Доступність посилання

ТОП новини

Майбутнє ЄС «покладене на карту» в Україні – Джованні Кесслер


(@Shutterstock)
(@Shutterstock)

Голова європейської антикорупційної установи нарікає на брак сигналів, що безкарність припинена

Успішне подолання корупції в Україні стане перемогою і Європейського союзу, вважає генеральний директор Європейського бюро по боротьбі з шахрайством Джованні Кесслер. В інтерв’ю Радіо свобода він висловлює занепокоєння, що час швидко стікає, а переконливих сигналів з Києва щодо того, як там ведеться ця боротьба, все немає. Тим часом, в українців терпець в очікуванні змін вже уривається, наголошує він.

Майбутнє ЄС «покладене на карту» в Україні – Кесслер
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Корупція – це головна проблема України. Майбутнє цієї держави буде вирішуватися в залежності від того, чи будуть спроможні українці впоратися і викорінити корупцію у своєму суспільстві
Джованні Кесслер

– Корупція – це головна проблема України. Майбутнє цієї держави буде вирішуватися в залежності від того, чи будуть спроможні українці впоратися і викорінити корупцію у своєму суспільстві. Втім, правда полягає і в тому, що все це дуже тісно пов’язане і з Європейським союзом. Тобто, якщо Україна у цій сфері досягне успіху, то це буде й успіхом ЄС, а її поразка буде великою поразкою Євросоюзу. Тому, безсумнівно, майбутнє об’єднаної Європи «покладене на карту» в Україні. Цим і пояснюється наша велика підтримка антикорупційних зусиль народу України та її установ, що покликані боротися з цим явищем. Так само, ми розглядаємо разом із українською владою можливість спільно діяти…

– Тобто, яким чином Україні в наступі на корупцію діяти разом із ЄС?

– Наприклад, проводити спільні розслідування випадків, де зокрема йдеться про гроші з бюджету Європейського союзу. Отже, на мій погляд найважливіший момент полягає у тому, що ми в ЄС усвідомлюємо: на полі бою з корупцією вирішується і українське, і європейське майбутнє.

– Ви проводите активну роботу в допомозі українцям викорінювати такі явища, як корупційні схеми, відмивання грошей, контрабанду. Ви особисто задіяні у комісії, яка формувала Національне антикорупційне бюро… Знаючи багато українських проблем із середини, як би Ви оцінили недоліки та здобутки відповідальних за боротьбу з корупцією?

З чогось слід починати, треба визначити для України пріоритети. Адже саме нині громадяни очікують припинення колишньої безкарності
Джованні Кесслер

– Робляться деякі дуже добрі кроки, які здійснюються у правильному напрямку. Скажімо, заснування цього спеціалізованого розслідувального агентства. Воно є незалежним, а це – важливий і новий концепт.

Але ще більше залишається зробити: у поліпшенні прозорості, в реформуванні державного управління та й реорганізації всього життя української економіки, що є також дуже важливо для боротьби з корупцією. Але з чогось слід починати, треба визначити для України пріоритети. Адже саме нині громадяни очікують припинення колишньої безкарності.

– Тим часом, представники правозахисних організацій наголошують, що з часу Євромайдану досі щодо жодного винного у корупції високопосадовця, не було винесено жодного судового рішення. Лише кілька тижнів тому два обвинувальні висновки щодо представників режиму Януковича були направлені до суду. Показники, як бачимо справді невеликі…

– Так. Час справді має значення, він стікає. Саме тому, потрібно якнайшвидше демонструвати переконливі приклади. Ситуація вимагає сигналів, яких вже давно чекає народ. Зрозуміло, що це справа непроста. Швидко змінити те, що діялося й процвітало протягом тривалого часу, складно.

– Часто можна почути, що Євросоюз, в своїх очікуваннях поступу в Україні вже наблизився до крайньої межі. Чи Ви так вважаєте?

– Як на мене, то гадаю, що у кого вже не залишається терпіння в очікуванні змін, так це в українського народу. А це значно важливіше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG