Доступність посилання

ТОП новини

Боєць Тарас розповів, як разом із Надією Савченко потрапив у полон


Боєць Тарас розповів, як разом із Надією Савченко потрапив у полон
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Боєць Тарас розповів, як разом із Надією Савченко потрапив у полон

Свято Конституції України для бійця Тараса – другий день народження

На день Конституції України, 28 червня 2014 року, кулеметник батальйону «Айдар» Тарас Синяговський був звільнений з полону. 16 червня минулого року він заступив на третій передовий пост у місті Щастя. А 17 червня разом із українським штурманом Надією Савченко він потрапив у засідку, після чого їх взяли у полон. Зараз Тарас Синяговський у рідній Полтаві, де Радіо Свобода і поспілкувалося з ним.

– Тарасе, розкажіть, як Ви 17 червня минулого року потрапили у полон бойовиків «ЛНР»?

Комбат у дорозі коротко сказав: «Гольф-клуб, «чорні» потрапили в засідку!

– 16 червня 2014 року ми заступили на третій пост у місті Щастя, це передовий пост на річці перед Веселою горою. Відстояли ніч, і десь о шостій ранку мене підняли командою: давай бігом, потрібна кулеметна підтримка! Комбат Сергій Мельничук у дорозі коротко сказав: «Гольф-клуб, «чорні» потрапили в засідку! Ми ділились на сотні, це була «Чорна сотня», «чорні чоловічки».

– Коли Ви зустріли Надію Савченко?

У цьому бою я побачив «Пулю», Надю Савченко

– У цьому бою я побачив «Пулю», Надю Савченко, вона до нас підтягнулася. Ми відступили на блокпост до десантників, до артилерії. Пуля дала команду: «Полтава, на танк!»

Нас було п’ятеро полтавчан. Коли я був у полоні, мене запитували, чи була вона моїм командиром? Ні, вона не була моїм командиром, але я її поважав, і вважав що її команду треба виконувати, і ніхто із моїх побратимів у цьому не сумнівався.

– Під час того бою Вас поранили. Що було далі?

За один день я дивом залишився живим у третій раз!

– Ми потрапили у засідку. У ближньому бою танк не міг нічого зробити, і ми на ньому дивом залишились живі. На танкові був Алієв Саша, він отримав вісім куль і осколкове поранення. Коля Чепіга, його в полоні зарізали. Юра Кольжберський найдовше на танкові протримався, в’їхав у Металіст, вів бій, гасив танк, потрапив у полон, і Толя Головченко. Із трьох танкістів одного полонили, двоє загинули. За один день я дивом залишився живим у третій раз!

Приїхала машина, дивлюсь, виходять двоє. «Наші?!»

«Маестро» і «Пуля» (Надя Савченко) – їх полонених кудись повели, а мене, пораненого, закинули на новенький російський КАМАз.

– Надя Савченко і «Маестро», вони були з Вами?

– Ні, вони йшли за танком, на відстані з півкілометра. Чому, я не знаю, вона дала нам наказ, а їй, можливо, не дали підкріплення. Звідки ж я знаю, я рядовий, це лише вона може знати.

– Ви були в полоні 12 днів? Як отримали свободу?

– Мене перевели в обласний онкодиспансер, за парканом була розташована база бойовиків, тож після нетривалого лікування мене кинули до камери. В полон я потрапив 17 червня, а на день Конституції мене поміняли.

За півтора місяця до того, як піти на фронт, я поховав матір, до мене у лікарню приїхав батько, він був присутнім, коли мене під конвоєм переводили до камери.

Скільки батькові я сивини добавив… (зітхає)

28 червня, підвечір зайшли сепаратисти: «Із речами на вихід!»

Вивели нас удвох із Алієвим, і ще третій, з нашого батальйону, Сашко. За нами приїхав «обмінник» – генерал-полковник у відставці Володимир Рубан. Коли під’їхали до того місця, де наш танк потрапив у пастку, дивлюся наш прапор! Отоді я вперше в полоні заплакав, коли побачив свій прапор.

– Яким був найсвітліший момент після полону?

– Це був світанок під Вінницею в госпіталі Старобельська. Десь о п’ятій ранку я прокинувся, сонце сходить – це 29 червня. Караульні побачили, кажуть: «Тобі ж не можна». «Та ну, сонце сходить, я сонце бачу!» – відповідаю.

– Чим Ви займаєтесь зараз, чи змінились Ваші політичні погляди?

– Я інвалід війни, займаюсь волонтерством, як можу допомагаю партії, я «cвободівець». Два роки тому ми й мріяти не могли, що не буде Януковича. Зараз люди кажуть, а коли ми скинемо Порошенка? Люди в це вірять. Ми на шляху дуже правильного одужання. Так, воно болить, воно хромає, але воно іде вперед! Особисто я в це вірю!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG