Доступність посилання

ТОП новини

Депутати проголосували за реструктуризацію валютних кредитів


 ©Shutterstock
©Shutterstock

Народні депутати 229 голосами ухвалили у третьому читанні і у цілому законопроект щодо реструктуризації валютних кредитів. Цей документ парламентарії внесли до порядку денного під тиском так званого «фінансового майдану», що упродовж дня стоїть під стінами парламенту. Заради голосування до зали повернулись фракції «Радикальна партія» і «Самопоміч», які після голосування змін до закону про прокуратуру оголосили про протест та навіть про ймовірний вихід з коаліції.

Після цього спікер Володимир Гройсман закрив вечірнє засідання.

21 травня після тривалого обговорення і через протести позичальників спікер Володимир Гройсман відправив законопроект на третє читання. Тоді за це рішення проголосували 249 депутатів.

Мітингувальники перекрили дорогу в центрі Києва, нікого не випускали з Ради
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Законопроектом передбачається встановити, що всі банки та інші фінансові установи, які діють на території України, за письмовою заявою громадян України, які мають невиконані зобов'язання за кредитними договорами в іноземній валюті, зобов’язані упродовж одного місяця провести реструктуризацію зобов’язань за кредитним договором.

Згідно з документом, реструктуризації підлягають усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості. Заборгованість за споживчим кредитом конвертується за офіційним курсом НБУ на дату укладення кредитного договору. Курсова різниця списується банками.

Національний банк України наполягав на відхиленні проекту цього закону. Там зауважують, що ухвалення законопроекту «матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи», адже банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 мільярдів гривень.

XS
SM
MD
LG