Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Громадський контроль» оскаржив у Конституційному суді Росії «приєднання» Криму


У Росії Товариство захисту прав споживачів «Громадський контроль» оскаржило у російському Конституційному суді закон «Про прийняття Криму і Севастополя до складу Росії». Відповідну інформацію опублікували 30 червня на сайті цієї організації, повідомляє «Крим.Реалії».

На думку заявників, «приєднання» Криму «порушує принцип верховенства міжнародного права, закріпленого у російській Конституції».

«Громадський контроль» у червні рекомендував російським туристам, які прямують до Криму, в’їжджати на територію півострова лише через Україну, маючи при цьому дозвіл української влади.

Ці рекомендації у товаристві пояснили тим, що згідно з нормами міжнародного права, півострів є «окупованою територією», і за його несанкціоноване відвідування в Україні передбачена кримінальна відповідальність.

Голова Товариства захисту прав споживачів «Громадський контроль» Михайло Аншаков
Голова Товариства захисту прав споживачів «Громадський контроль» Михайло Аншаков

Керівник організації Михайло Аншаков зазначав, що багато росіян, які відпочивали у Криму, скаржаться на відмову у видачі їм віз до інших країн.

Після публікації пам’ятки Роскомнагляд заблокував сайт «Громадського контролю» і блог Аншакова на LiveJournal. У Генпрокуратурі також зажадали порушити кримінальну справу стосовно організації.

Президент Росії Володимир Путін, коментуючи рекомендації «Громадського контролю», заявив, що організація «обслуговує інтереси іноземних держав». За словами Путіна, саме для того у російському законодавстві вводили поняття «іноземний агент», щоб інші країни не використовували інструменти подібного роду для втручання у російські справи.

Михайло Аншаков після цього заявив, що Путін, на його думку, недостатньо компетентний, щоб давати оцінку діяльності громадських об'єднань. Він також зазначив, що президент «погано інформований, оскільки «Громадський контроль» не має офіційного статусу іноземного агента і не отримує закордонного фінансування».

На сайті «Громадського контролю» до його блокування поряд із назвою організації можна було помітити надпис «іноземний агент». У такий спосіб товариство висловило солідарність з організаціями, внесеними Мін’юстом Росії до відповідного реєстру.

На цю ж тему:

23.06.2015
У Росії пояснили: їхати в окупований Крим небезпечно – це територія України

Росіяни, які приїжджають до Криму, можуть позбутися віз до Європи далі
25.06.2015
Путін «проколовся» на пам'ятці про Крим

Виявляється, російське керівництво і саме розуміє всі підводні камені приєднання чужої землі – інакше не нервувало б так з приводу кожної публікації в неті далі
25.06.2015
Окупаційна «влада» Криму погрожує Європі втратою туристів

Європейські країни можуть втратити всіх російських туристів, якщо припинять надання віз громадянам Росії, які відвідали Крим – «міністр» окупаційного «уряду» далі
XS
SM
MD
LG