Доступність посилання

ТОП новини

Децентралізація: Порошенко передає естафету парламенту


«Я обіцяю вам, що скористаюся цими святковими конституційними днями для того, щоб уважно вивчити проект» – президент

Конституційна комісія підтримала зміни до Основного закону в частині децентралізації абсолютною більшістю голосів та направила проект змін на розгляд президенту України. У відповідь Петро Порошенко прийшов на засідання комісії зі словами вдячності і пообіцяв підписати нові зміни вже наступного тижня. Далі справа за Конституційним судом і найголовніше – за парламентом.

Лише два голоси проти. Решту всі – за. Такі результати голосування Конституційною комісією проекту змін до Конституції України в частині децентралізації дуже втішили президента України Петра Порошенка. Одразу після голосування він особисто прийшов до Верховної Ради, де й відбувалось засідання комісії, аби подякувати її членам.

«Дуже важливо було мені почути від голови Верховної Ради інформацію, що абсолютною більшістю голосів комісія підтримала цей варіант. Важливо, що я не вивіряв кожну букву. Тому мені буде потрібно декілька днів, і я обіцяю вам, що скористаюся цими святковими конституційними днями для того, щоб уважно вивчити проект. Наступного тижня я запропоную парламенту запропонований вами варіант. Я поставлю підпис», – пообіцяв глава держави.

Петро Порошенко також наголосив, що консультації щодо зміни до Конституції України проходили за участю законно обраної влади Донецької та Луганської областей і після втілення децентралізації Україна залишиться унітарною державою.

Порошенко подякував Конституційній комісії за підтримку децентралізації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Втім, самого документа на руки президент поки що не отримав, хоча й просив Володимира Гройсмана вручити зміни йому урочисто. Спершу у текст внесуть всі технічко-юридичні правки і окремі думки декількох членів. Зокрема екс-президента України Леоніда Кравчука, який наголосив на необхідності знайти український відповідник назви «префект».

«Для мене це національно-історичне питання, а не смакове, для мене це питання національної честі і гідності. І хотів би, щоб ми доручили експертам знайти український відповідник цій назві», – пояснив свою принципову позицію Леонід Кравчук.

Втім, такі ремарки виявились незначними, на відміну від двох важливих питань, які члени комісії обговорювали додатково. Йдеться про механізм призначення префектів та реагування на дії місцевих адміністрацій, які можуть нести загрозу суверенітету і цілісності держави. Саме на них наголошувала Венеціанська комісія у своїх висновках напередодні.

Передбачається, що призначення на посаду і звільнення префектів в областях і районах, містах Київ і Севастополь відбувається за поданням президента України
Михайло Теплюк

«Перш за все у висновку Венеціанської комісії зверталась увага на необхідність запровадження дзеркального механізму призначення префектів і звільнення їх з посад. Спершу передбачалось, що префекти призначаються за поданням Кабміну, а звільняються президентом самостійно. Тепер передбачається, що призначення на посаду і звільнення префектів в областях і районах, містах Київ і Севастополь відбувається за поданням президента України. Друге, у разі видання районною, обласною радою акту, який не відповідає Конституції і загрожує суверенітету, територіальній цілісності і національній безпеці, президент України має право зупинити дію цього акту з одночасним зверненням до Конституційного суду, тимчасово зупинити повноваження посадової особи чи органу, який видав цей акт і призначити тимчасового державного уповноваженого», – пояснив нюанси нововведень голова робочої групи з питань децентралізації Михайло Теплюк.

Ті зміни, які ви затвердили сьогодні, повністю відображають позиції Венеціанської комісії
Томас Маркерт

Таку роботу Конституційної комісії похвалив присутній у залі секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт. «Ті зміни, які ви затвердили сьогодні, повністю відображають позиції Венеціанської комісії», – сказав він.

У свою чергу радник з конституційних питань Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Алан Делькамп наголосив, що підтримання Конституційною комісією напрацювань по змінах до Конституції у сфері децентралізації «посилили довіру Європи до України».

«Конституційний процес має об’єднувати державу і політичні сили»

Згідно з планами керівництва держави, після підписання документа президентом, проголосувати за зміни до Конституції повинен парламент. І зробити це в ідеалі депутати повинні до дати місцевих виборів, тобто до 25 жовтня. У першому читанні у липні, у другому – у вересні. Далі документ депутати направлять до Конституційного суду.

Аби процес пройшов для України безболісно, Петро Порошенко вже зараз закликав політичні сили об’єднатися навколо змін до Конституції і не розколювати Україну перед виборами.

Ми маємо берегти Україну, ми маємо берегти цілісність нашої держави, і конституційний процес має вийти за рамки внутрішньополітичної боротьби
Петро Порошенко

«Ми маємо берегти Україну, ми маємо берегти цілісність нашої держави, і конституційний процес має вийти за рамки внутрішньополітичної боротьби. Конституційний процес має об’єднувати державу і політичні сили, – так, як це відбувалося у попередні роки, а не роз’єднувати, розколювати і намагатися на цьому, особливо перед місцевими виборами, отримати не зовсім правильні політичні дивіденди. Я навпаки хочу, щоб під прапором конституційної реформи по децентралізації всі політичні сили йшли на вибори, йшли до громади», – сказав президент.

Децентралізація в Україні передбачає передачу фінансових ресурсів на місця (у вигляді місцевих податків та зборів) та розширення повноважень місцевих депутатів і чиновників. Пропонується скасувати держадміністрації, а замість них створити виконкоми на рівні областей і районів та ввести інститут представника центральної влади на місцях – префектів.

Остаточно ж закінчити масштабну підготовку до децентралізації в Україні урядовці планують вже у грудні цього року. До цього часу і повинні бути сформовані нові територіальні громади з новими повноваженнями.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG