Доступність посилання

ТОП новини

Як європейські експерти пропонують відповідати на агресію Росії


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Треба позбавити Росію важеля на європейському ринку енергії, ретельно боротися з її пропагандою, скажімо, оприлюднюючи списки фактів російської брехні, а також поновити потужності військового стримування»

Брюссель – Росія з часу анексії Криму та війни на Донбасі відкрито кинула виклик цивілізованому світу. З одного боку – це виклик Заходу, який повинен протистояти російській загрозі. З іншого – проблеми самої Росії, в якій слабшає економіка, а людей переконують, що вони оточені ворогами. Радіо Свобода з’ясувало, як таке становище оцінюють європейські аналітики і що кажуть у відповідь російські дипломати.

Як європейські експерти пропонують відповідати на агресію Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ефективна, суверенна Україна, що здатна за себе постояти і водночас утримування жорстких санкцій проти Росії, скільки того потребуватиме ситуація, – таке головне завдання наразі стоїть перед Заходом, на думку фахівців лондонського Інституту міжнародних відносин Chatham House.

Джеймс Ніксі, один з авторів щойно оприлюдненого звіту під назвою «Російський виклик», перераховує й інші ключові кроки, такі як допомога в реконструкції українського сходу чи налагодження глибших стосунків із російським громадянським суспільством, що повинен зробити західний цивілізований світ на тлі агресії путінського режиму.

Треба позбавити Росію важеля, яким вона оперує на європейському ринку енергії. Також слід ретельно боротися з її пропагандою. У відповідь на російські заяви щодо озброєння, нам слід поновити потужності військового стримування
Джеймс Ніксі

«Треба позбавити Росію важеля, яким вона оперує на європейському ринку енергії. Також слід ретельно боротися з її пропагандою, як, скажімо, це роблять американці, оприлюднюючи списки фактів російської брехні. У відповідь на російські заяви щодо озброєння, нам слід поновити потужності військового стримування і розвивати багатосторонню базу протидії гібридній війні. Нарешті, слід поглибити можливості нашої аналітики Росії для її кращого розуміння», – пояснює британський експерт.

«Російський виклик» – це план поглиблення протистояння – російський дипломат

Люк Девінь
Люк Девінь

Представник Європейської комісії, голова відділу України, Росії, Західних Балкан і Туреччини, Люк Девінь, дослухається до порад аналітиків, даючи й свою експертну оцінку: російська економіка послаблена і не лише однобокою спеціалізацією, тобто, продажем енергоносіїв, але й тим, що бізнесу й торгівлі з росіянами заважають корупція, протекціонізм, відсутність інвесторів, але головне – політика та відсутність логіки.

Тим часом перший секретар місії Росії при ЄС Олександр Гусаров нарікає, що звіт «Російський виклик» зосереджений тільки на російських недоліках і помилках, але не бере до уваги інтересів геополітики та безпеки Росії. На його думку, ці поради аналітиків – не що інше, як дорожня карта для поглиблення протистояння Заходу і його країни.

«Це, дійсно, план довготривалої конфронтації, мілітаризації східного крила НАТО, збільшення витрат на військо, санкцій, антиросійської пропаганди, – заявляє російський дипломат. – Автори, щоправда, не підтримують зміни російської влади, але самі росіяни достатньо розумні, щоб бачити наслідки цього в Лівії, Іраку та Україні».

Санкції будуть, доки Україні не повернуть контроль над кордоном – брюссельский експерт

Однак, на думку директора Центру ЄС-Росія Фрезера Камерона, конфронтація з Росією породжена небезпечною відмовою Росії визнавати встановлену в післявоєнний період незалежність держав.

А як би Росія відреагувала, якби хтось зайняв частину її території та постачав туди військо та зброю? Ми знаємо, якою жорсткою була відповідь у Чечні
Фрезер Камерон

«А як би Росія відреагувала, якби хтось зайняв частину її території та постачав туди військо та зброю? Ми знаємо, якою жорсткою була відповідь у Чечні, – коментує політичний експерт. – І наше ставлення до Росії нині змінилося якраз через руйнування довіри, через дуже велику різницю в розумінні концепції безпеки, через те, що для російського режиму не існує територіальної цілісності, суверенності, встановлених після Холодної війни».

Тож, каже Камерон, ЄС не матиме іншого виходу, як втримувати санкції аж до виконання Росією Мінських угод, особливо, доки Росія не поверне Україні контролю над її кордонами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG