?


Люди з неадекватною поведінкою серед мітингарів проти підвищення тарифів у Львові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Люди з неадекватною поведінкою серед мітингарів проти підвищення тарифів у Львові

«Подала заяву на субсидію ще 30 квітня, і мені все кажуть, що не встигають» – пенсіонерка

У Львові представники громадських і політичних організацій намагаються використати невдоволення населення тарифами на комунальні послуги. Вони скликали близько 500 людей на протест під приміщення міської ради та обласної адміністрації. Проте, серед мітингарів було чимало п’яних та агресивних людей.

Переважна більшість львів’ян і мешканців області нарікають на нові тарифи на житлово-комунальні послуги. Але обурюються радше поміж собою.

Протест щодо непрозорої політики з тарифами скликали представники «Комітету захисту громадян», громадської організації «Народний фронт», УНСО та інших організацій. Але масовість створили завдяки нетверезим людям і агресивній молоді. Неподалік натовпу жінка агітувала львів’ян брати участь в протесті і складала список.

– А що ви записуєте на листок?

– Так своє. На автобус збираємось.

– Ми проти тарифів.

– Що вам пообіцяли?

– Мені поки що ще нічого не пообіцяли.

– Ніхто гроші не дає. То не наші люди. В інтернеті хтось запустив інформацію, що ми платитимемо 100 гривень, це ще потрібно з’ясувати, – пояснював Олег Куба з громадської організації «Народний фронт».

Скріншоn із бесіди, опублікований у facebook
Скріншоn із бесіди, опублікований у facebook

На запитання, скільки пообіцяли за участь в акції, люди втікали від камери і мікрофону, висловлювались брутально, взагалі не могли конкретно пояснити, чому прийшли на протест.

У переддень мітингу в соціальних мережах закликали взяти участь в акції, бо за неї буде грошова винагорода. Представники громадських організацій заперечили, що це вони поширили таке повідомлення, і відмежувались від асоціальних осіб.

Пенсіонери не розуміють нових тарифів

Віталій Баб’як з «Львівського комітету захисту прав громадян» пояснив, що до них в організацію звертається зі скаргами щодо тарифів багато львів’ян, а тому й ініціювали пікет.

За нашими підрахунками, тарифи завищені утричі
Віталій Баб’як

«Ми вимагаємо тільки прозорих підрахунків наших комунальних послуг, хочемо, щоб влада ці прозорі підрахунки надала, щоб сформувала ціни і ознайомила з ними людей. За нашими підрахунками, тарифи завищені утричі», – каже Віталій Баб’як.

Натомість у мітингу взяла участь частина людей, яка не розуміла, чому серед них стільки п’яних чоловіків. Адже чимало літніх львів’ян прийшли, почувши, що акція організована проти непрозорих тарифів, а ця проблема дуже їх хвилює. Люди хотіли почути від влади, за якими схемами їм нараховують плату за комунпослуги, чому зволікають з наданням субсидій. Адже мешканцям приходять рахунки на оплату за газопостачання по тисячі і більше гривень, при пенсії 1500 гривень пенсіонери отримують субсидію 2 гривні на газ і вважають це просто знущанням.

27 кубів газу накрутили. Нам за квітень нарахували по 7 гривень 20 копійок. У подвійному розмірі по лічильнику
Марія Головко

«Негаразди у квитанціях, 27 кубів газу накрутили. Нам за квітень нарахували по 7 гривень 20 копійок. У подвійному розмірі по лічильнику. Мені прийшла відписка з ПАТ «Львівгаз», що оплата ця за приготування їжі і підігрівання води, але лічильник є. Дійшли до зубожіння, немає за що ліки купити», –говорить пенсіонерка Марія Головко.

«500 гривень за електрику, батарей немає у нас. Пенсія 1200 гривень», – продовжує думку інша літня жінка.

«Мені 63 роки, пенсія 1100, понад 40 років трудовий стаж. Нам підняли на електрику, газ і ще навіть зріс тариф на квартплату на 5 гривень за квадратний метр. Нічого не можу оплатити. Я вже про ліки, медичне обстеження не кажу. Субсидії ще роблять, я подала ще 30 квітня, телефоную, і мені все кажуть, що не встигають, є багато заявок», – розповіла Галина Самуляк, яка прийшла до приміщення ОДА, коли почула, що тут протестуватимуть проти непрозорих тарифів. «Листівку принесли від страйккому, а що використовують нас, гроші обіцяють? Люди мають свідомо робити».

Громадські активісти озвучили свої вимоги до влади: зокрема, створити комісію, яка б перерахувала ціни, встановлені урядом на житлово-комунальні послуги. На цьому частина людей, яка прийшла на протест з власної волі, розійшлась, а інша – згуртувалась у кілька груп довкола осіб, які звіряли списки. Побачивши камеру, одразу розходились, ховаючи листок зі списком і торбинки.

З 1 квітня в Україні на 55-57% зросли тарифи на централізоване постачання гарячої води, на понад 70% – на опалення, ціна на газ для населення піднялась у шість разів. Майже на 20% збільшилась ціна за електропостачання. Львів’яни масово звертаються по субсидії, але не розуміють систему нарахувань. Однак справжній шок від квитанцій у населення ще попереду, коли восени розпочнеться опалювальний сезон.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG