Доступність посилання

ТОП новини

Дрони знайшли російську військову базу на Донбасі (світова преса)


За два тижні табір переріс у повноцінну військову базу, де навіть побудували дороги

Дрони батальйону «Дніпро-1» зняли на відео будівництво російської військової бази на Донбасі, пише кореспондент Daily Beast. А журналіст Kyiv Post розповідає, як це бути росіянином, який спершу воює на боці сепаратистів, а потім хоче воювати на боці України. Тим часом, Росія затвердила план побудови мосту між своєю територією та окупованим Кримським півостровом, повідомляє журналіст International Business Times.

Дрони знайшли російську військову базу на території України, пише кореспондент інтернет-видання Daily Beast П’єр Во.

«Дніпро-1», один із багатьох українських добровольчих батальйонів, оприлюднив відео, зняте з безпілотника, на якому видно російський військовий табір на південь від села Сонцево у Донецькій області», – пише кореспондент.

За майже два тижні дрон двічі облетів цю територію. За період 15 днів табір збільшився. Спершу (20 травня) там було близько 70 військових, декілька вантажівок, інженерні машини та будівельна техніка. На відео можна також побачити принаймні два танки Т-72.

Але вже 4 червня табір перетворився на повноцінну військову базу, де навіть побудували дороги. На території були розташовані щонайменше 9 танків Т-72, декілька паливних теплозаправників, а також принаймні один комунікаційний автомобіль та протитанкова гармата.

«Показовим є те, що ця база розташована між підконтрольною Україні Волновахою та контрольованим угрупованням ДНР» Тельмановим. Отже база може відігравати ключову роль у будь-якому майбутньому російському наступі на Маріуполь», – пише кореспондент.

Во вважає, що швидка розбудова військової бази може означати, що сепаратисти незабаром вирішать атакувати місто.


Про росіянина, який воював на боці сепаратистів і вирішив перейти на українській бік, пише журналіст української англомовної газети Kyiv Post Елісон Куін. 41-річний росіянин на прізвисько «Охотнік» розповів, що почуває себе чужаком у рідній Москві.

«Я хочу воювати проти російської влади, не лише, щоб захистити Україну, але і від імені всіх росіян, які загинули у боях на Сході України через дурню, яку показують на російському державному телебаченні», – розповів він в інтерв’ю для Kyiv Post.

«Охотнік» провів декілька місяців у лавах озброєних сепаратистів, однак вирішив піти, коли побачив, що вони погрожували розстріляти місцевих жителів, та зрозумів, що дуже мало людей на Донбасі підтримують сепаратистів.

У СБУ журналістам Kyiv Post розповіли, що це не перший випадок, коли сепаратист хоче перейти на бік української армії. Олена Гітлянська, речниця СБУ, пояснила, що ці люди спершу мають прийти у будь-який офіс СБУ та написати зізнання. У деяких випадках колишні сепаратисти отримають амністію.

Однак, «Охотнік» розповів, що переймається ще й тим, як його прийматимуть на фронті з українського боку. «Статися може що завгодно, але я довіряю чеченцям більше, ніж будь-кому іншому», – сказав він, додаючи, що вже досяг певної згоди з батальйоном Джохара Дудаєва.

Командир батальйону Адам Осмаєв сказав Kyiv Post, що «Охотніка» візмуть, якщо він пройде перевірку СБУ. Однак, батальйон має ще й окремо перевірити історію бійця.

Kyiv Post: «Що трапляється, коли російський «сепаратист» хоче перейти на інший бік?»

Росія затвердила проект побудови мосту до окупованого півострова Крим через Керченську протоку з боку материкової частини Російської Федерації, повідомляє кореспондент інтернет-видання International Business Times Крістофер Гарес. Міст довжиною приблизно у 5 кілометрів, за задумом, мав би мати і автомобільну, і залізничну дороги. Наразі ведеться підготовка до будівництва. Зокрема, створюється тимчасова інфраструктура з будівельними таборами та допоміжними дорогами.

«Будівництво мосту розпочнеться на шести секціях одночасно, щоб відповідати належним темпам будівельних робіт, – повідомив представник генерального підрядника. – Міст матиме автоматизовану систему управління дорожнім рухом, освітлення комунікацій та систему для збору, обробки та прибирання стокової води», – зазначає журналіст.

Автор статті припускає, що ймовірне будівництво цього мосту ще більше дестабілізує відносини між Україною та Росією та стане черговою перепоною у процесі мирного вирішення ситуації.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG