Доступність посилання

ТОП новини

Парламент пустив малий бізнес «повз касу»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Підприємці з доходами до мільйона гривень можуть не встановлювати касових апаратів – закон Верховної Ради

Київ – Український малий бізнес може обходитися без касових апаратів, якщо річні доходи підприємства не більші за мільйон гривень. Такий закон Верховна Рада ухвалила на тлі протестів підприємців і спротиву частини депутатів коаліції. Зокрема, представники «Батьківщини» та частина експертів вважають, що навіть після внесення правок закон посилює податковий тиск і може збільшити тінізацію економіки. Натомість у Мінфіні запевняють, що уряд аналізуватиме доходи малого та середнього бізнесу і виявлятиме тих платників єдиного податку, які приховують високі доходи.

Парламент пустив малий бізнес «повз касу»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Якщо фізична особа-підприємець за рік продає товарів та надає послуг на суму менше мільйона гривень – вона може працювати без касового апарата та не платити додаткових платежів, окрім єдиного податку. Ті, хто отримують більше мільйона – або купують реєстратори розрахункових операцій, або підпадають під санкції уряду, ідеться в кінцевому тексті закону. В початковій його версії касові апарати передбачали для переважної більшості підприємців. Новий закон вніс ще низку змін до законодавства про підприємництво. Зокрема, він скасував норму, що українці для обміну валют мають пред’являти паспорт.

Напередодні ухвалення закону під стінами парламенту мітингували більше тисячі представників малого бізнесу, а депутати від Радикальної партії заблокувала трибуну з вимогою максимально спростити адміністрування для підприємців.

29 червня до ночі тривали консультації ради коаліції за участю міністра фінансів Наталії Яресько щодо того, яким саме має бути остаточний текст «касового закону».

Компроміс між політикам й малим бізнесом?

Підсумковий законопроект є компромісним, але вимагає контролю з боку уряду, заявила голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Реєстратори розрахункових операцій (касові апарати) не застосовують платники єдиного податку, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує мільйона
Ніна Южаніна

«Після проведення додаткових консультації було запропоновано компромісне рішення для мікробізнесу, в яких обсяг річного доходу не досягає одного мільйону гривень. Пропонується, що реєстратори розрахункових операцій (касові апарати) не застосовують платники єдиного податку, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує мільйона», – заявила з трибуни парламенту співавторка закону.

Також у законі йдеться, що власники касових апаратів, які не відповідають сучасним нормам, продовжують ними користуватися до кінця року, пояснює Ніна Южаніна.

Зі свого боку міністр фінансів Наталія Яресько в день голосування наполягла на одній-єдиній правці: уряд має розробити порядок контролю за доходами тих підприємців, які можуть заробляти більше мільйона і приховувати це. Цей порядок має з’явитися за два місяці.

Закон, який змінює порядок використання касових апаратів, підтримали 248 депутатів, фракція «Батьківщини» за нього не голосувала. Її лідер Юлія Тимошенко після голосування заявила, що в коаліції не було єдності щодо такого закону, і що частина депутатів прагне посилювати податковий тиск та державний контроль щодо малого бізнесу. Тимошенко прогнозує, що ця ситуація отримає продовження.

Write Your Quote Here ...
Юлія Тимошенко

«Касові апарати намагатимуться поступово вводити для всіх. І всіх переводити на електронний облік та відшкодування ПДВ. В цьому наші позиції та позиції інших членів коаліції розійшлися. Дивіться, як працює Верховна Рада! І ви побачите, хто здає середній клас, а хто реально захищає його інтереси».

З іншого боку, голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна визнала, що новий закон враховує позицію підприємців, які виступили проти тотального запровадження касових апаратів. На її думку, як вона написала у Facebook, споживачі матимуть вибір, купувати товари у тих, хто має касові апарати, чи в тих, хто обходиться без них.

Касові апарати суперечать самій суті спрощеного оподаткування – експерт

Ухвалений закон про касові апарати є очікуваним компромісом між прихильниками більш жорсткого збирання податків та прибічників дерегуляції, пояснює Радіо Свобода експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

Це є компромісний варіант – дозволити підприємцям з доходами до мільйона гривень на рік обходитися без касових апаратів. Загалом – я категорично проти будь-яких касових апаратів для всіх платників єдиного податку
Юрій Гаврилечко

«Це є компромісний варіант – дозволити підприємцям з доходами до мільйона гривень на рік обходитися без касових апаратів. Загалом – я категорично проти будь-яких касових апаратів для всіх платників єдиного податку. Бо це не дасть якогось великого збору податків чи нового специфічного способу наповнення бюджету. Система спрощеного оподаткування була створена лише для того, щоб безробітні стали самозайнятими, і щоб їм більше не платити допомогу», – каже аналітик.

Юрій Гаврилечко прогнозує, що та категорія представників малого бізнесу, яку не зобов’язали мати касові апарати – працюватиме далі. Ті ж, хто на додачу до єдиного податку матимуть якість додаткові платежі чи обов’язкові витрати – повернуться в тінь, а дехто знову стане отримувати допомогу як безробітний, наголошує експерт. Частина економістів зауважують, що наслідки законопроекту передбачити важко: вплив новації на економіку залежить від того, яка частка підприємців за фактом матиме доходи менші за мільйон.

На цю ж тему:

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG