Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ продовжила санкції проти Росії і вказала на її війська на Донбасі


Сесія ПАРЄ у Страсбурзі (архівне фото)
Сесія ПАРЄ у Страсбурзі (архівне фото)

У резолюції зона АТО названа територією, що перебуває «під контролем проросійських сепаратистів та російських військ»

Російську делегацію не позбавили повноважень у ПАРЄ, але зробили останнє попередження. У Страсбурзі ухвалили резолюцію, в якій жорстко критикують дії Росії на сході України і стверджують, що за останні півроку Росія не зробила жодного поступу у виконані вимог Ради Європи і Парламентської асамблеї.

У документі міститься критика на адресу Росії. ПАРЄ вперше так жорстко визнала присутність на Донбасі підрозділів регулярної російської армії, а зона АТО названа територією, що перебуває «під контролем проросійських сепаратистів та російських військ».

Також у резолюції згадані і засуджуються напади на Дебальцеве, Мар’їнку, Маріуполь, причому наголошується на відповідальність саме Росії за ці дії.

Бої ведуться з обох сторін

У вимогах резолюції йдеться про те, що Росія повинна не лише вивести всі свої війська з території України, але також звільнити полонених, що утримуються в Росії, зокрема Надію Савченко.

Надія Савченко під час чергового слухання в суді в Москві, 6 травня 2015 року
Надія Савченко під час чергового слухання в суді в Москві, 6 травня 2015 року

Із негативного для українців – у документі говориться, що порушення режиму припинення вогню відбувається з боку усіх сторін конфлікту. У ПАРЄ кажуть, що базуються на доповіді ОБСЄ, де зафіксовані постріли як з боку сепаратистів, так і з боку українських військ.

Проміжна резолюція

В українській делегації зазначають, що всі їхні поправки, які зробили резолюцію жорсткішою, були ухвалені. Проросійське лобі запропонувало лише одну поправку і її було відкинуто. Тож це означає, що фізична відсутність представників російської делегації у Страсбурзі призводить до того, що вони втрачають підтримку своїх партнерів.

Якщо не буде виконуватись жодна резолюція, то, очевидно, в січні вже можна ставити питання про анулювання повноважень Російської Федерації
Володимир Ар’єв

«Цього разу це проміжна резолюція. Вона в принципі нічого не міняє. Росія як не працювала, так і не буде працювати до кінця року. А от головне питання – якщо не буде виконуватись жодна резолюція в майбутньому, то, очевидно, в січні вже можна ставити питання про анулювання повноважень Російської Федерації», – заявив Радіо Свобода голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар’єв.

Зараз представники Росії можуть бути присутні на засіданнях ПАРЄ, але не хочуть, бо позбавлені права голосу.

Росія продовжує лобіювати інтереси у ПАРЄ

Нинішню резолюцію ПАРЄ підтримала абсолютна більшість парламентарів – 128, проти проголосували лише 11. Це говорить про зменшення підтримки Росії, але водночас видно, що вона є.

Своїми враженнями про те, як Росія лобіює свої інтереси в ПАРЄ, поділився народний депутат України Борислав Береза.

Ми бачили, як нідерландські представники відкрито лобіювали інтереси Росії
Борислав Береза

«Ми бачили, як нідерландські представники відкрито лобіювали інтереси Росії, – зауважує він. – Ми бачили, як вони протидіяли всім правкам. Ми бачили, як вони були незадоволені тим, що діялося у залі. Чому? Тому, що в Нідерландах ми бачимо, який потужний російський бізнес. Ми бачимо, як залучають до справ дітей та близьких відомих політиків Нідерландів і ми бачимо, що Росія працює з цими людьми».

Наразі ж в українській делегації називають резолюцією прикладом компромісу у ПАРЄ і очікують на новий перегляд повноважень російської делегації в асамблеї у січні наступного року.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG