Доступність посилання

ТОП новини

У Празі на виставці українського мистецтва збираються кошти для АТО


Благодійна виставка у Празі
Благодійна виставка у Празі

Гості виставки можуть познайомитися з понад сотнею робіт українських митців, серед яких Лев Скоп, Катерина Немира, Христина Лукащук і Леся Рось

Упродовж наступних 12 днів мешканці та гості Праги можуть познайомитися з низкою робіт сучасних українських митців. Будь-яку роботу можна придбати. На зібрані кошти празькі волонтери планують закупити необхідне технічне спорядження для військових на сході України. Із сумом організатор благодійної виставки каже, що радше допомагає живим хлопцям, а не родинам загиблих.

Галерея при церкві-монастирі Діви Марії Сніжної, що у центрі Праги, до 7 липня перетворилася на виставку сучасного українського мистецтва. Серед представлених робіт – низка картин, ікон і скульптур від визнаних українських митців і молодих художників.

Загалом, гості виставки можуть познайомитися з понад сотнею картин і скульптур. Організатори кажуть, що таку кількість українських мистецьких робіт Прага бачить вперше.

Благодійна виставка у Празі, 25 червня 2015 року
Благодійна виставка у Празі, 25 червня 2015 року

Однак організатори виставки, проект «Допомагаємо Україні разом», привезли ці роботи до Праги не лише з метою ознайомити чехів із українською культурою. Всі твори можна придбати, а зібрані кошти підуть на закупівлю техніки для військових на сході України.

«Звичайно, форма – це добре, – пояснила координатор «Допомагаємо Україні разом» Галина Андрейцева. – Але їм потрібні очі, прибори нічного бачення, тепловізори, дальноміри».

Празькі волонтери змогли організувати благодійну виставку за допомогою двох інших громадських організації – «Допоможи фронту» та «Митці воїнам», які збирали виставлені мистецькі твори.

Експонати на благодійний виставці
Експонати на благодійний виставці

За словами Андрейцевої, деякі з художників продають свої картини за 15 тисяч доларів, однак на празькій виставці стартові ціни цих робіт починаються ­від 200 до 900 доларів.

Церква-монастир є популярною туристичною пам’яткою, яку часто відвідують, тож волонтери сподіваються, що зможуть зібрати достатньо коштів по завершенню заходу.

Покладаємо великі надії, що за 13 днів зберемо хороші кошти для того, щоб ми могли забезпечити технічно наших хлопців
Галина Андрейцева

«Сьогодні ми покладаємо великі надії, що нам все вдасться й акція пройде успішно, і за цей період, за тих 13 днів, ми зберемо хороші кошти для того, щоб ми могли забезпечити технічно наших хлопців. Щоб ми потім не допомагали сім’ям загиблих, а щоб ми допомагали сім’ям живих», – сказала Андрейцева.

Колекційні роботи та мистецькі перлини

Одну зі своїх робіт, скульптуру «В чеканні», до Праги привезла Катерина Немира.

Катерина Немира на виставці
Катерина Немира на виставці

«Це жінка, яка чекає свого коханого, свою дитину. Віє вітер. Вона не може заспокоїтися. Вона мріє про майбутнє. Я вважаю, що це робота така, сьогодні вона актуальна, тому що ми всі в чеканні того, що ми народимо дітей і вони будуть щасливі», – пояснила вона.

Робота Катерини Немири «В чеканні»
Робота Катерини Немири «В чеканні»

Поруч з її роботами виставлені вироби з гутного скла. В Україні цей вид мистецтва має доволі давню традицію, але після закриття львівської експериментальної кераміко-скульптурної фабрики у 2008 році, подібні роботи стали колекційними.

Свої картини до Праги, зокрема, передали художниці Христина Лукащук, Леся Рось, відомий іконописець Лев Скоп. А ікони Мар’яни Фляк організатори назвали знахідкою та перлиною виставки.

«Спільні для нас святі»

У день відкриття виставки 25 червня організаторам вдалося продати одну картину за 700 євро та українських книжок і сувенірів на суму приблизно 200 євро.

Отець Антонін, пастор церкви-монастиря, в якому проходить виставка, висловив сподівання, що подібні заходи відбуватимуться й у майбутньому, але вже не для підтримки військових. Він зазначив, що чехи та українці є дуже близькими народами.

Отець Антонін на благодійній виставці
Отець Антонін на благодійній виставці

«На тих іконах зображені святі, які є для нас спільними. На картинах красиві дівчата. Ще мені не вистачає українських пісень – «Ти казала в понеділок», «Реве та стогне». Ці речі нас об’єднують», – сказав він.

Празькі волонтери з «Допомагаємо Україні разом» активно працюють як із військовими, так і з їхніми сім’ями. Під час останньої поїздки в Україну волонтери надали допомоги на 180 тисяч гривень. Андрейцева розповіла, що на ці гроші вони придбали необхідні речі та подарунки для 15 сімей – п’яти у Львівській області та 10 у Дніпропетровській.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG