Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: тиску щодо Донбасу немає, все вирішується разом із представниками Донбасу


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Петро Порошенко заперечив, що на нього може чинитися іноземний тиск у вирішенні питань, що стосуються Донбасу, і запевнив, що в конституційній реформі беруть участь законні представники Донбасу.

«Ніякого тиску на Україну, на українську владу або на мене особисто немає і бути не може, оскільки я здійснювати цей тиск не дозволю», – наводить слова президента в інтерв’ю телеканалові «Інтер» агентство «Українські новини».

Порошенко додав, що особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей буде остаточно врегульований шляхом внесення змін до Конституції України. Він пояснив, що Конституційна комісія пропонує в перехідних положеннях визначити, що режим місцевого самоврядування на території цих районів визначається окремим законом.

При цьому президент нагадав, що Верховна Рада вже ухвалила цей закон про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей.

Таким чином, додав він, Україна виконала свої зобов’язання з цього огляду за мінськими домовленостями.

Водночас Порошенко звернув увагу, що разом із фахівцями в роботі Конституційної комісії взяли участь представники всіх регіонів України, у тому числі і Донбасу.

«Політично це дуже правильно. Дуже важливо, що численні соціологічні опитування підтримують нашу ідею щодо категоричної неприйнятності ідеї федералізації. Внаслідок цих конституційних змін щодо децентралізації Україна залишається унітарною державою», – наголосив Порошенко.

Зокрема, сказав президент, питання оборони, зовнішніх відносин, питання побудови правоохоронної системи, безпекових органів, судів, СБУ, прокуратури не є предметом децентралізації, і ці органи будуть забезпечувати цілісність і суверенітет України.

Він наголосив, що як президент і як верховний головнокомандувач, гарант територіальної цілісності має «право миттєвої реакції на виклики, зупинення повноважень органу місцевого самоврядування, коли його рішення будуть загрожувати територіальній цілісності, суверенітетові і національній безпеці».

Попередніми днями деякі засоби інформації твердили, ніби Євросоюз вимагає від України негайно надати Донбасові особливий статус, не чекаючи, поки Росія й сепаратисти виконають свої зобов’язання за мінськими домовленостями; в ЄС уже спростували це.

Крім того, донецькі й луганські сепаратисти вже кілька разів заявляли, що передавали Києву свої пропозиції щодо змін до Конституції України. Росія, зі свого боку, звинувачувала Україну в тому, що «Київ не веде прямого діалогу з Донецьком і Луганськом». Позиція ж української сторони полягає в тому, що політичний діалог можна вести тільки з законними представниками цих регіонів – наразі з обраними на останніх місцевих виборах, у майбутньому з обраними на нових місцевих виборах, проведених за українським законодавством і під міжнародним моніторингом, новими законними представниками окупованих нині територій, але не з нинішніми ватажками збройних сепаратистських угруповань, визнаних в Україні терористичними, які захопили ці території силою.

XS
SM
MD
LG