Доступність посилання

ТОП новини

Голоси опонентів одностатевих шлюбів у США


Щасливі обличчя ЛГБТ-активістів у Нью-Йорку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

Консервативні американські політики висловили незгоду з рішенням Верховного суду США, що вимагає права на одруження одностатевих пар по усій країні

Консервативні американські політики, і зокрема більшість претендентів на участь у президентських виборах від Республіканської партії, висловили незгоду з рішенням Верховного суду США, що вимагає права на одруження одностатевих пар по усій країні. Але з наближенням виборів наступного року політикам доведеться робити вибір – наполягати на своїй незгоді або залишити свої погляди при собі з огляду на те, що громадська думка – понад 60% американців – підтримують право на одностатеві шлюби.

На тлі святкувань тих, хто вважає підтвердження одностатевих одружень гарантією рівноправ’я, найгучніші заперечення лунають від представників релігійних громад.

Творець світу каже, що одностатевий шлюб заборонений, і тому рішення Верховного суду узаконити і легалізувати це і називати одруженням є справжнім повстанням проти Бога
Їсроель Довід-Вейс

«Творець світу каже, що одностатевий шлюб заборонений, і тому рішення Верховного суду узаконити і легалізувати це і називати одруженням є справжнім повстанням проти Бога», – говорить рабин Їсроель Довід-Вейс.

Подібну думку висловлює Чад Пекнолд з Католицького університету Америки.

Для Католицької церкви це особливо важка постанова... У нас древні погляди на одруження
Чад Пекнолд

«Для Католицької церкви це особливо важка постанова... Одностатеве одруження насправді не є однозначним шлюбом, а намаганням імітувати шлюб», – каже він.

Прихильники традиційного, і зокрема релігійного трактування шлюбу побоюються, що закони на користь одностатевих одружень руйнуватимуть релігійні свободи в Америці. Такої думки, зокрема, Чад Пекнолд.

«Є побоювання, що на Католицьку церкву та її установи подаватимуть антидискримінаційні позови, бо ми розглядаємо шлюб інакше, у нас древні погляди на одруження», – пояснює чоловік.

Однак такі побоювання намагаються розвіяти.

Священнослужителі ніколи не будуть зобов’язані освячувати одностатеві шлюби
Нан Гантер

«Священнослужителі ніколи не будуть зобов’язані освячувати одностатеві шлюби, якщо вони в такі шлюби не вірять чи не хочуть такого робити. Так само як зараз у деяких церквах не освячують шлюби представників різних віровизнань. Тут йдеться про відокремлення церкви і держави», – каже Нан Гантер з Джортаунського університету в Вашингтоні.

Це зміна поняття одруження
Майк Гакабі

Але деякі політики і зокрема багато теперішніх претендентів на президентство від Республіканської партії вважають, що треба щось робити. Таку думку висловлює колишній губернатор штату Арканзас Майк Гакабі: «Це зміна поняття одруження».

Він пропонує, щоб не лише священики, але й представники місцевих органів влади не були зобов’язані реєструвати одностатеві шлюби.

«Якщо це суперечить їхньому сумлінню. Я вважаю, що їм треба дозволити цього не робити», – зазначив Майк Гакабі.

Сенатор Тед Круз іде далі, пропонуючи нову поправку до Конституції, яка дозволяла б окремим штатам відновити заборону одностатевих шлюбів. Але інший сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем закликає поважати рішення Верховного суду, але при цьому поважати і переконання тих американців, для яких поняття одностатевого шлюбу – чуже.

Якщо у церкві, мечеті чи в синагозі люди дотримуються своїх вірувань і не дозволяють одностатеві одруження, бо це суперечить їхнім віруванням, то за мого президентства, вони не втратять свого звільнення від податків
Ліндсі Ґрем

«Чимало людей, які вірять у традиційний шлюб – засмучені. Вони розчаровані. Зараз вони пригнічені, – розповідає Ліндсі Ґрем. – Але є рішення суду. Якщо я буду президентом США, то зроблю так: якщо у церкві, мечеті чи в синагозі люди дотримуються своїх вірувань і не дозволяють одностатеві одруження, бо це суперечить їхнім віруванням, то за мого президентства, вони не втратять свого звільнення від податків».

Тобто, теперішнього юридичного статусу релігійних громад. Але і сенатор Ґрем, і колишній губернатор Флориди Джеб Буш – ще один республіканський претендент на президентство – запропонували, щоб Республіканська партія так само не намагалася вказувати, хто має право одружуватися, а хто ні, і відмовилися від заклику схвалити спеціальну конституційну поправку, що визначала б одруження як союз одного чоловіка і однієї жінки.

Кенді Сінтрон одружена з Леною Ернандес. Вони готуються до народження дитини, яку виховуватимуть у своїй сім’ї. Кенді вважає, що вони мають право вирішувати, з ким жити, а не хтось інший.

Поживіть один день моїм життям, уявіть собі, що хтось ставить під сумнів ваш шлюб чи бере ваше життя під сумнів
Кенді Сінтрон

«Я б поставила їх на моє місце і сказала – поживіть один день моїм життям, уявіть собі, що хтось ставить під сумнів ваш шлюб чи бере ваше життя під сумнів», – говорить Кенді Сінтрон, мешканка шату Вірджінія.

Найближчі місяці покажуть, чи посміють американські політики юридично опротестувати рішення Верховного суду, адже понад 60% громадян у США таки підтримують право одностатевих пар одружуватися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG