Доступність посилання

ТОП новини

Національний художній музей проти демонтажу своєї афіші


НХМУ протестує проти демонтажу своєї афіші
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

У Києві працівники Національного художнього музею влаштували акцію «Я – вивіска», протестуючи проти демонтажу афіші виставки графіка Якова Гніздовського, яка нині триває в музеї. Учасники вдягли на себе літери імені художника і кілька годин стояли біля огорожі. До акції долучилися також відвідувачі музею.

Вивіску на музейній огорожі демонтували третього червня на вимогу Департаменту містобудування та архітектури КМДА за відсутності представників НХМУ. Підставою назвали самовільне встановлення зовнішньої реклами на тимчасовій споруді. Окрім того, КП «Київреклама» виставила НХМУ рахунок, де зазначила, що музей є замовником демонтажу.

До цього музей ніяк не сповістили про те, що вивіска є рекламною, кажуть працівники. До того ж, огорожа не є тимчасовою спорудою, і афіші регулярно розміщували у цьому місці протягом останніх десяти років.
НХМУ звернувся до КМДА, однак повернути вивіску досі не вдалося.

«Департамент архітектури і містобудування одразу ж відреагував, їхній представник погодився з нами зустрітися. Однак ця людина сказала, що нічого не вирішує, хоча лист-вимогу, через який було знято вивіску, підписала саме вона. Ми написали листи пану Кличку та пану Захарченку, заступнику голови департаменту, та у КП «Київреклама». Відтоді відповіді від КМДА ми не отримали, а «Київреклама» надіслала лист, у якому просто дуже детально пояснила, які норми порушив музей. Але у правилах благоустрою з’явилось уточнення від 28 травня, що правила про розміщення зовнішньої реклами стосуються організацій або компаній, які ведуть підприємницьку діяльність. Незрозуміло, яким чином культурні інституції підпадають під ці статті. Очевидно, що для музеїв, театрів, бібліотек тощо потрібні особливі правила», – каже представниця відділу зв’язків з громадськістю НХМУ Олена Гончарук.

Радіо Свобода надіслало інформаційний запит до КМДА з проханням роз’яснити ситуацію.

5 липня відбудеться ще одна акція – мистецький марафон за участі київських художників-графіків. Вони розмалюють один із образів творів Якова Гніздовського і розмістять свої роботи на паркані, де була вивіска

XS
SM
MD
LG