Доступність посилання

ТОП новини

Запал «русской весны» в Одесі не має шансу – активіст Гуцалюк


Марш вишиванок в Одесі. Травень 2015 року (©Shutterstock)
Марш вишиванок в Одесі. Травень 2015 року (©Shutterstock)

«Зараз це робиться, щоб залякати, напакостити – суттєво вони нічого не можуть зробити. Тим більше, пішла реформа з приходом Саакашвілі»

В Одесі після вибуху, який стався в ресторані «У Ангелових» у ніч на четвер, відкрили кримінальне провадження за статтею «терористичний акт». На місці події працює слідчо-оперативна група. «Співробітники міліції встановили, що в результаті спрацювання вибухового пристрою пошкоджено вхідні двері та фасад закладу. Вибито шибки на вікнах у квартирах над рестораном і в сусідньому кафе. Постраждалих в результаті вибуху немає», – йдеться в повідомленні на сайті МВС. Користувачі соцмереж повідомляють, буцімто власники закладу відзначаються своїми патріотичними позиціями.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В Одесі останнім часом почастішали факти вибухів, які відбуваються здебільшого вночі. Міліція у більшості випадків кваліфікує злочини як хуліганство і псування майна. Радіо Свобода запитало одеського активіста, одного з організаторів тамтешнього Євромайдану Сергія Гуцалюка, як тлумачать останні події мешканці Одеси?

Сергій Гуцалюк
Сергій Гуцалюк

– Активізація цих процесів, зокрема цей нічний вибух – це однозначно відповідь на призначення Міхеїла Саакашвілі головою обласної державної адміністрації – з одного боку, а друге, на чому я би наголосив – це відповідь на те, що в Одесі зараз в розпалі курортний сезоні і тут дуже багато людей. Минулого року стільки людей не було.

Люди не бояться їхати до Одеси і люди готові сюди приїздити як туристи – в першу чергу, зі всієї України люди, є з Білорусі, з Балтики. Вечорами забиті всі заклади, як-то кажуть російською, «увеселительные» в Одесі. Для того, щоб це підкреслити, що ви, мовляв, «призначили Саакашвілі, а ми вам тут влаштуємо «русский мир» номер два» – ось вони і намагаються влаштовувати ці всі терористичні акти.

– Залякати хочуть?

Не розхитавши ситуацію в Одесі навесні минулого року, вони втратили цей запал «руської весни» і тому зараз це все робиться, щоб залякати, напакостити – суттєво вони нічого не можуть зробити

– Залякати, так. В одеській пресі з’явилася інформація, що на себе взяло відповідальність за цей теракт так зване «одеське подпольє» – це така фейкова організація, яка, скоріш за все, десь у Москві перебуває в реальності, а тут тільки через інтернет вони можуть щось там «розкласти» і розказати людям. З іншого боку – всі прекрасно розуміють, що Одеса – це стратегічна точка, від якої залежить все, що далі може розгортатися. Але однозначно: не розхитавши ситуацію в Одесі навесні минулого року, вони втратили цей запал «руської весни» і тому зараз це все робиться, щоб залякати, напакостити – суттєво вони нічого не можуть зробити.

Поки нова патрульна служба не приступила до своїх обов’язків, вони намагаються в цей момент наробити цієї шкоди

Тим більше зараз ще пішла реформа з приходом Саакашвілі, змінилося керівництво обласної міліції, змінюється потихеньку все керівництво обласної міліції. І якраз в цей час, коли в деякій мірі вони вважають, ніби міліція, яка відходить, вона вже так пильно не стежить за процесами кримінальними, які тут відбуваються, поки нова патрульна служба не приступила до своїх обов’язків, вони намагаються в цей момент наробити цієї шкоди.

Але думаю, що дуже швидко їх виявлять, бо вже СБУ показала як вона працює

Але думаю, що дуже швидко їх виявлять, бо вже СБУ показала як вона працює. Зокрема на весні було затримано багато терористичних груп, в тому числі і одну з груп, яка планувала замах на моє життя, на життя Андрія Юсова і ще деяких майданівських активістів. Зараз там слідство йде, СБУ проводить. Я думаю, що швидко це все припиниться, Одеса буде далі жити нормальним мирним життям. І закликаю всіх, хто збирається і досі, не боятися їхати сюди.

– Тобто Ви вважаєте, що міліція і служба безпеки працюють ефективно, і що жодним заходам, які заплановані в Одесі, зокрема під час літнього сезону, нічого не завадить?

– Я вважаю, що міліція зараз із приходом нового керівника почне працювати належним чином. Через діяльність старого керівника ми бачимо, що ці вибухи відбувалися, і тільки СБУ змогло припинити отакі масові теракти і вибухи. Я не можу сказати на даний момент, що міліція ефективно працює саме в сьогоднішній момент. Але за певний час, я думаю, все налагодиться, і тим більше вийде ця патрульна служба на свої завдання, і громадські активісти теж не будуть осторонь стояти.

Вибухи можна очікувати в будь-якій точці України. Україна – це загальна ціль для путінських диверсантів. Але, нам потрібно жити, як живуть дуже багато країн світу які ведуть війни

Ви розумієте, ці вибухи можна очікувати в будь-якій точці України. Україна – це загальна ціль для путінських диверсантів. Але звичайно, нам потрібно жити, як живуть дуже багато країн світу, які ведуть війни, в тому числі, неоголошені.

– Ви сказали, що при новому керівникові міліції все буде йти добре. Чому у Вас така впевненість?

Змінюється все керівництво усіх підрозділів і набирають керівників міліції, які не замішані в цих корупційних схемах

– В мене впевненість така через те, що, по-перше, почне працювати нова патрульна служба. А по-друге, змінюється все керівництво усіх підрозділів і набирають керівників міліції, які не замішані в цих корупційних схемах, і через це вони будуть більше часу займатися саме своїми безпосередніми обов’язками, а не думати як кришувати якісь нелегальні бізнеси, або інтереси якихось олігархів. От тому в мене така впевненість. Все залежить від командира. Командир як накаже, так і будуть підлеглі працювати.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG