Доступність посилання

ТОП новини

Списання боргу лише зашкодить Україні?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Ідеться про 23 мільярди доларів державного боргу, які Україна винна приватним інвесторам

Якщо Україні дозволять списати частину боргів перед приватними кредиторами, це поставить під загрозу усю програму МВФ щодо фінансової підтримки Україні. З таким відкритим листом-попередженням, комітет міжнародних кредиторів, які тримають боргові облігації Українського уряду, звернувся до Міжнародного Валютного Фонду. Інвестори намагаються мінімізувати свої втрати, але будуть змушені піти на поступки на переговорах з Києвом – розповіли «Голосу Америки» експерти.

Ідеться про 23 мільярди доларів державного боргу, які Україна винна приватним інвесторам. З них 19 мільярдів, були визначені як такі де Київ та МВФ намагаються списати до 40 відсотків тіла кредиту.

Комітет кредиторів на чолі з інвестиційною фірмою Франклін Темплтон вважають несправедливим щоб весь фінансовий тягар за проблеми в Україні ліг на них, в той час як кредити МВФ та Світового банку Україна буде віддавати вчасно і з відсотками.

У листі до МВФ, вони вказують, якщо їх змусять списати борг Україні – це унеможливить повернення України на міжнародний ринок капіталів до 2017 року, як прогнозує МВФ. Це зруйнує усю програму західної фінансової допомоги Україні, і змусить МВФ надавати Києву нові кредити.

Економіст Андерс Аслунд вважає, що у кредиторів не має сьогодні вибору.

Аналітики схиляються до думки, що реструктуризація боргу станеться у вересні. Кредитори спишуть відчутну суму, хоча і не 40%, які вимагає український уряд
Андерс Аслунд

«Аналітики схиляються до думки, що реструктуризація боргу станеться у вересні. Кредитори спишуть відчутну суму, хоча і не 40%, які вимагає український уряд. Для них нереалістично сподіватися на повну виплату боргу», – каже економіст.

Кредитори пропонують свої умови, але керівництво МВФ продовжує підтримувати Український уряд у цій суперечці і посилається на історичний досвід. З 1970-го року відбулося 187 реструктуризацій суверенного боргу.

Майже завжди економіки, що розвиваються, домовлялися зі своїми кредиторами, а згодом поверталися на міжнародні ринки. До того ж, як тільки міжнародний борг стає прийнятним, інфляція падає, а економічне зростання, як мінімум, подвоюється. І це саме те, що намагається досягнути сьогодні МВФ в Україні.

Професор економіки університету Берклі в Каліфорнії Юрій Гордніченко, каже що у будь-якому разі, втрати для кредиторів не будуть катастрофічними.

«Це звичайно звучить вражаюче, багато мільярдів доларів, але насправді для світових фінансових ринків це крапля в морі. Навіть якщо вони втратять все на цих боргових зобов’язаннях України це для них не буде тотальною катастрофою», – розповів Городніченко.

Наступного тижня у Вашингтоні заплановані тристоронні переговори МВФ, України та кредиторів на яких Київ сподівається домовитись про реструктуризацію боргу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG