Доступність посилання

ТОП новини

НАТО допоможе Україні з розмінуванням звільнених територій та авіабезпекою


Плакат на мітингу проти російської агресії, Варшава, 1 лютого 2015 року (©Shutterstock)
Плакат на мітингу проти російської агресії, Варшава, 1 лютого 2015 року (©Shutterstock)

Попри численні порушення перемир'я на Донбасі, НАТО не бачить альтернативи мінському сценарію

Брюссель – Підтримка України як окремими країнами НАТО, так і Альянсом у цілому зросте – певний прогрес у реформах української армії визнано. Про це йшлося під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі, яка проходить 24-25 червня. На зустрічі обговорювали, зокрема, і українське питання. З головних досягнень – створення окремого фонду НАТО для фінансування заходів з розмінування Донбасу та збільшення допомоги від Великої Британії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

НАТО створить новий трастовий фонд, який профінансує програми з розмінування звільнених українськими військами територій та знищення саморобних вибухових пристроїв. Тренування українських рятувальників та військових з цього приводу пройдуть за кілька місяців. Про це Радіо Свобода повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ.

Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

«З нового трастового фонду буде профінансована програма з розмінування, що є надзвичайно важливим для збереження життя. Ми також співпрацюємо із українським урядом у питаннях тренування цивільних посадовців. Навчання пройдуть цієї осені», – наголосив Столтенберґ.

Наразі військові реформи в Україні фінансуються з боку НАТО через п’ять трастових фондів, які забезпечують реалізацію проектів у сфері кібербезпеки, зв’язку, логістики та стандартизації, медичної реабілітації, підтримки та працевлаштування військовослужбовців після проходження військової служби.

Також за підтримки НАТО в Україні стартують проекти з реформування і поліпшення якості стратегічного зв'язку та аерокосмічної безпеки. За словами генерального секретаря НАТО, Україна отримає від Норвегії, Польщі та Туреччини інформацію про переміщення літаків.

У коментарі Радіо Свобода військовий експерт Павло Фельєнгауер зазначив, що це, перш за все, простий обмін інформацією про цивільні літаки. Про захист від можливого авіанападу з боку Росії чи сепаратистів, якщо у тих з’явиться військова авіація, не йдеться.

«Мабуть, там буде військова складова, тобто те, що бачать не лише цивільні диспетчерські служби. Це обмін інформацією щодо контролю обстановки у повітрі, тому що є ймовірність, що може відбутись щось ще гірше», – наголосив експерт.

Літак НАТО «Тайфун» супроводжує російський розвідник Іл-20M над Балтикою, 8 червня 2015 року
Літак НАТО «Тайфун» супроводжує російський розвідник Іл-20M над Балтикою, 8 червня 2015 року

Україна проводить реформи, незважаючи на війну та економічну кризу – генеральний секретар НАТО

Також генеральний секретар НАТО заявив, що Україна демонструє прогрес у реформуванні сфери безпеки, незважаючи на економічну кризу та бойові дії на сході країни.

Одним з головних напрямків нашої допомоги буде реформування військової освіти
Єнс Столтенберґ

«Одним з головних напрямків нашої допомоги буде реформування військової освіти. Наразі НАТО допомагає Україні покращити її якість», – зазначив Столтенберґ.

Відповідаючи на запитання журналістів, він наголосив, що Альянс підтримує концепцію Мінських угод та, попри численні порушення перемир'я, не бачить альтернативи зусиллям України та деяких країн НАТО зупинити вогонь на сході України саме за мінським сценарієм.

Говорячи про боротьбу із підтримкою бойовиків на сході України з боку Росії, міністр оборони США Ештон Картер наголосив, що головним зараз є не військовий метод.

Політичний та економічний тиск є головним методом протистояння російській агресії проти України
Ештон Картер

«Політичний та економічний тиск є головним методом протистояння російській агресії проти України. Я дякую нашим партнерам з Євросоюзу за пролонгацію санкцій. Зі свого боку, Америка продовжує допомагати Україні – на сьогоднішній день ми надали 238 мільйонів доларів», – заявив Картер.

Вступ до НАТО є стратегічною ціллю України – міністр оборони

Після засідання комісії Україна-НАТО міністр оборони України Степан Полторак повідомив Радіо Свобода, що під час засідання та окремих зустрічей із деякими міністрами вдалося розширити практичну підтримку українських Збройних сил.

Було ухвалене рішення щодо збільшення вдвічі допомоги матеріальної і збільшення кількості інструкторів з підготовки наших військовослужбовців
Степан Полторак

«Я б хотів подякувати Великої Британії. У ході нашої зустрічі було ухвалене рішення щодо збільшення вдвічі допомоги матеріальної і збільшення кількості інструкторів з підготовки наших військовослужбовців», – заявив міністр оборони України.

Також під час зустрічі Полторака із міністрами оборони Литви та Польщі вони майже закінчили роботу щодо створення спільної бригади. Остаточну угоду про її створення планують підписати у кінці липня, а на кінець року заплановані спільні навчання, говорить міністр оборони України.

Степан Полторак та Єнс Столтенберґ на зустрічі міністрів оборони країн НАТО, Брюссель, 24 червня 2015 року
Степан Полторак та Єнс Столтенберґ на зустрічі міністрів оборони країн НАТО, Брюссель, 24 червня 2015 року

Стратегічною метою залишається вступ України у НАТО, але для цього треба ще багато працювати, заявив Полторак.

«Повести реформу Збройних сил, привести нашу діяльність до стандартів НАТО. Ми будемо прагнути це зробити настільки швидко, наскільки нам дозволить економічна ситуація в країні», – наголосив Полторак.

За його словами, Україна вже ухвалила близько 50 нормативно-правових актів, які відповідають стандартам НАТО.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG