Доступність посилання

ТОП новини

Зовнішній борг України. Важливі дати і складні переговори


©Shutterstock
©Shutterstock

Україна прагне реструктуризувати зовнішній борг у розмірі 19 мільярдів доларів. В уряді кажуть про можливий технічний дефолт

Офіційний Київ та міжнародні кредитори демонструють бажання вийти з глухого кута, проте реальних домовленостей щодо реструктуризації зовнішнього боргу України в розмірі 19 мільярдів доларів поки немає. Про це пише видання Bloomberg Business в огляді важливих дат 2015 року, які стосуються питань зовнішнього боргу України.

Зустріч 30 червня делегації українського уряду з міжнародними кредиторами у Вашингтоні може вплинути на боргові умови для України, пише Bloomberg Business. Видання зазначає, що обговорення, ймовірно, відбудеться після того, як МВФ озвучить свої прогнози щодо економічної ситуації в Україні. Замість міністра фінансів Наталії Яресько делегацію очолює урядовий уповноважений із питань державного боргу Віталій Лісовенко.


7 липня власники єврооблігацій Державного експортно-імпортного банку України («Укрексімбанк» – ред.) мають озвучити, чи влаштовують їх запропоновані установою умови реструктуризації боргу. Раніше «Укрексімбанку» вже вдалось домовитись із кредиторами про перепрофілювання своїх бондів із погашенням у 2015, 2016 та 2018 роках на 1,5 мільярда доларів.

Також у липні відбудеться засідання ради директорів МВФ, де обговорять ефективність реформ в Україні за результатами першого траншу фінансової допомоги. Від висновків фонду залежатиме, чи отримає Київ 1,7 мільярда доларів як другий транш 17,5 мільярдного кредиту. А чи виділять Україні наступний, четвертий транш позики, вирішуватиметься 15 грудня.

24 липня Україна має виплатити 120 мільйонів доларів – черговий борговий купон за єврооблігаціями. Видання Bloomberg Business, посилаючись на інформацію американської інвестиційної компанії Goldman Sachs, прогнозує, що офіційний Київ не матиме достатньо грошей і оголосить дефолт. Ймовірність цього вже підтвердила міністр Наталія Яресько, запевнивши, що технічний дефолт не вплине на життя українців.

На 23 вересня заплановано погашення першої частини суверенних бондів на 500 мільйонів доларів. А 13 жовтня Україна має погасити вже другу частину суверенних єврооблігацій, яку оцінюють у 673 мільйони доларів. 20 грудня Росія очікує на погашення бондів на три мільярди доларів – ці гроші додав до державного боргу України екс-очільник держави Віктор Янукович та тодішній уряд Миколи Азарова наприкінці 2013 року.

31 грудня закінчується термін дії других Мінських угод, що передбачають виведення всіх іноземних військ з України, припинення вогню і відновленням контролю над кордоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG