Доступність посилання

ТОП новини

Кількість зниклих безвісти в Україні перевищує тисячу людей – ПАРЄ


Знищені автомобілі та зруйнований міст неподалік Донецького аеропорту. Березень 2015 року. Ілюстраційне фото
Знищені автомобілі та зруйнований міст неподалік Донецького аеропорту. Березень 2015 року. Ілюстраційне фото

У ПАРЄ представили звіт щодо зниклих людей під війни на Донбасі

У ПАРЄ представили звіт від британського парламентаря Джима Шерідана щодо зниклих людей під час конфлікту в Україні. Документ підготовлений на основі співпраці з СБУ, МВС, Міністерством оборони, а також неурядовими організаціями з Росії та України. У звіті мовиться, що зараз кількість зниклих безвісти в Україні сягає 1179 людей і ця цифра постійно зростає. Радіо Свобода поспілкувалося із членом комітету ПАРЄ з питань міграції Марією Іоновою, яка сама нераз була на Донбасі, у зоні АТО, і бачила ситуацію.


– Звідки автор звіту отримав інформацію про зниклих в Україні?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Інформація від СБУ. Вони об’єднали всі інформаційні бази, тож у них найповніший список

– Це інформація від СБУ. У них є спеціальний центр і до них іде вся інформація. Вони об’єднали всі інформаційні бази, тож у них найповніший список. Зниклими безвісти також вважаються загиблі, тіла яких ще не ідентифіковані. Проблема полягає ще у тому, що дуже важко дібратися до місця, де людина була вбита, знайти її останки та ідентифікувати, бо режим припинення вогню не працює. І в рекомендаціях, які необхідно ухвалити, головна умова – припинення режиму вогню, про яку говорить міжнародна спільнота.

– Але у документі йдеться про конфлікт в Україні. Чи йдеться у ньому про російську агресію? Чи згадується конкретно, що під час російської агресії зникли і загинули люди?

– Звичайно, вчорашня резолюція ПАРЄ щодо повноваження російської делегації і сьогоднішня резолюція пов’язані між собою. Бо, якби не російська агресія, не анексований регулярною російською армією Крим, то не було б і резолюції, яка стосується зниклих безвісти осіб. Сьогодні на комітеті ми внесли ще суворіші правки у текст сьогоднішньої резолюції, це стосується саме російської агресії.

У звіті навіть є інформація, яка стосується зниклих безвісти російських солдат

У звіті навіть є інформація, яка стосується зниклих безвісти російських солдат. Бо доповідач тісно співпрацював із неурядовими організаціями з Росії. Це солдатські матері з Санкт-Петербурга, які шукають своїх синів, шукають їхні тіла.

– Чого Ви очікуєте в результаті від цього звіту?

На жаль, немає інформації щодо дітей. Ми тільки знаємо, скільки українських дітей вивезено на територію Росії

– Ми впевнені, що цей звіт буде, по-перше, прийнятий тому, що ні для кого не секрет, що робить поки що член Ради Європи Російська Федерація стосовно іншого члена Ради Європи – України. У цьому звіті, на жаль, немає інформації щодо дітей. Бо в українських державних органах немає таких цифр. Ми тільки знаємо, скільки українських дітей вивезено на територію Росії.

У документі зафіксовані і випадки, коли полонених вивозили у Росію, наприклад, у Ростовську область. За це Російська Федерація має відповідати, згідно з міжнародним правом

Також важливо, що у документі зафіксовані і випадки, коли полонених вивозили у Росію, наприклад, у Ростовську область. Там з ними розмовляв слідчий і, якщо він розумів, що ця людина не представляє для нього «цінності», то людину повертали в Україну, відбувався обмін полоненими. Тобто, така цинічна гра долями людей. Бо, врешті, страждає не тільки людина, а вся родина. Це вже психологічно нездорові люди, які стільки пройшли... Я вважаю, що це така психологічна тортура, тому за це Російська Федерація має відповідати, згідно з міжнародним правом.


На цю ж тему:

24.06.2015
ПАРЄ продовжила санкції проти Росії і вказала на її війська на Донбасі

У резолюції зона АТО названа територією, що перебуває «під контролем проросійських сепаратистів та російських військ» далі
  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG