Доступність посилання

ТОП новини

Не можна прикриватись війною, створюючи Конституцію – Олег Березюк


Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Києві. 1 липня 2015 року
Президент України Петро Порошенко під час прес-конференції у Києві. 1 липня 2015 року

Петро Порошенко публічно пообіцяв вже у середу, 1 липня, передати зміни до Конституції до Верховної Ради

Президент України Петро Порошенко у середу урочисто презентував зміни до Конституції в частині децентралізації, які напередодні йому передала спеціально створена ним Конституційна комісія. Втім, поки що свій підпис президент не поставив, але пообіцяв зробити це до кінця середи, 1 липня, після чого у вигляді законопроекту направити до Верховної Ради. Його ж критики вбачають у такій децентралізації спробу узурпації влади.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Презентувати зміни до Конституції в частині децентралізації Петро Порошенко вирішив на свіжому повітрі. На подвір’ї його адміністрації розставили стільці для журналістів із регіонів, які й повинні будуть донести запропоновані зміни до громад на місцях. «Нарешті це відбулося», – почав із констатації президент і додав, що децентралізацію українські громади чекають вже 23 роки.

Децентралізація наближає владу до людини на відстань протягнутої руки
Петро Порошенко

«Всякому городу нрав і права» – можливо саме цими словами видатного українського філософа можна стисло передати суть нашої Конституційної реформи з питань децентралізації. Децентралізація наближає владу до людини на відстань протягнутої руки. Будувати школу, реконструювати чи модернізувати лікарню, прокласти нову дорогу – звідки краще видно відповіді на ці питання? З вікна моєї адміністрації чи з будинку, де розташована влада в місті, селі, селищі, з коридорів Кабінету міністрів чи з вікна міського голови?» – риторично запитував глава держави.

«Всякому городу нрав і права» – Порошенко про децентралізацію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:45 0:00


Петро Порошенко також повторив, що децентралізація стане «щепленням від бацили федералізації» і запобіжником авторитаризму та тоталітаризму. Що ж до Донбасу, то ніякого спеціального статусу для цієї території у змінах не передбачено, а автономія Криму та міста Севастополь збережена.

На запитання про нібито нав’язування проекту змін згори, президент категорично відповів: «Наголошую, що представникам політичних сил в Конституційній комісії, найавторитетнішим правникам України ніхто нічого нав’язати не може. І я в тому числі».

Відтак вже сьогодні, 1 липня, Петро Порошенко пообіцяв оформити запропоновані зміни у законопроект і передати його парламенту.

Ми вводимо дуалізм влади на місцях – Березюк

Децентралізація, у тому вигляді, як її презентує президент, є котом у мішку, вважає лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Напередодні його політична сила запропонувала Петру Порошенку свої зміни у зауваження до Конституції.

Конфліктна подвійність між двома гілками влади нагорі переноситься вниз
Олег Березюк

«Це зміни, які унеможливлюють узурпацію влади в країні. На сьогоднішній день під гарними гаслами децентралізації планується небувала централізація. Конфліктна подвійність між двома гілками влади нагорі переноситься вниз. Виконавчу владу на місцях будуть мати префекти, які крім того, матимуть ще й наглядову функцію, тобто прокурорську, а також обласні чи міські ради. Питання: кого ви будете слухати? Того хто вас карає? Звичайно того, що вас карає. Відтак ми руйнуємо всю демократичну систему органів місцевого самоврядування. В цьому величезна небезпека», – вважає політик.

Олег Березюк про децентралізацію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00


Крім того, неприйнятним Олег Березюк називає і те, що розпускати органи місцевої влади може президентська гілка влади, прикриваючись, за його словами, сепаратизмом.

«Тепер ми сепаратистами можемо зробити будь-кого. Президент України, яким би він добрим чи поганим не був, не повинен розпускати місцеві ради своїм особистим рішенням. Не можна прикриватись війною, створюючи Конституцію, бо Конституція України – це на роки», – додає він.

Втім, чи врахує президент такі зауваження політиків, залишається питанням відкритим. Згідно з планами керівництва держави, в ідеалі законопроект щодо децентралізації депутати повинні підтримати у двох читаннях до 25 жовтня, тобто до місцевих виборів. Разом з тим, чи знайдеться у Верховній Раді для цього необхідних 300 голосів, прогнозувати поки що ніхто не береться.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG