Доступність посилання

ТОП новини

USAID допомогло профінансувати притулок для біженців у Києві


Агенство США з міжнародного розвитку виділило кошти для будинку на Троєщині

Російська агресія позбавила даху над головою понад півтора мільйона українців. Лише в столиці на обліку в міськраді стоїть близько ста тисяч біженців зі східних областей та Криму. Основна проблема переміщених осіб – відсутність житла. Центри для біженців відкриваються в багатьох містах, але їх недостатньо. Ресурси в України обмежені, тому допомогу надають міжнародні організації. Днями у Києві відкрився новий, вже третій центр допомоги вимушеним переселенцям. Притулок спільно з київською владою профінансувало Агенство США з міжнародного розвитку.

Відколи в новинах показали будинок на Троєщині, який раніше був дитсадком, в його двері не перестають стукати люди. Розпитують, чи немає вільних місць. Тепер тут живуть вимушені переселенці.

Маленька Лаям – біженка, хоч поки що цього не усвідомлює. Усі її сестрички також мають гарні арабські імена – Іман, Сальма, Анфаль та Аян. Такі імена для нинішнього Криму – не формат. Аня українка, а її чоловік Рамзі – виходець з Йорданії. Вони жили родиною в Сімферополі, мали власний дім, ростили дітей. Коли прийшла Росія, новій владі не сподобався він і його релігійні книжки з ісламу. До них почали з’являтися з обшуками, при дітях перевертали хату догори дном, залякували. Рамзі каже, що хотів залишатися, але додає- буває так, що люди просто зникають.

У новому притулку для біженців поселили тих, у кого найскрутніша ситуація: багатодітну родину кримчан, маму з хлопчиком-аутистом, сім’ю, в якій матір убили на Донбасі.

Таня з восьмирічним Кирилом у Києві вже рік. З рідного Донецька вони виїхали ще до того, як почалися бойові дії. У них інше горе: в хлопчика онкологія. Весь цей рік Тетяна з малим прожили у лікарняній палаті. Тепер лікування начебто закінчене, але додому нема вороття.

Це вже третій у Києві притулок для переселенців. І, напевно, найкращий. Світлі просторі кімнати, свіжий ремонт. Тут є все необхідне – аж до чашок, виделок, дитячих іграшок. Усі речі новісінькі, щойно з крамниці. Відкриття притулку профінансували порівну Київська мерія та Агентство США з міжнародного розвитку.

«Американці допомогли, допомогли дуже сильно. Закупили меблі, техніку, все необхідне для життя закупили американці», – розповідає соціальний працівник Любов Іванова.

Люба прикріплена до притулку як соціальнийпрацівник. Каже – якби не горе, яке ці люди пережили, то можна було б казати, що вони виграли джек-пот. Цим тридцятьом, які оселились у новому Центрі допомоги біженцям, дуже пощастило. Переселенців, що потребують даху над головою, далеко більше. За офіційними даними, в столиці 100 тисяч вимушених переселенців зі Сходу.

«Це, звичайно, крапля в морі. Але люди вирішують проблеми. Приїздять у Київ, поживуть у нас в центрі. Відтак знаходять роботу, потім знімають житло. Ті, хто рухається, щось робить, їх Бог не залишає», – каже Любов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG