Доступність посилання

ТОП новини

Як Росія пристосовує свою пропаганду до обставин – Померанцев


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Британський журналіст російського походження фахово вивчає способи російської пропаганди

Росія постійно змінює теми своєї пропаганди, щоб пристосувати її до останніх подій і підвищити її ефективність. На це звертає увагу відомий британський журналіст російського походження Пітер Померанцев, який фахово вивчає способи російської пропаганди. Про ці способи він розповів на зустрічі зі студентами і громадськістю у столиці Чехії Празі.

Як Росія пристосовує свою пропаганду до обставин – британський журналіст
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Пітер Померанцев
Пітер Померанцев

«2011 рік – Путін бачить: о Боже, сотні тисяч людей на вулицях, треба якось змінити наратив», – пригадує Пітер Померанцев не такі давні події. У всіх у Росії на вустах антикорупційні гасла, всі говорять, що президент Росії Володимир Путін очолює «партію шахраїв і злодіїв», і його політтехнологи відчайдушно шукають виходу.

І тут з’являються Pussy Riot. І це для Путіна просто дар Божий... Тут у Росії також починають боротися з геями
Пітер Померанцев

«І тут з’являються Pussy Riot. І це для Путіна просто дар Божий», – каже журналіст: тема корупції відходить убік, тепер усі говорять про фемінізм і про цих «відьом», які посміли постати проти нас, православного народу! Тут у Росії також починають боротися з геями, ухвалюючи закон про заборону пропаганди нетрадиційних відносин.

Але рейтинги Путіна ще відносно низькі – і тут стається український Майдан. Росія починає з попередньої теми: «Гейропа» проти православної Росії!» Але на Майдані багато православних священиків, щоночі там проводять молебні.

Тема «православна Росія проти «Гейропи» в Україні не спрацювала: і тему змінюють – на «фашистів»
Пітер Померанцев

«Це не спрацювало. Тема «православна Росія проти «Гейропи» в Україні не спрацювала: і тему змінюють – на «фашистів», – нагадує Померанцев.

Але й цього разу, на нещастя для Росії, «Свобода» і «Правий сектор» набирають на виборах в Україні лічені відсотки. І в Росії знову мусять шукати нову тему.

«Проти Росії змова, потрібна сильна рука»

Пройшовши через православ’я, через «антифашизм», вони нарешті знайшли тему, що спрацювала: «це змова ЦРУ, масонів, євреїв, кого завгодно – це змова!»
Пітер Померанцев

«Отож, пройшовши через православ’я, через «антифашизм», вони нарешті знайшли тему, що спрацювала: «це змова ЦРУ, масонів, євреїв, кого завгодно – це змова!» – каже журналіст.

І ось на російському телебаченні вже безупинно говорять про змову, змову, змову проти Росії. І ця теорія змови набуває дивних обрисів, каже Пітер Померанцев: «Чому Америка штовхає нас до війни з Україною?» От така матрьошка, складена зі змов, головна ідея якої – що хтось штовхає Росію до війни з Україною».

А тим часом ведеться пропаганда і в іншому напрямку, щоб підвести росіян до думки про необхідність влади Путіна, звертає увагу журналіст: «НТВ», один із провідних російських телеканалів, не показує позитивної картини Росії – він без упину повідомляє про зґвалтування, бандитизм, грабунки… «Потрібна сильна рука!»

Ситуація в СРСР і в нинішній Росії цілком відмінна, каже Померанцев: «В СРСР була ідеологія, якій можна було протистояти: Політбюро ЦК чи хорові Радянської армії можна було протистояти за допомогою «Бітлз», БМВ чи виборів. А зараз Росія зробила хитро: вона розірвала західну інтерпретацію. Тепер у ній можна мати «Бітлз» і БМВ, акції компаній – і ненавидіти Захід, любити Путіна і ненавидіти демократію».

Чи впорається ЄС із російською пропагандою?

При цьому Пітер Померанцев скептично ставиться до планів Європейського союзу розробити заходи для протистояння російській пропаганді.

«А який результат будь-яких заходів Європейської служби зовнішніх дій?» – таким риторичним запитанням відповів він на прохання прокоментувати ініціативу ЄС.

За його словами, Євросоюз нині переживає кризу з поданням свого погляду на події, і найкраще, що він міг би зробити – це просто вести добру політику. Журналіст пригадує, як у той час, коли Росія вже успішно вела свою пропаганду, що, мовляв, «за українським Майданом стоїть ЄС», у Євросоюзі фактично просто вражено й бездіяльно споглядали за падінням режиму Віктора Януковича.

Померанцев розповідає, що бере участь в іншому проекті, неурядової організації «Європейський фонд за демократію»: на прохання урядів Нідерландів, Великої Британії й деяких інших країн ЄС учасники проекту шукають відповіді на справді велику проблему – російської пропаганди російською мовою для російськомовних.

Ми вивчали, які альтернативні російськомовні ЗМІ можна було б створити і в самій Росії, і для російськомовних меншин, наприклад, у Балтії
Пітер Померанцев

«Ми вивчали, які альтернативні російськомовні ЗМІ можна було б створити і в самій Росії, і для російськомовних меншин, наприклад, у Балтії», – каже Померанцев. На його думку, саме таким чином можна багато чого досягти.

Шляхи протистояння різні

За його словами, шляхи досягнення такої мети різні – наприклад, для Молдови й Естонії.

У Молдові немає доброго власного телебачення: місцеві телеканали належать олігархам, які використовують їх для своїх політичних цілей, і всі вони весь час женуть російські програми – «вони цілком перебувають усередині такої собі кремлівської бульбашки, і всі новини – це неперервна дезінформація, і не обов’язково російська – це може бути дезінформація одного олігарха про іншого олігарха, а місця для громадських обговорень там немає». Тому Молдові потрібен сильний громадський мовник, незалежний від зовнішніх впливів, каже Померанцев.

Цілком інакше в Естонії: там є добре телебачення естонською мовою для естонців, але російськомовна меншина повністю живе в інформаційній «бульбашці», створеній кремлівським телебаченням. І там треба створити російськомовні ЗМІ.

Дезінформація є «великим викликом 21-го століття», вважає британський журналіст Пітер Померанцев.

На цю ж тему:

Російський телеефір: як він виглядає зсередини
«Перше, що почула, увійшовши в ефір, – вигук «нацизм» від цілком відомого експерта. «Фашизм» – підхопив не менше знаковий політик» – Соколовська далі

Ми були репортажним реквізитом – полонений про знущання російського журналіста
«Один з командирів пропонував: давай, кого-небудь пристрель, хто кого застрелить, того ми і відпустимо. А Луньов з камерою стояв, знімав і гиготів» далі

Російські тролі прославляють Путіна вже і в Європі
«Армія тролів активізовувалася після новин двох типів: якщо в статті йшлося про США і НАТО або про становище Естонії» – блогер далі
Російська пропаганда в медіа: зона ураження – вся Україна?
Після Донецької і Луганської областей найбільше сприймають російську пропаганду Харківська і Одеська – дослідження КМІС далі
Путін прорахувався, коли думав, що знайде підтримку українців – Тімоті Снайдер
Смішно, коли Росія робить винними геїв, євреїв, ЄС, американців – професор історії далі
Нехай «Вєсті» скажуть: нас фінансує утікач Клименко чи Арбузов – Висоцький
У Росії по 2 штатних пропагандисти на кожну конференцію щодо України – Попова далі

На протистояння пропаганді Росії Європарламент вимагає коштів
ЄС має створити стратегію «антиагресії» й контролювати підкуп Росією європейських політиків – резолюція далі
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG