Доступність посилання

ТОП новини

Ігор Шевченко: поки ще міністр, але вже зі «спаплюженим ім’ям»


Міністр екології Ігор Шевченко у Верховній Раді. Київ, 30 червня 2015 року
Міністр екології Ігор Шевченко у Верховній Раді. Київ, 30 червня 2015 року

Профільний комітет рекомендує Верховній Раді звільнити міністра екології Шевченка, депутати думатимуть до четверга

Парламентський Комітет з питань природоохоронної політики і природокористування ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді проголосувати за відставку міністра екології Ігоря Шевченка. Чи підтримають цю відставку депутати – стане відомо у четвер, адже 2 липня і відбудеться голосування. Разом з тим, чотири фракції коаліції вже заявили про готовність зняти Ігоря Шевченка з посади. Факти ймовірної корупції та нібито лобіювання міністром екології інтересів народного депутата з групи «Воля народу» і колишнього регіонала Олександра Онищенка у депутатів уже «на руках».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Попри відсутність у порядку денному Верховної Ради питання відставки міністра екології Ігоря Шевченка, депутати у вівторок і з трибуни, і в кулуарах активно порушували це питання. Про свою позицію голосувати за зняття очільника «екологічного» міністерства поспішали повідомити фракції «Радикальна партія» і «Народний фронт». Фракції «Блок Петра Порошенка» та «Батьківщина», за квотою якої і був призначений на посаду скандальний міністр, теж висловили готовність голосувати, але за умови невідкладного розгляду призначення нового очільника Мінекології.

І хоч до безпосереднього голосування справа не дійшла (очевидно, воно відбудеться у четвер, 2 липня), народні обранці вже отримали «на руки» докази невідповідності посаді цього міністра.

Він попався на корупції, він лобіює інтереси олігарха Онищенка і в матеріалах, які надані, є ще докази корупції
Олег Ляшко

«Ось витяги з його пересування. І ми бачимо, що на приватному літаку з Ніцци пан Шевченко повернувся до Києва. Крім цього, на цьому самому літаку пан Шевченко літав до Ніцци в квітні, на цьому літаку пан Шевченко літав і до Відня, тобто він його використовує як таксі. Він попався на корупції, він лобіює інтереси олігарха Онищенка і в матеріалах, які надані, є ще докази корупції, а саме: подання міністра екології на ім’я прем’єр-міністра про призначення головою Державної служби надр і геології Матвєєва Петра Сергійовича. Результати розслідування показують, що пан Матвєєв – це довірена особа олігарха, народного депутата Онищенка, який має бізнес у нафтогазовій сфері. Саме тому міністр екології і літає його літаками», – демонстрував товстий документ щодо розслідування діяльності Ігоря Шевченка лідер «Радикальної партії» і головний «звинувачувач» міністра Олег Ляшко.

Олег Ляшко про міністра екології Ігоря Шевченка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Захистити себе у відповідь до Верховної Ради прийшов і сам міністр екології і природних ресурсів. У кулуарах він запевняв журналістів, що звинувачення Ляшка є наклепом і такими заявами той порушує його честь і гідність.

Ми будемо подавати позов в Печерський суд на Ляшка за наклеп, який він здійснив проти мене
Ігор Шевченко

«Сьогодні ми будемо подавати позов у Печерський суд на Ляшка за наклеп, який він здійснив проти мене. Тобто це позов про захист честі і гідності. Я заробляв своє чесне ім’я десятки років і не дам його спаплюжити оцим брехунам», – заявив міністр.

Очільник Мінекології пов’язує своє ймовірне звільнення з тим, що «переходив дорогу» Ігорю Коломойському в питанні «Укрнафти», а також невдоволенням Арсенія Яценюка через кадрові призначення в міністерстві. «Яценюк нав’язував мені людей Януковича», – написав Ігор Шевченко у своєму Фейсбук.


Щоправда, міністр не заперечує, що летів літаком із Ніцци у компанії народного депутата від групи «Воля народу» Олександра Онищенка, але запевняє: придбав квиток за тисячу доларів.

«Я був у Ніцці під час своїх законних вихідних. Цей літак не Онищенка, цей літак належить приватній європейській компанії. Я не перевіряв, чий цей літак. Там було 8 людей, в тому числі Онищенко. Він сказав: ось літак, ти можеш заплатити і летіти з нами. Ось це і все. Я заплатив тисячу доларів як за бізнес-клас», – пояснював Шевченко.

Міністр екології Ігор Шевченко про позов проти Ляшка і літак Онищенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00


Разом з тим, профільний комітет (з питань природоохоронної політики і природокористування) вже ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді проголосувати за відставку Шевченка. Із 12 присутніх членів комітету за це рішення проголосували 9 депутатів.

Є 28 документів у вигляді доручень, які уряд давав міністерству, але ці 28 доручень не виконані
Микола Томенко

«Є 28 документів у вигляді доручень, які уряд давав міністерству, але ці 28 доручень не виконані. Також є пояснення щодо невиконання функціонування міністра. Коли ж ідеться про стосунки комітету і міністерства, то від моменту призначення ми міністра бачили лише один раз мимохідь, а потім не бачили жодного разу. Зазвичай доповідати на комітет приходили його заступники, половина з яких, складалося враження, що законодавство у сфері природоохоронної діяльності прочитали перший раз у житті. – пояснив рішення комітету Микола Томенко. – На мою думку, адвокати і менеджери олігархів не можуть бути оптимальними і суспільно прийнятними міністрами».

Микола Томенко про міністра екології Ігоря Шевченка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00


Те, що немає екологічної політики, наштовхує на думку, що це людина випадкова – Мовчан

В умовах, коли стан українського довкілля погіршується, український уряд мав би зробити швидкі й рішучі кроки для підвищення якості життя, та для запровадження європейських норм захисту довкілля, наголосив у коментарі Радіо Свобода Ярослав Мовчан – голова Національного екологічного центру України. Однак Мінприроди під керівництвом Ігоря Шевченка майже нічого не зробило в цьому напрямку, констатує еколог.

Щодо кадрової політики міністерства: громадськість цікавиться в міністра, що на своїх посадах роблять очільники національних парків, які є відомими браконьєрами
Ярослав Мовчан

«Євроінтеграційна угода підписана рік тому, але невідомо, якою мірою вона за рік виконана, – зазначає він. – Це тисячі технічних стандартів, які треба впроваджувати. Що з цього зроблено за півроку роботи Шевченка на посаді міністра охорони довкілля – загадка. Щодо кадрової політики міністерства: якщо громадськість цікавиться в міністра, що на своїх посадах роблять очільники національних парків, які є відомими браконьєрами, а міністр говорить що все добре – це викликає запитання. Те, що немає екологічної політики, наштовхує на думку, що це людина випадкова, краще б на його місці опинився фахівець».

Ярослав Мовчан наголошує: проблемою є не те, звільнять міністра чи ні, а те, кого поставити на його місце. На думку еколога, це має бути людина, зацікавлена в захисті довкілля, і водночас з екологічним та управлінським досвідом.

За неофіційною інформацією, на місце Ігоря Шевченка вже претендують депутати від «Батьківщини» Олександра Кужель і Валерій Дубіль. Претендентом на головного еколога країни називають також колишнього міністра енергетики Юрія Продана.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG