Доступність посилання

ТОП новини

Ковальчук: зміни до Конституції не передбачають особливого статусу для окремих територій


Перший заступник глави Адміністрації президента Віталій Ковальчук наголошує, що проект змін до Конституції не передбачає ніякого особливого статусу для окремих територій на Донбасі.

«У поданій на розгляд президентові версії у перехідних положеннях лише згадано, що порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначається законом. Такою була пропозиція Венеціанської комісії. Нагадаю, що цей закон – про особливості самоврядування – вже діє, і ніяких нових особливостей проект Конституції не передбачає», – наголосив Ковальчук, слова якого цитує прес-служба Адміністрації президента.

«Ми вже зіткнулися з проявами сепаратизму на Сході України. Щоб унеможливити такі прояви та гарантувати дотримання Конституції передбачається надати президентові право у невідкладному порядку зупиняти рішення, які несуть в собі загрозу суверенітетові, національній безпеці та територіальній цілісності», – додав він.

Наразі в Україні напрацьовуються зміни до Конституції. 26 червня конституційна комісія погодила проект змін до Основного закону. Петро Порошенко планує внести проект змін до Конституції у частині децентралізації на розгляд парламенту цього тижня.

Донецькі, а також луганські сепаратисти вже кілька разів заявляли, що передавали Києву свої пропозиції щодо змін до Конституції України. Росія, зі свого боку, звинувачувала Україну в тому, що «Київ не веде прямого діалогу з Донецьком і Луганськом».

Позиція української сторони полягає в тому, що політичний діалог можна вести тільки з законними представниками цих регіонів: наразі з тими, хто був обраний на останніх місцевих виборах; у майбутньому, після нових місцевих виборів, проведених за українським законодавством і під міжнародним моніторингом, – із обраними на них новими законними представниками окупованих нині територій, – але не з нинішніми ватажками сепаратистів, які захопили частини Донецької та Луганської областей силою.

XS
SM
MD
LG