Доступність посилання

ТОП новини

«Чистки в Кабміні: хто наступний?» (Огляд преси)


Питання можуть бути до міністрів АПК, економіки та охорони здоров’я

У Кабміні – черговий скандал. Прем’єр прямо на урядовому засіданні запропонував міністру екології Ігорю Шевченку, якого звинувачують у корупції, добровільно піти у відставку. Міністр відмовився. Газета «Сегодня» нагадує, що Шевченко був призначених за квотою «Батьківщини», хоча Юлія Тимошенко заявляє про непричетність її політсили до цього призначення. Видання пише, що восени Кабмін чекають перестановки. Все залежатиме від того, як будуть просуватися реформи. Питання можуть бути до міністрів АПК, економіки та охорони здоров’я. «Коаліція поки не зацікавлена в дестабілізації ситуації в Кабміні, цей козир бережуть для місцевих виборів. Скандал із Шевченком – привід для точкових змін. Хоча крісла вже й хитаються під іншими міністрами», – переконаний експерт газети. Заголовок статті – «Чистки в Кабміні: хто наступний?».

«Чистки в Кабміні: хто наступний?» (Огляд преси)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Про чистки, але в же в силових структурах пише газета «День». Журналісти видання вважають, що кадрові призначення президента не завжди прозорі. Не зрозуміло, чим керується глава держави – професійними якостями чи принципом лояльності до себе. Тим часом, газетярі нагадують досвід Януковича, який засвідчив, що силові структури – це одна з основних цілей, по яких б’є Росія, поступово вводячи «свої» кадри. Президента-втікача тоді буквально «обсадили» людьми Кремля. І хоча говорити про такий розвиток сценарію нині зарано, але така небезпека існує, переконані експерти газети. Вони вважають, що саме непрозорість кадрових призначень президента породжує резонансні обговорення, які, на тлі загрози дестабілізації ситуації, небезпечні. Якби суть претензій до того ж таки Наливайченка були чіткі й зрозумілі, то це зменшило б політизацію цього процесу.

Дописувач тижневика «Країна» називає кілька причин, які гальмують економічний, суспільний та політичний розвиток України. Він наголошує, що новий політичний клас за багатьма ознаками нагадує старий; недостатня зовнішня підтримка українських реформ – відсутність плану Маршалла для України; війна, яку нав’язав Кремль. Окрім цих об’єктивних, є ще одна, суб’єктивна причина – яку польський філософ Лешек Колаковський називав прекрасною хворобою революції. Йдеться про завищені, майже утопічні очікування. Бажання цивілізаційного стрибка українцями й було такою утопією, вважає автор. Хоч би скільки наказуй вимученому кризою та війною організму стрибнути, він залишається прив’язаним до землі потребами щоденного виживання. Відтак, реальні відчутні зміни можуть відбутися років через 20. А тим часом Україна рухатиметься від реформ до криз і від криз до реформ. На цій дорозі можливі навіть нові революції. Але загальний напрямок до демократизації та вільного ринку в Україні буде стабільним і зберігатиметься й надалі, переконаний дописувач.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG